Tri Journal recepta za zeleni smoothie
Tri Journal recepta za zeleni smoothie

Tri Journal recepta za zeleni smoothie

Zeleni smoothie idealan ukoliko ste na posebnom režimu ishrane, želite da smanjite broj kilograma, ali i ojačate imunitet. Zeleno povrće i voće poželjni su za normalno funkcionisanje organizma zbog toga što sadrže minerale, vlakana i aminokiseline koje pospešuju varenje, bude organizam i detoksikuju ga.

Zeleni smoothie namenjen je svima bez obzira na uzrast i pol a može da odgovara svakom principu ishrane bilo da je reč o vegetarijanskoj ili veganskoj. Ono što je glavna prednost zelenog voća i povrća, posebno povrća, jeste to što zelene namirnice vraćaju baznost organizmu i hrane ćelije.

Zelena je boja zdravlja

Zelene namirnice za razliku od ostalih sadrže hlorofil. Hlorofil je molekul koji biljkama daje zelenu boju i zadužen je za proces fotosinteze u biljkama, a sa druge strane, ovaj molekul veoma liči na molekul u ljudskom organizmu – hemoglonbin.

Hemoglobin je molekul koji našoj krvi daje crvenu boju, međutim hlorofil u ovom slučaju poseduje viši nivo magnezijuma koji je neophodan našem organizmu posebno kada je reč o održavanju krvne slike.

Kako mi pripremamo smoothie

Prva i osnovna stvar koja nam se pokazala kao bitna pri pripremi dobrog smoothie-ja jeste korišćenje blendera umesto štapnog miksera. Kada je reč o bazi, volimo da počnemo sa lisnatim povrćem poput bebi spanaća ili cerela.

Sa druge strane kada je reč o dodacima uvek volimo da u zeleniše dodamo vodu ili biljno mleko kako bi ukus koji dobijamo od voća i povrća bio što upečatljiviji. Vi možete dodati i voće koje nije zelene boje kao što je to banana koja ima visok nivo proteina, pomorandža i limun bogati vitaminom C a ukoliko ipak čeznete za tim da vaš zeleni smoothie bude potpuno sačinjen od zelenih sastojaka uvek možete da dodate jabuke koje su pune vlakana ili kivi koji je takođe bogat vitaminom C.

Journal recepti

Ovo su naši omiljeni recepti koje donosimo već pripremljene u kancelariju i koje se trudimo da konzumiramo pre jutarnje kafe. Pripremamo ih zajedničkim snagama u momentima kada osetimo malaksalost i pad energije, a priprema je kao i kod većine naših recepata veoma jednostavna i brza.

Jutro u Journalu

1,5 šolja vode
Glavica zelene salate, iseckana
3 do 4 stabljike celera
Šaka bebi spanaća
Jabuka
Kruška i iseckana banana
Sok polovine limuna

Party detox 

Dve velike šolje spanaća
5 urmi
2 limuna
Dve stabljike lista celera i list nane
Dve šolje kokosovog mleka

Smoothie za nazdravljanje

Šaka listova kelja (očišćenih od čvrsti delova)
2 kivija, banana i krastavac
Sok od limuna
Sok od jabuke

Nadamo se da smo vam otvorili novi zeleni ugao života koji će vam dati osećaj vitalnosti. Jasno je koliko je teško menjati navike, međutim kada je reč o smoothie-ju velike su šanse da se odmah navučete na njihova pozitivna dejstva.

Takođe, ukoliko ste na specijalnom režimu ishrane predlažemo da se konsultujete sa svojim nutricionistom kada je reč o uvođenju zelenog smoothie-ja u svoju svakodnevnu ishranu.

Recepte možete otkrivati i sami, kombinovati omiljene ukuse i sastojke, a broj kombinacija je neograničen.

Foto: Pexels Instagram: @emitaz @visualm00d.

Učitati još
Zatvori