Vreme je da se upoznate sa čarima lopte za pilates
Vreme je da se upoznate sa čarima lopte za pilates

Vreme je da se upoznate sa
čarima lopte za pilates

Ukoliko se bavite sportom, verovatno ste loptu za pilates primećivali svuda. U teretani, na časovima joge, na časovima plesa, u domovima fitnes instruktora… Nekako, kud god da se okrenemo, ona stoji nege (pomalo zanemarena) i čeka svoj trenutak da zablista. Lopta za pilates vrhunac svoje popularnosti dostiže dvehiljaditih godina kada je i sam pilates kao sport počeo masovno da postaje poplaran. No, u čemu je tajna?

Lopta za pilates je veoma efikasna kada je reč o zagrevanjima pre trening, ali i nakon, a tu su i čitavi setovi vežbi koje možete raditi samo uz pomoć lopte. Mi ćemo vam predočiti osnovne razloge zbog kojih ova lopta definitivno zaslužuje vašu pažnju.

Lopta za pilates smanjuje bol u leđima

Živimo u vremenu u kom, bez obzira na to kojim se poslom bavili, naša leđa najviše stradaju. Tako je recimo, onima koji često i dugo sede, lumbalni deo pod najvećim opterećenjem. Kako biste se rešili neprijatnog bola, ali i razvili mišiđe leđa, lopta za pilates bi morala postati vaš saveznik.

Jedna od najpopularnijih vežbi za ovaj deo tela jeste vežba u kojoj čitavom svojom težinom legnete na plates loptu okrenuti licem ka gore. Takođe, samo sedenje na pilates lopti ima pozitivan efekat na mišiće leđa. To su osnovne smernice koje bi trebalo da uzmete u obzir kada je reč o ovom vidu vežbi.

Oslobađanje od stresa

Svaka fizička aktivnost ima lekovito dejstvo na naš organizam, međutim tu bismo posebno istakli oslobađanje od stresa. Kao što smo već imali prilike da istaknemo, stres je zaista najveći uzročnih dizbalanasa u organizmu bilo kakve vrste. Ukoliko ste osoba koja se nije pronašla u vežbama meditacije, a određeni sportovi su za vas previše zahtevni, pilates je rekli bismo zlatna srednina.

Vežbe koje radite u kombinaciji sa pilates loptom su mnogo „zanimljivije“ u smislu da se konstantno oslanjate na nju. Sa loptom za pilates možete da otkrivate neverovatno veliki broj vežbi koje su ujedno zabavne ali i lekovite.

Sam rad sa loptom, kao predmetom, umanjuje stres i podtiče zabavu. Samo istraživanje sa loptom već je na neki način vežba i rasterećenje koje u svakom momentu možete da pružite sebi.

@intent_training

Na kraju svega, rad sa pilates loptom može vam pomoći da poboljšate disanje, osetite se rasterećeno nakon treninga, kao i da povratite stabilnost i osećaj mira. Za ovaj vid vežbi, osim lopte za pilates ne treba vam mnogo toga. Veliki broz instruktora vežbe sa loptom deli besplatno, a dok ne pronađete svoje omiljeno mesto za treninge ili trenera, i sama komunikacija sa loptom ima svoja dejstva. Nije li sve ovo odličan temelj da se izgradi neki novi, zdrav hobi?

Foto: Instagram; Pexels

Učitati još
Zatvori