Summer is in the air: Lagane mirisne note parfema za letnje dane
Summer is in the air: Lagane mirisne note parfema za letnje dane

Summer is in the air: Lagane mirisne
note parfema za letnje dane

Pri odabiru parfema, često se vodimo jednim jedinim pravilom – da miris opisuje naš karakter. Ili je to barem kriterijum koje je nas nepogrešivo odveo u pravom smeru. U oblaku različitih nota, trudimo se da odaberemo onu za koju verujemo da miriše onako kako bismo doživeli sebe. Za nekoga će to biti nežne arome, dok će drugi naginjati više ka istančanijim, čvrstijim mirisima. No, jedno nepisano pravilo kojeg se, svesno ili nesvesno, često pridržavamo jeste – godišnje doba. Drugim rečima, zimski, odnosno letnji parfemi nisu nužno kategorije koje se koriste pri opisivanju pojedinih nota. Pa opet, uvreženo je mišljenje mnogih da se pojedini mirisi mogu svrstati u prvu, odnosno drugu grupu.

Postoje li uopšte letnji parfemi?

Slično podeli na dnevne i noćne parfeme, i ova je nastala pomalo proizvoljno, bez pravog kriterijuma koji bi odredio određene mirise. Pa opet, pomalo intuitivno pre nego nekom utemeljenom logikom, došli smo do toga da određeni parfemi jednostavno više pogoduju toplim letnjim danima. Onda kada težak vazduh i sparina užarenog leta dostignu svoj vrhunac, verovatnije da ćemo birati mirisne note koje bi unele barem iluziju svežine. Stoga, često su letnji parfemi oni koji u svojoj osnovi nose citrusne note, poput limuna ili pak, tropske čestice kokosa. Slično je i sa cvetnim i voćnim bazama, pa zato valja tražiti note jagode ili jasmina pri odabiru.

Toplim mirisima, sa druge strane, smatraju se oni koji u sebi nose čestice ruže ili sandalovine. No, o tome kada za to dođe vreme.

Dolce & Gabbana Light Blue

Burberry Her

Jean Paul Gaultier Le Beau

Chloé Nomade Naturelle

Foto: @shawnysander / Chloé / Dolce & Gabbana / Jean Paul Gaultier / Burberry

Učitati još
Zatvori