Aloe vera: Dobre i štetne strane korišćenja ove biljke
Aloe vera: Dobre i štetne strane korišćenja ove biljke

Aloe vera: Dobre i štetne strane
korišćenja ove biljke

Aloe vera je mnogima od nas biljka u koju se kunemo kad je u pitanju nega kože i tela. Tu definitivno nema greške. Ona nam je najbolji prijatelj na kog se oslanjamo kada su u pitanju razne opekotine ili rane. Međutim, ono što nekima do sad nije bilo poznato, je da zapravo oralna upotreba aloe vere može da bude izuzetno štetna.

@planturagarden

Kako je došlo do ovog saznanja?

Vekovima se verovalo u određene lekovite sposobnosti koje unos aloe vere može da pruži. Međutim, Evropska komisija je 18. marta prošle godine donela Uredbu. Ova Uredba izriče da su određene supstance u ovoj biljci zapravo štetne za oralnu upotrebu. Dokument govori kako je već 2017. godine, Evropska agencija za sigurnost hrane posle naučnog ispitivanja iznela stav da su određeni ekstrati aloje genotoksični. Takođe, i da ekstrat celog lista može biti kancerogen. Nakon donošenja ove uredbe, donešena je odluka da se određeni sastojci aloe poput emodina, dantrona i svi oni koji sadrže hidroksiantracenske derivate, u potpunosti zabrane kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, a neki drugi ograniče.

Šta raditi sa našim aloe vera proizvodima?

Ono što je bitno znati je da se ove zabrane i ograničenja odnose isključivo na dijetetske suplemente. U generičkim lekovima ovakvi ekstrati se u potpunosti ni ne nalaze. Trenutno je najvažnije pitanje kako će Evropska Komisija regulisati mnogobrojne sajtove i proizvođače koji reklamiraju prehrambene preparate na bazi aloe. Takvi proizvodi od sada prolaziće ekstenzivne laboratorijske analize u cilju utvrđivanja štetnih sastojaka.

Ono što vas verovatno najviše zanima, je šta raditi sa prozvodima od aloe vere koje imamo u našim kupatilima? Ako ste već krenuli u svoja kupatila da izbacite sve aloe vera proizvode koji se nalaze u vašim ormarićima, nema potrebe za tim. Proizvodi od aloe poput krema za telo, šampona, gelova i sve što je namenjeno za spoljašnu upotrebu, u takvom obliku potpuno su bezbedni. Aloe vera nama i dalje ostaje kao neizostavni deo naše skincare rutine!

@chrstnamr

Foto: Profimedia, Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori