For coffee lovers and wanderers: Filip Galen je lansirao „Melancoffee“ parfem na bazi kafe
For coffee lovers and wanderers: Filip Galen je lansirao „Melancoffee“ parfem na bazi kafe

For coffee lovers and wanderers: Filip Galen je lansirao „Melancoffee“ parfem na bazi kafe

MELANCOFFEE. EDP 60ml

Note: Coffee oil, Tobacco accord, Vetiver Haiti, Benzoin, Patchouli

Ovim slovima se piše prvi domaći parfem na bazi kafe napravljen u kolaboraciji sa najboljim distributerima kafe na domaćem tržištu JAVA Coffee. Kreator ove specifične mirisne note koja dolazi u još specifičnijoj bočici i vrećici jeste Filip Galen koji ima iskustvo u radu sa najprestižnijim parfemima. Tokom ovog procesa rada nije se štedelo ni na čemu, od parfemskih esencija – koje su pažljivo birane, preko čepa koji se pravi od retkog afričkog drveta, ali i vrećice koja je ručno krojena od autentičnih džakova za kafu, a koja dolazi uz svaki kupljeni parfem. Briga o detaljima i ljubav prema zanatu satkana u svaki od njih. Journal tim na tragu svežih i uvek autentičnih priča, ovog puta odlazi u kafeteriju na Banovom Brdu. Uz kafu, razgovaramo sa Filipom Galenom o mirisnim notama, misiji i viziji Melancoffee parfema.

  • Kako si došao na ideju da napraviš parfem mirisne note na bazi kafe?

Poznanstvo sa Milošem Dodigom, osnivačem JAVA Coffee, je otvorilo ova vrata sasvim organski i spontano. Matematika je bila prosta: Miloš je veliki ljubitelj parfema, ja veliki uživalac kafe – spojite ta dva i eto kolaboracije. Pritom smo oboje po prirodi ambiciozni i večito željni novih projekata, tako da je veliko uživanje raditi sa njim, i ponosan sam što ga mogu zvati svojim prijateljem.

  • Koliko dugo je trajao proces dok niste došli do idealne note i kako je izgledao proces?

Na parfemu sam radio pune dve godine, od polovine 2021. do leta 2023. S obzirom na to da sam samouk, najviše sam učio kroz sam rad, na sopstvenim greškama. Formule sam menjao radikalno, reskirao, menjao pravce, dok nisam došao do željene kompozicije. Srećom, posao mi je takav da sam konstantno okružen najboljim parfemima na svetu, tako da znam kako finalni proizvod treba da miriše. Rizikujem da zvučim pretenciozno, ali postoji jedan sjajan citat Mikelanđela, parafraziram: Skulptura se već nalazi unutar mermernog bloka, na meni je samo da odstranim višak. To vrlo rezonuje i sa mojim kreativnim procesom. Znao sam šta želim, i to uverenje me je motivisalo da nađem put ka materijalizaciji.

  • U kom procentu i u kom obliku se kafa nalazi u mirisu? I koji tip kafe je u pitanju?

Ne bih toliko zalazio u tehničke stvari i procente, ali recimo da zauzima dosta veliko mesto u parfemu. Što se tipa kafe tiče – u pitanju je blend više različitih vrsta, od kojih je jedna Kolumbijska, i ona se može osetiti odmah u samom otvaranju parfema.

  • Koje su druge mirisne note koje parfem sadrži?

Pored kafe, parfem sadrži akord duvana, u velikoj koncentraciji. Ovo, naravno, nije slučajnost, s obzirom na to da kafa i duvan idu odlično zajedno, i ovaj ritual seže daleko unazad. Parfem, takođe, sadrži prirodan vetiver sa Haitija, vrhunskog kvaliteta. On parfemu daje jednu jako lepu teksturu, i pravi taj prepoznatljiv dimasti efekat koji, ovde konkretno, asocira na miris pržene kafe. Parfem u završnici postaje topliji i slađi, zahvaljujući notama benzoina, pačulija i vanile.

  • Šta je bilo najizazovnije tokom procesa izrade?

Iskreno, sam proces merenja i doziranja esencija, jer sve mora biti hirurški precizno (bukvalno nisam disao dok sam ih merio). Naravno, i činjenica da čitav proces iziskuje dosta vremena i posvećenosti, i ne može ništa da se reši preko noći – a ja nisam najstrpljivija osoba, tako da je to bila velika borba za mene i test živaca.

  • Zbog čega se zove Melancoffee – koja je simbolika?

Hteo sam da ilustrujem osećaj udobne melanholije koju često vezujem za ritual ispijanja kafe. Smatram da nas on razoružava i zadire ispod fasade kojoj je uvek ’’sve ok’’ i ’’lagano’’. Ukoliko sam u društvu drage osobe, onda su to razgovori o našim životima. I lepi i teški trenuci – oni lepi postaju lepši, oni teški postaju lakši jer se teret deli i nailazimo na razumevanje druge strane. Ukoliko sam solo – to je trenutak za sebe koji nema cenu. Sedeti sam u omiljenom kafiću i piti kafu, pustiti da vreme kaplje i smanjiti skrolovanje po telefonu na apsolutni minimum, iako to sve sa sobom vuče i neku ranjivost, i izloženost raznoraznim mislima i egzistencijalnom ambisu.

Ima nečeg otmenog u tome i dostojanstvenog. Tad se obično rađaju najbolje ideje i često proživljavaju neke skrivene emocije. Trenutak introspekcije, pukotina u vremenu i prostoru. I ta aroma koja je adiktivna.

  • I za kraj, kako reaguju prvi kupci?

Za sad su reakcije stvarno dobre, nadam se da će tako i ostati. Ljudi prepoznaju ljubav i trud, i nema veće nagrade nego kada neko nosi na sebi tvoju umetnost i plod tvog rada. Taj miris onda poprima neki novi život i postaje pratnja nekih novih uspomena, nekih novih ljudi. Čast je biti jedna mala karika u svemu tome.

Učitati još
Zatvori