Saznali smo kako EFT tehnika tapkanja uklanja stres u par koraka
Saznali smo kako EFT tehnika tapkanja uklanja stres u par koraka

Saznali smo kako EFT tehnika tapkanja
uklanja stres u par koraka

Kako smo postali svesni sebe kao da smo ujedno postali i svesni postojanja stresa. Još od najmlađih dana svako od nas suočava se sa manjim ili većim problemima, traumama, manjkom samopouzdanja, strahom i nesigurnostima. Čini se kao da nikada nije bilo teže biti živ, a ujedno i nositi se sa bremenom današnjice koja nam je donela veliku količinu stresa koja je svakoga od nas bar jednom slomila, a neretko i više puta tokom života.

Posebno po početku pandemije, potpuno prirodno, počelo je da se nalaže pitanje kako umanjiti stres, te smo danas svedoci da je mentalno zdravlje i zdravlje uopšte izrodilo razne načine na koje bismo mogli da se oslonimo kada je reč o pronalasku metode koja nam odgovara.

Mi smo u ovom slučaju odlučili da se pozabavimo EFT tehnikom koju možete da primenjujete samostalno i koja vas neće koštati ništa više od želje za samopomoći.

Šta je EFT tehnika i kako se primenjuje

Kako nismo dovoljno sturčni da bismo pričali na ovu temu pozvali smo Martinu Tisjar koja je EFT ženski trener poreklom iz Hrvatske. Kako nam je objasnila, EFT tehnika je tehnika emocionalne slobode i čini kombinaciju kognitivne bihevioralne terapije i somatske stimulacije zbog čega se nekada naziva i psihološka akupunktura.

Ova tehnika pomaže nam da umanjimo i uklonimo neželjene emotivne intenzitete, učinkovito smanjuje stres, anksioznost, smanjuje razinu kortizola, umanjuje depresiju, pomaže transformaciji ograničavajućih uverenja, umanjuje fizičku bol, pojačava produktivnost i još mnogo toga. Dakle, reč je o tehnici koja može da promeni čitav naš dosadašnji pogled na svet i stresne događaje.

Istraživanja su dokazala da EFT utiče na amigdalu, centar za stres u mozgu i hipokampus, centar za pamćenje, oba centra igraju ulogu u procesu odlučivanja kada se pitate da li je nešto pretnja po vaš nervni sistem. Time EFT snižava razinu kortizola, hormona stresa i umiruje vas.

Kako samostalno primeniti EFT

Prvi korak je indetifikovati problem, to može biti osećaj, misao, uverenje ili fizička senzacija. Nakon toga bitno je subjektivno proceniti jačinu nelagode od 0-10 (0 je nemam problem, 10 je najveći mogući intenzitet)

Dok tapkamo određenu tačku rukom naglas izgovaramo postavku: Iako (imam ovaj problem) prihvatam sebe u potpunosti. Tapkanje vršimo po određenim tačkama na telu kao što su: vrh glave, početak obrve, sa strane oka, ispod oka, ispod nosa, sredina brade, ispod ključne kosti, ispod ruke, i sve to dok izgovaramo – ovaj problem, ova emocija, uverenje, bol.

Nakon tapkanja uzdahnemo i izdahnemo, zatim ponovo procenimo nivo nelagode koji osećamo. Ponavljamo tapkanje dok značajno ne smanjimo ili ne uklonimo intenzitet nelagode koji osećamo.

Dok lagano tapkate osnovne tačke potrebno je imati afirmativne misli koje smo već spomenuli, a to bi trebalo da izgleda tačno ovako:

Vrh glave: Imam ograničenje u disanju
Početak obrve: To je ograničenje u disanju
Sa strane oka: Osjećam ograničenje kad duboko udahnem
Ispod oka: Biram otpustiti makar deo tog ograničenja
Ispod nosa: Ograničenje u disanju
Sredina brade: Otpuštam ovo ograničenje
Ispod ključne kosti: Svo to ograničenje u disanju
Ispod ruke: Biram otpustiti to

Ovom tehnikom možete momentalno osetiti olakšanje i primenjivati je u svim situacijama koja su prouzrokovala loša osećanja ili iskustva. Ukoliko ste mislili da je nemoguće pobeći od negativnih misli i emocija, EFT će vas razuveriti ukoliko mu pružite šansu.

Kome je namenjena EFT tehnika tapkanja

Kako nam je Martina Tišljar objasnila tehniku tapkanja mogu da primenjuju svi oni koji su trenutno u potrazi za rešenjem bilo kog životnog izazova.

Bilo da je reč o stresu, burn outu, nedostatku samopouzdanja, fizičkom problemu, anksioznosti, depresiji, nedostatku motivacije, jasnoće, mentalnom umoru, žudnjama, problemima u odnosu, EFT tehnika se pokazala kao veoma delotvorna.

Takođe, kako nam je Martina objasnila, EFT nije primenjiv samo na odrasle osobe, nju možete primenjivati i na najmlađim članovima svoje porodice u slučaju da osetite da su preplavljeni negativnim emocijama, ali i na životinjama.

Kako vam EFT tehnika može pomoći kada je reč o fizičkom zdravlju

Jasno je da emocije imaju uticaja i na naše fizičko zdravlje zbog čega smo se zapitali kako nam EFT može pomoći u tome.

EFT je prvenstveno namenjen za rad na emocijama. Međutim, moderna istraživanja su pokazala da je više od 85% fizičkih i zdravstvenih problema prouzrokovano na emocionalnoj razini. Svakodnevan stres, traume, negativna razmišljanja, nakupljaju se u našem telu i stvaraju emocionalne blokade, što na kraju rezultira bolešću.

Kako nam je Martina objasnila, EFT snižava nivo kortizola više od tradicionalne terapije razgovorom ili mirovanjem. Ukoliko je naš organizam konstantno pod dejstvom kortizola, on može prouzrokovati pad imuniteta ali uticati i na naše konačno zdravlje organizma. Postoje i naučna istraživanja koja su potvrdila da EFT metoda pomaže i u odricanju od loših navika kao što su problemi u ishrani i pušenje, pri čemu su krajnji rezultati bili trajni.

Možda je najbitnije istaći da je tehnika tapkanja najviše pomogla mladima koji su se suočavali sa ispitnom anksioznošću i akademskim uspehom zbog čega se Martina nada da će ova tehnika početi da se primenjuje i u našim obrazovnim ustanovama.

O Martini Tišljar

Martina Tišljar je međunarodno priznati Eftmra Master Trener (EFT Trener, Trener Reprogramiranja Matrice pomoću EFT-a i Trener EFT trenerima), napredni EFT praktičar i praktičar Reprogramiranja matrice pomoću EFT-a (Matrix reimprinting using EFT). Član je EFT Akademije koju je osnovao njen trener i mentor Karl Dawson, jedan od prvih Mastera EFT-a u svetu.

Mi znamo da ćemo pružiti šansu EFT tehnici i samim tim se na prirodan način izboriti sa svim emocijama koje negativno utiču na naše telo i um. Nerešene emocije, iako na momenat uspavane, uvek nađu način da nas ponovo uzdrmaju onda kada to najmanje očekujemo.

Foto: Pexels. Instagram: @eftmr_martina, @mynhattan.

Učitati još
Zatvori