Šta treba da znate pre nego što krenete sa korišćenjem niacinamida
Šta treba da znate pre nego što krenete sa korišćenjem niacinamida

Šta treba da znate pre nego što krenete
sa korišćenjem niacinamida

Skincare rutina se danas čini kao jedan jako kompleksan zadatak. Brojni koraci, mnoštvo beauty proizvoda i stalna smena različitih pravila neretko nas odvraćaju od obavljanja iste. Često se demotivišemo jer se na neki način nameće da nega kože iziskuje mnogo vremena i mnogo znanja. Ipak, ne mora biti tako. Možete definisati svoju skincare rutinu i odabrati nekoliko koraka, samo je važno znati koji sastojci se mogu zajedno koristiti, a koje nikako ne bi trebalo mešati. Na sreću, u Journal beauty rubrici već postoji tekst u kojem vas savetujemo koji je najbolji način za primenjivanje skincare rutine. Takođe, još jedan razlog zašto je važno da ne odustajete od skincare-a je taj da možete propustiti zaista neke magične proizvode. Upravo jedan od njih jeste niacinamid. Donosimo savete o tome šta treba da uradite pre nego ga implementirate u svoju svakodnevnu skincare rutinu.

Manje poznat od retinola i vitamina C, niacinamid, rekli bismo, ne zavređuje zasluženu pažnju. Niacinamid je oblik vitamina B3 koji je rastvorljiv u vodi i kojeg dobijamo iz ishrane. Vitamin B3 već dugo pokazuje zdravstvene benefite. Kada se unosi putem hrane i suplemenata pomaže u održavanju zdravih ćelija u telu i poboljšava metaboličko zdravlje. Ovaj vitamin (ujedno i niacinamid) sadržan je u raznim namirnicama, poput ribe, mesa, graška i u raznim žitaricama. Ipak, za kožu je najbolje lokalno primenjivanje niacinamida jer čini izvanredne dobrobiti za sve tipove kože.

Benefiti niacinamida

Spisak je dugačak. Niacinamid pomaže u izgradnji keratina, vrste proteina koji održava kožu čvrstom i zdravom. Smanjuje upalu, redukuje crvenilo i zadrzava vlagu kože, te doprinosi njenoj hidrataciji. Njegovo veoma bitno svojstvo jeste da štiti kožu od sunčevih zraka, i istovremene obnavlja zdrave ćelije kože. Neka istraživanja su pokazala da koncentracija od 5 % niacinamida može biti korisna u posvetljavanju tamnih fleka. Ista koncentracija doprinosi smanjenju znakova starosti jer pomaže u otklanjanju finih linija i bora. And last but not least, koristan je za lakše i teže oblike akni, posebno upalne forme.

@dr.ljmaxfield

Now that you know the ingredient. Heres how to incorporate it. And basically, use it anywhere. A lot of flexibility with this one. #niacinamide #skincare #skincare101 #skincaretips #hyperpigmentation #oilyskin #dermatologist

♬ Florida Water (feat. Luh Tyler) - Danny Towers & DJ Scheme & Ski Mask the Slump God

Šta treba uraditi pre nego što krenete sa korišćenjem niacinamida?

Do your research! S obzirom na to da je ovo jak sastojak, trebalo bi se obavestiti kako da počnete sa njegovim korišćenjem. Za početak, valjalo bi znati tri stvari. Kako ga naneti na kožu? Kada ga nanesete na lice, umesto da ga ramažete, potrebno je da ga utapkate jer će ga koža tako bolje apsorbovati. Ako ste početnici, veoma je bitno da ga na početku postepeno uvedete u skincare rutinu. Iako najprodavaniji serumi sa niacinamidom sadrže 10 % njegove koncentracije, savetuje se da se na početku koristi 5% koncentracije, kako vaša koža ne bi loše odreagovala. I treća i možda najbitnija stvar je znati kada i sa kojim proizvodima možete koristiti niacinamid. Dobra vest je ta da ga možete da koristiti u bilo koje doba dana, ipak, ako ga nanosite ujutru bitno je da odmah posle njega naneste kremu sa SPF-om. Ukoliko ga koristite u noćnoj rutini, ne zaboravite da posle njega nanesete hidrantnu kremu.

Odlično se slaže sa svim drugim aktivnim sastojcima poput retinola, vitamina C, hijaluronske kiseline, AHA i BHA kiselina, peptida i drugih antioksidansa. Ovo su bile samo neke osnovne i opšte poznate smernice. Iako jako učinkovit, ovaj sastojak je izuzetno jak. Trebalo bi da se obavestite koji proizvodi sa niacinamidom najviše odgovaraju vašoj koži, a za to ne postoji bolji način nego posavetovati se sa vašim dermatologom. Do tada, ostavljamo neke od najboljih proizvoda, po izboru Jouran beauty tima, koji sadrže niacinamid.

Učitati još
Zatvori