Hidrirano lice je must-have ove sezone: Dermatološkinja otkriva kako nam pantenol (vitamin B5) pomaže u tome
Hidrirano lice je must-have ove sezone: Dermatološkinja otkriva kako nam pantenol (vitamin B5) pomaže u tome

Hidrirano lice je must-have ove sezone: Dermatološkinja otkriva kako nam pantenol (vitamin B5) pomaže u tome

Zaštita od jakih sunčevih zraka i neizostavan SPF nam je odavno poznata priča. Ipak, koliko god vodili računa o koži lica tokom letnjeg perioda, početkom septembra nas neretko dočeka suva i zategnuta koža koja ne uspeva da se oporavi dovoljno brzo. Drugim rečima, nismo dovoljno vodili računa o koži i njenoj barijeri. Back to office ne podrazumeva samo nove fashion komade već i uvođenje drugačije skincare rutine od one koje smo praktikovali u letnjim mesecima, jer je ove jeseni hidrirana i obnovljena koža lica bespogovorni must-have.

Kako pravilno da obnovimo barijeru kože i postignemo da nam koža lica bude optimalno hidrirana, razgovaramo sa dr Nevenom Rafailović, specijalistom u oblasti dermatologije.

dr Nevena Rafailović

Journal: Šta je kožna barijera i zašto je bitna za zdravlje kože? 

Dr Nevena Rafailović: Kožna barijera je zaštitni sloj kože koji sprečava gubitak vode iz tela i štiti od spoljašnjih štetnih uticaja kao što su mikroorganizmi, hemikalije, UV zračenje. Sastoji se od slojeva ćelija i hidrolipidnog filma koji zajedno formiraju polupropustljivu barijeru. Kožna barijera igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Zadržava vlagu i sprečava gubitak vode iz tela putem kože. Ukoliko je ona značajno narušena, pojačano odavanje vode dovešće do dehidratacije čitavog organizma. Zatim, štiti od spoljašnjih uticaja, odnosno sprečava prodor mikroorganizama, kao što su bakterije i virusi, kao i štetnih hemikalija i toksina. Time se smanjuje rizik od infekcija i iritacija i pomaže u održavanju ravnoteže masnoća i vlage u koži. Disbalans može dovesti do problema poput suvoće, perutanja, masne kože ili akni.

Takođe, reguliše i temperaturu tela tako što sprečava prekomerno isparavanje znoja i gubitak toplote. Intaktna kožna barijera smanjuje preosetljivost kože na spoljašnje iritanse, alergene i alergijske reakcije i podstiče regeneraciju. Tačnije, ključna je za procese obnove kože kao što je prirodno odstranjivanje mrtvih ćelija i regeneracija ćelija kože.

Ukratko, očuvanje kožne barijere je od suštinskog značaja za zdravlje i lepotu kože, kao i za opšte blagostanje jer je koža glavni zaštitni omotač našeg organizma.

Journal: Koji faktori utiču na narušavanje kožne barijere i kako je možemo zaštiti? 

Dr Nevena Rafailović: Nedovoljna hidratacija može oslabiti kožnu barijeru i dovesti do pucanja, perutanja i iritacija. Ekstremne temperature, hladnoća i suv vazduh, kao i izloženost jakom suncu, vetru mogu je isušiti i narušiti njenu barijeru. Neadekvatna nega kože kao što je agresivno čišćenje, prečesto pranje kože agresivnim sapunima ili sredstvima za čišćenje može ukloniti prirodne lipide i narušiti barijeru. Isto kao i preterana upotreba kozmetičkih proizvoda posebno onih koji sadrže jake hemikalije i učestalo praktikovanje agresivnih tretmana (hemijski pilinzi, laserski tretmani ili druge agresivne procedure).

Jedan od faktora je i loša ishrana, odnosno nedostatak određenih hranljivih materija poput esencijalnih aminokiselina i vitamina. Takođe, hormonski disbalans i stres mogu pogoršati probleme sa kožom i uticati na njenu sposobnost regeneracije. Nasledni faktori kao i određene bolesti kože kao što su atopijski dermatitis ili psorijaza mogu uticati na prirodnu jačinu kožne barijere i osetljivost na spoljne uticaje. Održavanje zdrave kožne barijere zahteva pažljivu negu i izbegavanje faktora koji je mogu oslabiti ili narušiti.

Journal: Koje su posledice neobnavljanja kožne barijere? 

Dr Nevena Rafailović: Bez obzira da li imamo neki dermatološki problem ili ne, naša kožna barijera je često narušena pod dejstvom spoljašnih faktora kao što je izloženost aerozagađenju, UV zračenju, vetru, hemikalijama. Iz tog razloga, prolazne kožne manifestacije kao što su suvoća, perutanje i crvenilo su daleko češće. Takođe osobe koje imaju psorijazu ili atopijski dermatitis posebno imaju problem sa oštećenom kožnom barijerom i potrebu za dodatnom negom. To je značajno jer se često kod nekih hroničnih dermatoloških oboljenja javljaju nove promene na mestima oštećene kože i na taj način dolazi do pogoršanja, odnosno osoba se teže uvodi u remisiju (mirna faza bolesti).

 Journal: Kako pantenol (vitamin B5) pospešuje hidrataciju?

Dr Nevena Rafailović: Svakodnevna rutina nege kože podrazumeva i obavezno očuvanje kožne barijere. Pantenol je oduvek poznat kao aktivna supstanca koja je neophodna za hidrataciju, regeneraciju kože i održavanju kožne barijere. Hidrirana koža prema tome smanjuje mogućnost nastanka crvenila, iritacije i perutanja. Treba znati da je vitamin B5 i te kako značajan i za smanjenje upalnih procesa na koži. Takođe i za poboljšanje drugih karakteristika kao što je elastičnost kože.

Journal: Koja je razlika između već dobro poznatog La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+ balzama i La Roche-Posay Cicaplast B5 seruma? Za šta biste preporučili svaki od tih proizvoda?

Dr Nevena Rafailović: Razlika je pre svega u vehukulumu odnosno podlozi. La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+ balzam je masnija, gušća formulacija, dok je La Roche-Posay Cicaplast B5 serum laganije gelaste strukture i sa nešto više koncentracije pantenola (vitamin B5). I jedan i drugi preparat se koriste za obnavljanje kožne barijere, podsticanje regenerativnih sposobnosti i hidrataciju kože. Cicaplast Baume B5+ balzam je idealan kod svih vrsta kontaktnih i iritativnih dermatitisa, opekotina prvog i drugog stepena, svežih ožiljaka, ujeda insekata ali i atopijskog dermatitisa kao dodatni vid nege. Cicaplast B5 serum bih uvek preporučila za negu narušene barijere kože lica, odnosno osobama koje imaju ciljano problem na nekom delu kože koje je potrebno rešavati višom koncentracijom vitamina B5. Takođe, kod svih osoba nakon nekih dermatoloških protokola za rejuvenaciju ili ožiljke (hemijski pilinzi, laseri, microneedling) preporučujem Cicaplast B5 serum upravo zbog nešto više koncentracije pantenola (vitamin B5) i gelaste formulacije.

Hidratacija je ključ uspeha: Isprobali smo ultra-obnavljajući i hidratantni Cicaplast B5 Serum

Da je hidratacija imperativ prihvatili smo još u trenutku kada smo na svojim telefonima instalirali aplikaciju koja nas na svakih sat vremena podseća da popijemo čašu vode. Istom mišlju vodili smo se i kada je reč o skincare rutini. U potrazi za adekvatnom dnevnom negom za obnovu kože lica, uz pomoć stručnjaka došli smo do novog seruma dermokozmetičkog brenda La Roche-Posay. U pitanju je ultra-obnavljajući i hidratantni Cicaplast B5 Serum koji sadrži visoku koncentraciju od 10% pantenola (vitamin B5). Pantenol oduvek važi za go to supstancu koja pospešuje hidrataciju kožne barijere, a mi stavljamo podsetnik pored kreveta i započinjemo novu eru nege lica.

Alarm podseća – vreme je za novu skincare rutinu

Zašto stavljamo podsetnik, pitate se? Nove navike se ne uspostavljaju lako i bez odlučnosti da uspete u svojoj nameri. Kako je hidrirana koža lica must-have, važno nam je da ne izostavimo nanošenje ultra-obnavljajućeg i hidratantnog Cicaplast B5 Seruma iz skincare rutine. Jutro započinjemo malim ritualima, te nakon prve kafe sledi nega lica. Uključujemo omiljenu pesmu i započinjemo novu avanturu nege lica. Prvi korak je umivanje i blago tapkanje peškirom kako ne bismo dodatno oštetili kožnu barijeru. Zatim nanosimo ultra-obnavljajući i hidratantni Cicaplast B5 Serum koji obnavlja i čini kožu hidriranom. Dovoljna je jedna od dve kapljice seruma. Nanosimo pipetom direktno na lice ili biramo tehniku koja podrazumeva da proizvod prvo kapnemo na dlanove, razmažemo i tek onda nanesemo na lice.

Ne zaboravite i na vrat!

vitamin B5

Ultra-obnavljajući i hidratantni Cicaplast B5 Serum nanosi se pre hidratantne kreme, a njegov učinak vidljiv je gotovo instant. Pro tip – sačekati jedan minut pre nego što nanesete drugi proizvod. Serum svojom jedinstvenom i laganom teksturom poboljšava kvalitet kože lica već posle prvog dana korišćenja*. Omogućava do 24h intenzivne hidratacije i štiti kožu od dalje nadraženosti i isušivanja**.

vitamin B5

Kada ga koristimo?

Kako smo već naučili, kožna barijera je zaštitni sloj kože koji sprečava gubitak vode iz tela i štiti od spoljašnjih štetnih uticaja, između ostalog i od UV zračenja. Upravo zbog toga, a naročito nakon letnjeg perioda neophodno je da posvetimo više pažnje skincareu i obnovi kožne barijere, kao i dodatnoj hidrataciji kože lica. Nije važno da li ćete ga implementirati u noćnu i/ili dnevnu skincare rutinu već da obnavljajući i hidratantni proizvod, poput ovog, ne izostavljate. Mi smo se odlučili za nanošenje ujutru i uveče i rezultati su sjajni. Koža lica i vrata je nakon osam dana osetno odnovljena i zaštićena od nadraživanja i isušivanja***. I makeup nam ponovo leži dobro. Dobra priprema lica je uvek značajnija od samog nanošenja šminke. A, nama puder konačno izgleda prirodno i netaknuto tokom celog dana.

Iako Ultra-obnavljajući i hidratantni Cicaplast B5 Serum odlično obnavlja kožu lica naročito nakon letnjeg perioda, ipak, ovaj serum koristimo tokom cele godine.

vitamin B5
*Sadrži visoku koncentraciju od 10% vitamina B5. Poboljšava kvalitet kože od 1. dana upotrebe. **Pomaže u jačanju kožne barijere. ***Samoprocena, 93 osobe.

Foto: Maja Mijatović

Učitati još
Zatvori