Grand kafa omogućuje ženama širom Srbije besplatan mamografski pregled
Grand kafa omogućuje ženama širom Srbije besplatan mamografski pregled

Grand kafa omogućuje ženama širom Srbije
besplatan mamografski pregled

Ne gledaj u šolju – pregledaj se!

U želji da probudi svest o važnosti preventivnih pregleda, Grand kafa je drugu godinu za redom omogućila ženama u gradovima širom Srbije da besplatno urade mamografski pregled.  U okviru platforme „Hajde da imamo vremena za pregled“, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92, mobilni mamograf biće postavljen u više gradova širom Srbije. 

Grand kafa poziva žene starije od 45 godina da se prijave za pregled koji traje svega nekoliko minuta, a može da spase život!

Zašto je bitan mamografski pregled?

Usled nedovoljne informisanosti, straha od pregleda ili uverenja da ne treba ići kod lekara kad ti ništa ne fali, među pregledima koji su zanemareni jeste i redovni pregled dojki. Žene koje se odluče za pregled često su u dilemi po pitanju samih dijagnostičkih metoda. Da li je ultrazvuk dovoljan za otkrivanje sumnjivih promena, da li je mamografija bolna i koliko bi često trebalo obavljati ove preglede – samo su neka od pitanja koja izazivaju nedoumice.

Mamografski pregled tumor dojki otkriva u ranoj fazi i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku kod žena najčešće starijih od 40 godina. Od 45. godine pa sve do 69. trebalo bi da bude obavezni deo pregleda na svake dve godine, ukoliko nema nikakvih simptoma. U slučaju bilo kakve sumnje na postojanje promena u dojkama treba se odmah javiti lekaru koji će odrediti dalju dinamiku pregleda. Ovom metodom se mogu otkriti čak i veoma male promene koje se ne mogu napipati, ali i vidljive promene sa metastazama .

 

Šta treba da znaju žene mlađe od 40 godina?

Kod žena mlađih od 40 godina mamografija ne daje jasnu sliku zbog drugačijeg sastava tkiva dojke i zato se njima, pored manuelnog pregleda iskusnog stručnjaka, preporučuje godišnji ultrazvučni pregled. Cilj i jedne i druge metode je da otkrije promenu pre nego što ona postane opipljiva.

Doc. dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ naglasila je da žene moraju biti svesne značaja ranog otkrivanja kada je ova bolest u pitanju. „Preventivni pregledi, takozvani skrining, najbolji su način da se bolest dijagnostikuje na vreme, a samim tim poveća i stepen izlečenja. Više od 90 procenata žena sa rakom dojke može se izlečiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadijumu, a petogodišnje preživljavanje, u tom slučaju, iznosi oko 95
procenata“, rekla je dr Verica Jovanović.

Skrining je posebno važan kod žena čije su majka ili sestra imala rak dojke pre 50. godine, čije su rođake
sa očeve strane imale ovo zloćudno oboljenje i čije su rođake imale rak jajnika.

 

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji i od njega godišnje oboli 4600 žena, a 1600 izgubi bitku protiv ove bolesti. Vežbanje i pravilna ishrana, pored izbegavanja cigareta i alkohola, važan su deo prevencije, ali najvažniji su redovni samopregledi i redovni preventivni pregled ultrazvukom za mlađe žene i mamografijom za žene od 45 i više godina.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori