Čemu može da doprinese svakodnevno istezanje?
Čemu može da doprinese svakodnevno istezanje?

Čemu može da doprinese
svakodnevno istezanje?

Nismo mogli da verujemo kolika je moć svakodnevnog istezanja, dok i sami nismo počeli da praktikujemo ovaj vid aktivnosti. Sve što vam je potrebno da biste se svakodnevno istezali jeste volja.

Kako bismo vas motivisali na ovu aktivnost, donosimo vam konkretne razloge zbog kojih bi trebalo da uvedete istezanje u svoju svakodnevnu rutinu.

Stretching, stretching…

Opuštanje čitavog tela i duha

Pre početka radnog dana i pre odlaska u krevet uveli smo vežbe istezanja kao svakodnevnu rutinu. Mesec dana bez prestanka istezali smo se dva puta dnevno. Prva i najveća promena koja nam se dogodila jeste upravo opuštanje čitavog tela i zgrčenih mišića. Dan nam je počinjao sa mnogo više energije, dok smo pred spavanje istezanje koristili u svrhu opuštanja napetih mišića nakon radnog dana. U slučaju istezanja pred spavanje, primetili smo kako brže i lakše zaspimo, te da je osećaj sa kojim ležemo u krevet mnogo mirniji i srećniji.

Verovali ili ne, od kad praktikujemo vežbe istezanja dva puta dnevno pojavila nam se i doza većeg optimizma i zahvalnosti za male stvari, te možemo reći da je ova navika uticala i na naš duh, podmladivši ga.

Smanjenje različitih bolova

I sami ste svedoci perioda u životu u kom vas jedan dan boli glava, sledećeg kičma, a onda nešto treće. I tako u krug. Neki bi svoj život mogli da okarakterišu rečenicom- svaki dan me nešto boli. Mi smo do skoro spadali u grupu ljudi koja više nije sigurna šta je sve boli, sve dok nismo počeli redovno da se istežemo.

Ovo je bila sasvim slučajna posledica, samo smo u jednom momentu primetili da nas već danima apsolutno ništa ne boli. S obzirom na to da je jedina novina koju smo uveli u život bila istezanje, uvereni smo da je posledica svega zapravo vežba.

Gipkost

Ispadne nam ključ, teško nam je da ga podignemo. Obilazimo rafove u radnjama, uzimamo stvari samo u visini naše glave. Želimo da promenimo kanal na TV-u, ne ustaje nam se po daljinski. Spisak stvari u kojima pokazujemo nivo nedostatka energije i fleksibilnosti u svakodnevnim situacijama je podugačak.

Nama je svakodnevno istezanje, svesno ili nesvesno, podarilo volju i energiju da se istežemo i u momentima u kojima samo treba da odemo po daljinski. Znate onaj osećaj kada usvojite novu zdravu naviku i ona vas jedan period potpuno preokupira? To isto će vam se dogoditi sa istezanjem, od momenta kada se naviknete na svakodnevno istezanje uzimaćete proizvode samo sa donjih rafova jer, stretching lako postaje stil života.

Nestanak nadutosti i osećaja tromosti

Ukoliko ste pripadnica ženskog pola, znate dobro osećaj u kom pred ciklus osećamo niz različitih promena na našem telu. Te promene nas neretko sprečavaju da se osećamo dobro u svojoj koži, a sve što radimo po tom pitanju je zapravo- ništa. Šta ako vam kažemo da svakodnevno istezanje smanjuje nadutost ne samo tokom PMS-a?

Takođe, veoma naporna boljka jeste osećaj tromosti i nedostatak energije i motivacije. Previše sedenja može potpuno da zaustavi protok krvi i kiseonika do mozga. Istezanje je ključ bistrog uma i boljeg opšteg osećaja, ako probate već u ovom momentu, primetićete da smo u pravu.

VEŽBE ISTEZANJA ZA SVE ONE KOJI SU OSTALI DO KRAJA:

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori