Hiperpigmentacije: Kako se u dva koraka izboriti sa ovim problemom uz stručne savete dermatologa
Hiperpigmentacije: Kako se u dva koraka izboriti sa ovim problemom uz stručne savete dermatologa

Hiperpigmentacije: Kako se u dva koraka izboriti sa ovim problemom uz stručne savete dermatologa

Hiperpigmentacija je stanje kože čije pojava može biti genetskog porekla, ali isto tako izazvana i raznim eksternim faktorima kao što su preterano izlaganje suncu, toploti, konzumiranje određenih lekova ili hormonalne promene. Usled ovih faktora,  pojava hiperpigmentacijskih fleka povećana je za 25%.*

Prevencija je veoma bitna, a postoji veliki broj saveta kako da se izborite sa ovim stanjem kože ukoliko do njega dođe. Trudnice su, takođe, neretko pogođene pojavom flekica i pegica, a mi ćemo se danas, uz pomoć stručnjaka, baviti prevencijom i suzbijanjem hiperpigmentacije.

*Krutmann i sar. Ekspozom starenja kože

Nekada do hiperpigmentacije može doći i ako koža odreaguje loše na neki proizvod koji testiramo i koji nam ne odgovara. Ukoliko se niste borili sa ovim problemom ranije i odjednom se suočavate sa njim – napravite pauzu u korišćenju trenutne skincare rutine i pratite stanje kože.

Kako bismo što stručnije pristupili problemu, odgovore na sva naša pitanja vezana za promene na koži ovog tipa daje dermatolog dr. Nevenka Dokmanović.

Dr. Nevenka Dokmanovič

Šta su to hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacije kože su pojave na različitim delovima lica ili tela, različitog oblika i intenziteta, kao i veličine, nakupine pigmenta kože – melanina. Verovatno svi znaju šta su pegice na licu koje možemo videti i kod dece, a većina žena se u toku trudnoće sreće sa opširnim i intenzivnim hiperpigmentacijama na licu, u oblasti čela, obraza, brade i nausnica, za koje dermatolozi imaju i poseban naziv – trudnička maska. Sa ovim problemom se možemo sresti u bilo kom uzrastu i za mnoge predstavljaju značajan faktor gubitka samopouzdanja.

Kako se razvijaju i pojavljuju hiperpigmentacije? Koji su glavni uzroci nastanka?

Poremećaj produkcije pigmenta melanina, u smislu njegove povećane sinteze, dovodi do nakupljanja u površinskim slojevima kože. Uzroci koji dovode mogu biti nasledni, ali i isprovocirani drugim faktorima. Ono što se najčešće viđa u dermatološkoj praksi jeste dugogodišnje preterano izlaganje suncu ili korišćenje solarijuma.

Više od 50% pacijenata ima hiperpigmentacije upravo iz razloga hiperinsolacije. One se razvijaju postepeno, i najčešće posle 30-te godine života. Njihova pojava je nezaustavljiva i vrlo opširna. Manji broj pojačanog nakupljanja melanina (25-32%) je posledica hormonskih poremećaja, ili koriščenje hormonskih preparata (kontraceptivi). Na trećem mestu po učestalosti uzroka je (već pomenuta) trudnoća. Korišćenje nekih lekova i istovremeno izlaganje suncu dovodi do iznenadne pojave flekica na licu i telu.

 • analgetici kao što su ibuprofen i diklofenak
 • antibiotici (azitromicin, tetraciklini, doksiciklin..)
 • diuretici (furosemid, acetozolamid..)
 • antidepresivi (fluoksentin, amitriptilin..)
 • anskiolitici (diazepam, fenobarbital..)
 • preparati za lečenje akni (isotretinoin, benzoil peroksid, retinol, adapalen).

Takođe, ne treba zaboraviti i da određena određena sistemska oboljenja endokrinog ili gastrointenstinalnog sistema, prve svoje simptome upravo pokazuju kao pojavu manje ili više difuznih hiperpigmentacija na licu ili telu.

Kako prevenirati pojavu hiperpigmentacija – koju vrstu proizvoda u nezi kože treba koristiti da bi ih sprečili?

Da bi sprečili pojavu hiperpigmentacije treba poštovati svega nekoliko jednostavnih pravila. Prvo i osnovno je izbegavati sunčanje, kao i svaki nepotrebni boravak na suncu (npr. kada krene proleće i prvi topli zraci izbegavati sedenje u otvorenim baštama), a naročito solarijum. Drugo pravilo je da koristimo sredstva za zaštitu od sunca svakodnevno sa faktorima zaštite od najmanje 30. Ova sredstva treba ponovo nanositi na svaka dva sata ukoliko ste napolju (sjajna stvar je što danas postoje i opcije u obliku spreja).

Ne izlagati se suncu u periodu između 10 i 16 časova. Treba imati na umu da su kreme sa SPF samo dodatna sredstva zaštite, a da je ono osnovno – neizlaganje direktno suncu, kao i nošenje šešira. Kada želimo da našu zaštitu podignemo na viši nivo, treba da uključimo serume i kreme sa vitaminom C, koji je moćan antioksidant, ali i sprečava pojavu flekica, te se bori protiv novonastalih.

Još jedan antipigmentni satojak koji nam donosi savremena kozmetologija je i niacinamid (vitamin B3). Niacinamid je savršena zamena za neke od prethodno korišćenih supstanci kao što je hidrohinon, a koje su nosile određeni rizik. On deluje tako što sprečava pojavu nastanka flekica, ali istovremeno smanjuje već postojeće. Ono što je dermatolozima najvažnije je to da podiže nivo zaštite kožne barijere. Velika prednost je i mogućnost kombinacije niacinamida sa vitaminom C, gde oba moćna produkta deluju sinergistički, pojačavajući svoja pozitivna dejstva na kožu. Redosled jutarnje anti solarne rutine je jednostavan – umivanje, serum sa vitaminomC i /ili niacinamidom, krema sa vitaminom C i /ili niacinamidom, i na kraju krema sa SPF-om.

Vichy Liftactiv B3 dark spots linija

Iako se jedan deo populacije svakodnevno bori sa tamnim flekama na koži,  uz pravilnu i redovnu rutinu njihova vidljivost se može smanjiti. Nova Vichy Liftactiv B3 dark spots linija kombinuje dva učinkovita proizvoda, samim tim ova rutina sastoji se iz dva koraka*:

 • Liftactiv B3 dark spots serum
 • Liftactiv B3 anti-dark spots SPF 50 krema

Nakon tromesečnih kliničkih istraživanja u kojem je učestvovalo 49 žena, stručnjaci su uočili vidno smanjenje inteziteta tamnih fleka kod čak 98% korisnika koji su testirali ovu dvofaznu rutinu**.

*Svakodnevna upotreba fotoprotekcije sprečava pojavu i pogoršanje naboranih i tamnih mrlja izazvanih UV zračenjem. ** Klinička studija, samoprocena, 49 žena, 3 meseca.
hiperpigmentacije
Vichy Liftactiv B3 dark spots linija

Liftactiv B3 dark spots serum

Ovaj serum namenjen je za borbu protiv hiperpigmentacijskih fleka i bora. On deluje na različite slojeve kože protiv stvaranja hiperpigmentacijskih fleka u bazalnom sloju epidermisa, dok sa površine kože uklanja vidljive hiperpigmentacijske fleke. Njegovi sastojci su:

 • Niacinamid [B3] za vidljivo smanjenje hiperpigmentacijskih fleka
 • Duo glikolne kiseline i aktivnih sastojaka za piling koji pruža ujednačen i blistav ten

Nekoliko kapi seruma nanosi se na čisto i suvo lice dva puta dnevno – ujutru i uveče. Naglašeno je da treba izbegavati dodir sa očima i usnama.

Vichy liftactiv B3 dark spots serum

Liftactiv B3 anti-dark spots SPF 50 krema

Ova krema smanjuje nastanak, ali i koriguje vidljive hiperpigmentacijske mrlje i bore. Obogaćena je kompleksom protiv hiperpigmentacijskih mrlja i pruža snažnu zaštitu od širokog spektra UV zračenja. Ona se preporučuje ženama koje žele i tretman protiv starenja, ali i onaj kojim se ujedno  koriguje i smanjuje pojava hiperpigmentacijskih mrlja i bora. Ona istovremeno:

 • Smanjuje nastanak i koriguje vidljive hiperpigmentacijske mrlje
 • Sprečava nastanak i smanjuje bore
 • Pruža snažnu zaštitu od širokog spektra UV zračenja sa zaštitnim faktorom 50

Preporučeno je da se svakog jutra nanosi na suvu kožu, nakon Liftactiv B3 dark spots seruma.

hiperpigmentacije
Vichy liftactiv b3 anti-dark spots spf 50 krema

Klinička studija pokazuje da protokol (B3 dark spots serum i anti-dark spots SPSF50 krema) smanjuju hiperpigmentacijske mrlje do -88%***.

Takođe, kliničko ocenjivanje pokazalo je prosečan rezultat za površinu hiperpigmentacijskih fleka izračunat na 33% panela posle 2 meseca – prosečan slučaj -65% za 35 žena.

 

***Svakodnevna upotreba fotoprotekcije sprečava pojavu i pogoršanje naboranih i tamnih mrlja izazvanih UV zračenjem.

Foto: Miloš Nadaždin, Vichy, PR

Učitati još
Zatvori