Pena, gel, ulje ili mleko: Kratak vodič kroz umivalice
Pena, gel, ulje ili mleko: Kratak vodič kroz umivalice

Pena, gel, ulje ili mleko: Kratak
vodič kroz umivalice

Bez obzira na to koliko vremena i pažnje posvećujete svojoj jutarnjoj i večernjoj beauty rutini, umivanje je uvek must. Glavno pravilo je da topla voda otvara pore, a hladna ih zatvara. S obzirom da voda ne može da skine baš sve nečistoće, na scenu stupaju sredstva za čišćenje lica aka umivalice. Na tržištu ih je taman onoliko da nam parametar za odabir istih postane privlačno pakovanje, ali to ne bi trebalo da bude tako.

Cleanser koji će vam najviše odgovarati direktno je povezan sa tipom kože. Od normalne preko suve pa sve do kombinovane kože, jedna konkretna umivalica neće se pokazati identično na svakome. Njih je moguće podeliti i na osnovu teksture – bilo da je u pitanju pena, gel, mleko ili ulje, svaki ima svoje benefite. Posebnu pažnju neophodno je obratiti na sastav, a mi vam donosimo kratak vodič koji će vam olakšati odabir istih. Verujte nam – koža će vam biti zahvalna.

(1) Penušave umivalice

Tip kože: masna, kombinovana

Glavna karakteristika penušavih umivalica jeste činjenica da gotovo uvek dolaze uz pumpicu koja od tečnog proizvoda pravi sapunicu. Blaga, umirujuća i na bazi vode, pena služi kako bi se uklonio višak sebuma. S obzirom da mogu imati efekat isušivanja, one po pravilu nisu namenjene suvoj koži. Takođe, bitno je da ne preterate sa količinom koju ćete istisnuti na dlan i da je kružnim potezima lagano umasirate na lice, a potom temeljno isperete.

*PRO tip: Ukoliko imate masnu ili kombinovanu kožu nije preporučljivo da je prekomerno perete jer će se tako izgubiti prirodna ulja koja ona proizvodi. Dakle, dva puta dnevno je sasvim dovoljno.

Journal izbor: Pene za umivanje

Vichy Purete Thermale Cleansing Foam
NUXE Very Rose Mousse za čišćenje lica
AVENE cleansing mousse za čišćnje lica
Weleda gentle cleansing foam

(2) Umivalice u formi gela

Tip kože: normalna, kombinovana, masna, osetljiva

Kao i pene, gelovi za umivanje su takođe na vodenoj bazi. Za razliku od njih, gelasta struktura čini ih idealnim za gotovo svaki tip kože. Ipak, uvek obratite dodatnu pažnju na njihov sastav. Suštinski, oni dubinski čiste kožu i temeljno uklanjaju sve nečistoće ali njihova mana je što koži mogu dati osećaj zategnutosti. Zato je neophodno da posle vodene umivalice uvek nanesete hidratantnu kremu ili serum po želji.

Journal izbor: Gelovi za umivanje

La Roche-Posay Effaclar Purifying Foaming Gel za čišćenje lica
Avene Cleanance gel za čišćenje lica
Korres Pomegranate Pore Refining Cleansing Gel za umivanje
Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] Gel za čišćenje lica

(3) Umivalice na bazi ulja

Tip kože: suva, normalna, kombinovana

Uljane umivalice idealne su jer pružaju two in one efekat. Osim što efektivno skidaju čak i vodootpornu šminku, ova ulja predstavljaju prvi korak u double cleansing rutini. Istapajući šminku sa lica kožu čine mekanom i dodatno je hidriraju. Njihova mana je što ostavljaju masnu naslagu ukoliko se ne isperu temeljno, a upotreba istih može da bude poprilično messy. Zato pažljivo koristite ulja za umivanje i sigurni smo da će vam oni postati omiljeni saveznici u daily rutini.

Journal izbor: Ulja za umivanje

CeraVe Hidratantno ulje za čišćenje za normalnu i suvu kožu
SENSAI Ultimate The Cleansing Oil
Clarins Total Cleansing Oil
LANCOME Absolue ulje za čišćenje lica

(4) Mlečne i kremaste umivalice

Tip kože: suva, osetljiva, dehidrirana

Kremaste teksture, mleko za umivanje savršeno je za sve one sa osetljivom kožom kojoj nedostaje hidratacija. Ono ne bi trebalo da izazove crvenilo i iritacije jer je njegova funkcija pre svega umirujuća. Mleko možete na koži ostaviti nekoliko minuta čime će dobiti ulogu maske, a potom ga temeljno isperite. Takođe, imajte u vidu da se ono malo teže uklanja vodom.

Journal izbor: Mleka za umivanje

Dr. Hauschka Soothing Cleansing Milk
Clarins Velvet Cleansing Milk
Dr. Hauschka Soothing Cleansing Milk
Vichy Pureté Thermale 3 in 1 mleko za umivanje

Foto: Instagram (@christinanadin) / Tik Tok / Unsplash

Učitati još
Zatvori