Collagen banking je novi terminu u beauty svetu – donosimo sve o tome
Collagen banking je novi terminu u beauty svetu – donosimo sve o tome

Collagen banking je novi terminu u beauty
svetu – donosimo sve o tome

Collagen banking je novi termin u beauty svetu. Ukoliko ste ljubitnik skincare-a, kao i streaming platforme TikTok, sigurno ste naišli na videe u kojima se priča o kolagenu, odnosno gde se objašnjava termin collagen banking. Najprostije objašnjeno, ovaj termin znači skladištenje kolagena u koži. Postavlja se pitanje da li ovo može biti ključ za mlađu i puniju kožu? Ukoliko vas interesuje odgovor na ovo pitanje, ispratite ostatak teksta.

Kolagen je prirodni protein koji se nalazi u celom telu – pruža strukturu, podršku i snagu mišićima, kostima i koži. Ovaj protein čini našu kožu elastičnom, hidriranom i čvrstom, te je jako važan. Između ostalog, ovaj sastojak je od suštinskog značaja u anti-ageing tretmanima. Kolagen naše telo proizvodi samo do dvadesetih godina. Ipak, kako starimo, količina kolagena u našim tkivima se smanjuje, te naša koža gubi čvrstinu i elastičnost. Od 40. godine, kolagen drastično opada, što dovodi do znakova starenja kao što su bore, opuštanje mišića, bolova u zglobovima, lošeg kvaliteta kose, isušivanja kože i gubitka energije.Upravo zbog toga je važno skladištenje kolagena.

How to: Collagen banking

Ideja skladištenja kolagena je da stimulišete kolagen koji već imate, kako biste ga ponovno stvorili, tako da vaša koža ostane čvrsta i elastična što duže. Jedan od najlakših načina za početak skladištenja kolagena je odgovarajuća ishrana i više kvalitetnog sna. Da bi stvorilo kolagen, telo sintetiše razne nutrijente iz hrane koju jedemo, uključujući aminokiseline (iz namirnica bogatih proteinima), vitamin C, cink, bakar, sumpor i omega 3 masne kiseline⁣. Neke od namirnica koje podstiču proizvodnju kolagena jesu morski plodovi, jaja, bobičasto voće, organska piletina, citrusno voće, orašati plodovi, itd. Nedostatak sna može smanjiti imunološki odgovor tela, koji može igrati ključnu ulogu u proizvodnji kolagena. Zato se trudite da obezbedite najmanje osam sati kvalitetnog sna.

@drbonnyclinic

COLLAGEN BANKING- with Dr Bonny. What is it and how do we BANK COLAGEN? Treatnents that will help prevent collagen loss, stimulate collagen and reduce the signs of ageing. 🥰❤️ #collagen #collagenbanking #collagenbank #stimulatingcollagenproduction #antiaging #antiageing

♬ Aesthetic - Tollan Kim

Uključite proizvode za negu kože koji podstiču proizvodnju kolagena. Treba da sadrže sastojke poput retinola, peptida, hijaluronske kiseline i vitamina C. Ti sastojci poboljšavaju teksturu kože i smanjuju pojavu sitnih linija i bora. I naravno, as always – SPF je must. Razmislite o dodavanju suplemenata kolagena u svoj dnevni režim. Dostupni su u različitim oblicima poput praha, kapsula ili tečnosti,i pokazali su dokazane koristi u podršci proizvodnji kolagena.

Sa skladištenjem kolagena treba početi već u dvaadesetim godinama. Ukoliko niste krenuli još uvek, it’s better late than never.

Foto: Instagram @georgiafowler/ TikTok @drbonnyclinic

Učitati još
Zatvori