Milica Budimir: Top pet predrasuda o fitnesu, motivaciji, organizaciji i fizičkom izgledu
Milica Budimir: Top pet predrasuda o fitnesu, motivaciji, organizaciji i fizičkom izgledu

Milica Budimir: Top pet predrasuda o fitnesu, motivaciji, organizaciji i fizičkom izgledu

Kako uskladiti privatne i poslovne obaveze, a ujedno ostati dosledan fitnes treninzima? Kako biti disciplinovan onih dana kada nam nije ni do čega? Gde pronaći motivaciju kada nas napusti snaga volje? Ali i kako postići savršen fizički izgled? – samo su neka od pitanja / ali i predrasuda / sa kojima se susreće sertifikovana fitnes instruktorka i influenserka Milici Budimir.
Kao ko-kreatorka programa 1:1 mentorstvo sa sestrama Budimir koji je kreirala sa sestrom Jankom Budimir, zaslužna je za veliki broj uspešnih transformacija svojih klijenata – kako na fizičkom novou, tako i na onom mnogo dubljem koji se tiče pogleda na fitnes, motivaciju, organizaciju i fizički izgled generalno. Kako da predrasudu o istim promenimo u priliku za lični rast i razvoj, saznajemo u razgovoru sa Milicom Budimir.

#1 ORGANIZACIJA je moguća bez obzira na okolnosti

Za sve što nam nije dovoljno značajno, spremni smo da smislimo dobre izgovore u koje i sami poverujemo, pa tako volimo da kažemo da nemamo vremena za nešto. Često se misli da je za organizaciju potrebno imati savršenu priliku. Zapravo, najbolje je uspeti organizovati se onda kada nam i ne ide sve u prilog jer posle, kada se neke stvari poslože, sve ide lakše. Moj savet je uvek da se organizujete prema svojim potrebama i onome što vam je suštinski važno, a sve ostalo ređate prema tome. Ujedno i sjajan način da preispitate sebe na šta vam zaista odlazi vreme i kako bolje možete da ga iskoristite.

#2 DISCIPLINA nije urođena, ona se uči

Ovo se često percipira kao vojnički režim, zapravo je stvar treninga. Disciplinovani su u stvari uporni. Disciplina nije i ne mora da bude nešto sa čim se rađamo. Disciplinovani smo kada nam je nešto veoma važno i verujem da je to vrlina koja je primenljiva za sve u životu – bilo da je reč o treningu, poslu, fakultetu ili pospremanju kuće. Pronađite ono što vam je važno i sigurna sam da ćete na putu do cilja raditi i onda kada niste motivisani, ali radićete, upravo jer znate da je taj rad jedini način da stignete do željenog cilja. To je disciplina i svako može da je razvije, ako odluči.

/ @milica.budimir /

#3 MOTIVACIJA korak po korak

U naletima motivacije često donosimo velike promene iz želje da nešto promenimo i to u datom momentu zaista jeste naša istina. Ali veoma brzo se desi i život koji nas navede da zaboravimo šta smo sebi obećali. Sledstveno tome, ako smo se oslonili samo na motivaciju, desiće se da ostavimo velike odluke daleko iza sebe. Zato, u našim programima edukujemo devojke da ne donose drastične promene i da svoj veliki cilj podele na male ciljeve koji su im sagledivi. Takođe, preporuka je da krenu korak po korak. Ako je za postizanje nekog cilja potrebno šest meseci, najbolje je napre da se vidi šta možemo da uradimo u prve 3-4 nedelje, pa onda da se ide dalje.

#4 FITNES kao stil života, a ne trenutna potreba

Ovo je možda i glavna, najveća predrasuda i verujem da što se više ljudima predstavi fitnes na pravi način, sve ove ostale predrasude bi bile daleko manje. Naš pristup radu jeste ono kako mi vidimo fitnes. To ne znači biti savršen i raditi trening zbog gluteusa ili bicepsa, jesti samo piletinu i brokoli, nego biti zdrav, osećati se dobro u svom telu i pre svega, pronalaziti vreme za sebe, posebno u ovom vremenu – kada brzo živimo i često zaobilazimo sušinu. Ljudi često pristupaju fitnesu kao nekoj sezonskoj potrebi. Dovedu sebe do granica nezadovoljstva, pa u danu menjaju život i uvode velike promene. A naravno sve što nam nije životno održivo odustanemo nakon dve i po nedelje. Fitnes je maraton, nije sprint. Rad na sebi. Uspoznavanje sebe i osluškivanje svog tela i svojih potreba – fizički i mentalno.

/ @milica.budimir /

#5 FIZIČKI IZGLED je važan onoliko koliko se dobro osećate u svojoj koži

Verujem da je sada više nego ikad stavljen veliki pritisak na fizički izgled. Sa svih strana nas bombarduju kakvo telo je „in“. Nažalost, mlade devojke najviše podležu tome iz želje da se uklope. „In“ je uvek zdravo telo i um pre svega. Moj posao jeste da motivišem žene da pronalaze vreme za sebe, da se osećaju dobro i da izgledaju dobro. Da li to znači da sam ja uvek prezadovoljna svojim izgledom? Ili da se nikad ne ugojim i nemam celulit? Ne znači. Ali nastojim da se ne zadržavam na tom mestu i da nešto menjam jer nisam zadovoljna. Upravo na to motivišem i njih. Cilj je osećati se dobro u svom telu i prihvatati sve svoje nedostatke, menjati ono na šta možemo da utičemo, a ne uklapati se u kalupe.

Milica Budimir
/ @milica.budimir /

Foto: Ivana Stevanović @ladymrva, Aleksandar Arsenović @visual.ars, Instagram: @milica.budimir

Učitati još
Zatvori