Pet koraka kako do eco friendly beauty rutine
Pet koraka kako do eco friendly beauty rutine

Pet koraka kako do eco
friendly beauty rutine

Kako obeležavamo Dan planete Zemlje suočavamo se sa određenim pitanjima našeg odnosa sa prirodom i pitanjima održive ideologije koja prožimaju sve sfere naše svakodnevnice, od mode i zdravlja sve do lepote i šminke. S obzirom na to da znamo da mnogi održivi napori nisu zaista održivi, razgovaramo o tome šta zapravo možemo da uradimo kada je lepota u pitanju i koji su koraci koji će nas dovesti do nešto svesnije i više eco friendly beauty rutine.

Pet koraka kako do eco friendly make-up rutine

1. Stvorite kapsulni neseser

Kako smo već razgovarali na temu kapsulnog nesesera, važno je prepoznati kako je on odličan korak ka svesnijoj kupovini kozmetičkih i make-up proizvoda. Iako kapsulni neseser može biti samo način da sebi pojednostavimo svakodnevnu make-up rutinu, sam čin promišljenije kupovine jeste prvi (i najvažniji) korak u dobrom pravcu. S obzirom da jedina potpuno zero-waste i karbon-neutralna make-up rutina podrazumeva odsustvo bilo kakve kupovine i korišćenja proizvoda, smanjivanje prekomerne kupovine nepotrebnih proizvoda, a istovremeno i smanjivanje plastičnog otpada koji ona zahteva, jeste jedan vid eco friendly alternative.

2. Višekratni tupferi ili krpice sa mikrovlaknima

Sigurni smo da ste i sami svesni ogromne količine tupfera koje koristimo i bacamo uprilikom skidanja šminke. Stoga, višekratni tupferi ili krpice sa mikrovlaknima čine najbolju alternativu ovom problemu, a ujedno nam pomažu da ne bacamo novac. Jednostavno ih koristite kao šro biste inače koristili standardne jednokratne tupfere, a umesto da ih bacite, stavite ih u mašinu da se operu sledeći put kad budete prali veš. Tupferi i krpice biće kao novi i spremni za ponovno korišćenje.

ebelin Krpica za čišćenje lica sa mikrovlaknima
ebelin Jastučići za skidanje šminke
recka shop Jastuci za čišćenje lica- tupfer
Garnier Skin Naturals Višekratni ekološki tupferi od mikrofibera - Eco Pads

3. Podržavajte cruelty free brendove

Izuzetno važna stavka kada je reč o eco friendly make-up rutini, jeste podržavanje cruelty free brendova. Kupovina šminke od brendova koji ne testiraju na životinjama jeste direktna podrška cruelty free pravcu i daje do znanja brendovima koji to još uvek rade da je promena neophodna.

Međutim, ono čega možda niste svesni jesu lažne tvrdnje o cruelty free stavovima brenda, kao i lažnim logotipima zeca koji nisu povezani ni sa jednom zvaničnom organizacijom. Posebno je važno da znamo koji su jedini važeći logotipi kojima možemo da verujemo, i da ih razlikujemo od bezbroj lažnih zečijih logotipa koji nastoje da prevare potrošača pri kupovini.

4. Kupujte refillable kozmetičke proizvode

Veliki problem kada je ideologija održivosti u pitanju, jeste šta raditi sa neizbežnim plastičnim otpadom? Kako još uvek ne postoji rešenje koji će u potpunosti eliminisati ovaj problem, svaki napor da smanjimo ukupnu količinu otpada koji proizvodimo jeste legitiman korak ka nešto više eco friendly svakodnevnici. Kupovinom refillable proizvoda i podržavanjem brendova koji nude dopune određenih potrošenih proizvoda (neki od kojih su to Kielh’s, The Body Shop, Dior, Chanel) jeste jedan od najboljih načina da smanjimo sopstveni platični otpad koji podrazumeva naša svakodnevna beauty rutina.

5. Poklonite ili donirajte neželjene proizvode

Ovaj savet nadovezuje se na gorepomenuto smanjivanje plastičnog otpada i jedan je od najboljih načina da to postignemo. Kako se neretko u našem neseseru nađu proizvodi koje, iz jednog ili drugog razloga, ne koristimo, pronalaženje načina kako će oni ipak biti potrošeni jeste odličan eco friendly napor. Ukoliko su u pitanju proizvodi koje ste prethodno koristili, pa jednostavno prestali zbog toga što vam iz različitih razloga više ne odgovaraju, vidite da li bi neki član porodice ili prijatelj voleo da ga dobije. S druge strane, proizvode koje ste dobili na poklon, a ne mislite da ćete koristiti, ukoliko ih niste otvarali i koristili, možete donirati.

Foto: Instagram, DM, Garnier, Recka Shop

Učitati još
Zatvori