Burnout: Izazov modernog života – evo kako ga možete prepoznati i prevazići
Burnout: Izazov modernog života – evo kako ga možete prepoznati i prevazići

Burnout: Izazov modernog života – evo kako ga možete prepoznati i prevazići

Kada pričamo o važnim temama, često nam se na dnevnom nivou istaknu vesti koje se tiču drugih ljudi. U moru informacija koje svakodnevno primamo, obaveza koje moramo da ispunimo, neretko se zaboravlja da je goruća tema zapravo ona koja se tiče nas. Tako je Journal tim odlučio da nekoliko redova posveti mentalnom zdravlju. Kako ne treba slobodno i olako govoriti o važnim temama koje se tiču psihologije, odlučili smo da reč prepustimo stručnjakinji. Razgovarali smo sa Dunjom Negrojević, master psihološkinjkom i psihoterapeutknjom iz savetovališta Putokaz o sve popularnijem fenomenu sveta mentalnog zdravlja – burnoutu. Dunja se bavi sistemskom porodičnom terapijom i odlučila je da istakne simptome burnouta i kako sa njim možemo izaći na kraj.

burnout kako prepoznati kako rešiti
foto: cottonbro studio

Burnout: Izgaranje u svetu brzine

Da li ste ikada osetili da vas vaš posao više iscrpljuje nego što vas ispunjava? Osećate li se kao da ste uhvaćeni u beskrajnoj trci u kojoj se kraj ne nazire? Ako je odgovor da, možda ste upali u zamku burnouta. Burnout je tiha, ali opasna pretnja našoj mentalnoj i fizičkoj dobrobiti. Ono što je nekada bila retka pojava, danas je postalo gotovo standardno stanje u mnogim radnim okruženjima. U ubrzanoj svakodnevici, često zaboravimo da neke trenutke u potpunosti posvetimo sebi. Zato smo odlučili da istražimo zašto se burnout pojavljuje kao sveprisutni izazov modernog života, kako ga možemo prepoznati i kako ga možemo prevazići.

U današnjem ubrzanom i zahtevnom tempu života, između sastanaka i rokova, često zaboravimo da usporimo i oslušnemo sebe. U svetu koji nikad ne spava, cena ovakvog života jeste upravo burnout koji postaje sve češći i utiče na naš posao i na naše odnose. Zašto nam toliko teško polazi za rukom da pronađemo dobar balans između posla i privatnog života? Svako od nas želi da postigne uspeh u svojoj karijeri i dokaže se, dok istovremeno žonglira i svoje druge uloge, ali ponekad cena tog uspeha može biti previsoka. Zanemarivanje svojih potreba može nas i te kako koštati. U doba neprestane povezanosti putem tehnologije, granica između privatnog i poslovnog postaje maglovita.

Kako i da se opustimo, ako imamo osećaj da smo stalno na zadatku? Kultura rada se dosta promenila, ali prekovremeni rad se ceni više nego ikada, kao i bezgranična posvećenost poslu. Iako posao igra važnu ulogu u našem životu i deo je našeg identiteta, ne treba zaboraviti da smo mnogo više od toga.

Kada sveća dogori

Burnout nije samo osećaj umora ili preopterećenosti, to je kompleksno stanje koje obuhvata emocionalnu iscrpljenost, cinizam prema poslu i smanjenu učinkovitost. Simptomi burnouta mogu se manifestovati na različite načine, uključujući fizičke, emocionalne i mentalne znakove upozorenja.

Evo nekih znakova koji ukazuju da ste dostigli granicu:

  • Konstantan osećaj iscrpljenosti
  • Gubitak motivacije i zainteresovanosti za posao i aktivnosti van posla
  • Iritabilnost i frustracija
  • Teškoće u koncentraciji, pamćenju i održavanju fokusa
  • Manja produktivnost i entuzijazam i kvalitet rada
  • Problemi sa spavanjem ili drugi fizički simptomi poput glavobolje, bolova u mišićima ili
    stomaku
  • Imanje negativnog, pesimističnog i ciničnog stava prema poslu

Ukoliko ste čekirali većinu ovih stavki, možda je pravi trenutak da se obratite za profesionalnu pomoć psihoterapeuta. U nastavku slede neki koraci koje možemo učiniti kako bismo sprečili ili prevladali burnout.

burnout kako prepoznati kako rešiti (2)
Foto: Nataliya Vaitkevich

Kako se odmarate?

Ako ste krenuli da nabrajate aktivnosti poput čišćenja kuće, čitanja, gledanja neke serije/filma, zapitajte se: Kada ste poslednji put zaista odvojili vreme samo za sebe? Da bismo bili produktivni i efikasni, ponekad je neophodno da se odvojimo od svakodnevnih obaveza, da se isključimo bez osećaja krivice i dopustimo umu i telu da se opuste. Šta možemo sami da preduzmemo?

Jedan od ključnih koraka u suočavanju s burnoutom je uspostavljanje i održavanje granica između poslovnog i privatnog života. Pronalaženje vremena za sebe, svoje hobije i odmor od posla može biti ključno za očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Takođe, važno je naučiti reći ne (ponekad ova dva slova mogu biti planina za savladavanje, što je posebna tema) i postaviti prioritete kako bismo izbegli preopterećenost i angažovanje van naših granica.

Rituali

Pre nego kročimo u svoj dom stručnjaci preporučuju da osmislimo neke rituale za ostavljanje posla gde mu je mesto. Na primer, karaoke u kolima dok se vozimo kući ili par dubokih udaha pre uslaska u dom. To nam omogućava da budemo prisutni onome što sledi, vremenu sa porodicom ili vremenu posvećenom sebi. U slobodnim trenucima u toku dana možemo praktikovati tehnike opuštanja poput meditacije, dubokog disanja i mindfulness-a kako bismo smanjili stres i anksioznost.

Takođe je važno slušati svoje telo i um te prepoznati kada je potrebno odmoriti se i napuniti baterije. Važno je pronaći pristup koji odgovara vašim individualnim potrebama i preferencijama. To može uključivati pokretanje svog tela na onaj način koji vama prija – šetnja, trening, trčanje.

Okretanje umetnosti, pisanju dnevnika, hobijima i uživanjima van posla ili terapiji – to će nas podsetiti da je život mnogo više od poslovnih izazova. Izlazak i đuskanja u gradu sa društvom podstiču lučenje oksitocina, dopamina i serotonina. Tu su i naši krzneni prijatelji koji nas strpljivo čekaju za dozu maženja. Da li ste znati da i maženje sa ljubimcem takođe oslobađa oksitocin? Ono što je ključno je da aktivno radite na svom mentalnom zdravlju, imate dobar san, ne preskačete obroke i pronalazite strategije koje vama pomažu da se nosite s izazovima modernog života.

burnout kako prepoznati kako rešiti (3)
Foto: Sincerely media; unsplash

Usklađivanje

Burnout je realna pretnja našem mentalnom i fizičkom zdravlju u današnjem zahtevnom svetu rada. Znak da smo zanemarili svoje potrebe u jurnjavi za postignućima i odobravanjem drugih bilo da smo pritisak sami nametnuli sebi ili da dolazi od drugih. Međutim, to nije nešto s čime se moramo boriti sami. Podrška i komunikacija takođe igraju ključnu ulogu u prevladavanju burnouta. Razgovor s prijateljima, porodicom i stručnjacima može pružiti osećaj povezanosti i podrške te omogućiti deljenje osećaja i iskustava.

Ponekad samo znanje da nismo sami može biti dovoljno da se osećamo bolje. Osim toga, važno je postaviti granice na poslu i naučiti delegirati zadatke kako bismo izbegli preopterećenost i sprečili izgaranje. Prioritizivanje zadataka, planiranje vremena i uspostavljanje jasnih očekivanja s nadređenima mogu pomoći u smanjenju stresa i osećaja pritiska.

Na kraju, važno je zapamtiti da prevladavanje burnouta zahteva vreme, strpljenje i upornost. Nema brzih rešenja ili čarobnih pilula, nije se ni burnout desio preko noći, ali s pravilnim pristupom i podrškom, možemo vratiti balans u naš život i sprečiti da ponovno dođe do istog.

Autorka teksta: mr psih. Dunja Negrojević

Foto: Pexels, Unsplash; Instagram: @csb@em_interior_design, @kasandera_b

Učitati još
Zatvori