Donosimo sve detalje o ovogodišnjem „Zemun Fest“ festivalu
Donosimo sve detalje o ovogodišnjem „Zemun Fest“ festivalu

Donosimo sve detalje o ovogodišnjem
„Zemun Fest“ festivalu

Građani Zemuna, Beograda ali i okoline, imaće priliku da krajem ovog meseca provedu kvalitetno vreme uz različite kulturne sadržaje koje, sada već tradicionalno organizuje festival Zemun Fest. Ove godine festival će se održati od 23. do 27. avgusta na tri lokacije u srcu jednog od najlepših delova prestonice. Zemun će definitivno biti mesto najboljih filmskih premijera, umetničkih izložbi, jedinstvenog Street market-a i tri koncerta muzičkih velikana, grupa: Van Gogh, YU Grupa i Partibrejkersi.

Mi vam kao i uvek do sada donosimo sve o ovogodišnjim manifestacijama, zajedno sa satnicama i detaljnim sinopsisima filmova koji će se naći na repertoaru festivala.

Svečana projekcija filma „Madam Di Bari“

Deo filmskog programa predstojećeg festivala biće otvoren 23. avgusta svečanom projekcijom ostvarenja Madam Di Bari; sa  Johnnyem Deppom u glavnoj ulozi, filmom koji je otvorio Kanski festival. Pre prikazivanja, publika će uživati u koncertu filmske muzike u izvođenju sastava Kvartet Rocher.

Ovo izdanje Zemun Festa biće u znaku legendarnih Zemunaca – YU Grupe, koji su obeležili istoriju jugoslovenskog rokenrola. Ali i istoriju ovog kraja Beograda – u Zemunu su stasavali a za Zemun i Dunav ih veže mnogo važnih, životnih i muzičkih trenutaka.

Imajući sve to u vidu, publika Zemun Festa biće privilegovana da 24. avgusta uživa u projekciji filma YU grupa – Trenutak sna. Filmski program festivala biće obogaćen projekcijama ostvarenja Northern Comfort, 25. avgusta i Broker, 26. avgusta.

U skladu sa trendovima filmskih festivala, publika Zemun Festa će 27. avgusta biti u prilici da premijerno pogleda dve epizode nove serije Tunel reditelja Petra Ristovskog. Sva prikazivanja filmova odigraće se u jedinstvenoj bioskopskoj dvorani na otvorenom u Zemunskom parku.

Koncertni program

Koncertni program održaće se na glavnoj bini na Zemunskom keju, 24. avgusta nastupiće bend Red Danger, 25. avgusta kultni Partibrejkersi, 26. avgusta grupa Van Gogh, dok 27. avgusta festival zatvara legendarna YU Grupa.

Na koncertnu zonu festivala “nasloniće se” i postavka Street marketa sa preko stotinu izlagača. U ovoj zoni, posetioci festivala mogu da uživaju u novim mirisima i ukusima, jedinstvenoj ponudi hrane i pića. Ali i da se upoznaju sa stvaralaštvom mladih umetnika i zanatlija, koji učešćem na ovoj manifestaciji dobijaju šansu da bolje predstave i plasiraju svoje proizvode.

Tokom pet festivalskih dana stanovnike i posetioce Zemuna očekuju desetine besplatnih programa. Umetničke izložbe, filmske premijere, koncerti i street market. Sve to garantuje letnje večeri za pamćenje na obali Dunava.

Filmski program

23. 08. SREDA – OTVARANJE – MADAM DI BARI

Početak projekcije 21h, Zemunski park

Nakon otvaranja filmskog festivala u Kanu, Madam di Bari sa Johnnyem Deppom u ulozi Luja XV, biće premijerno prikazan na filmskom platnu u Beogradu na Zemun Festu. Film donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV i gospođe Di Bari, koju je kralj lično doveo u Versajski dvorac kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla. Film prikazuje život Madam, koja je 1743. godine rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice, da bi slavu stekla kao dvorska dama i kao kontesa Di Bari, poslednja zvanična ljubavnica Luja XV.

24. 08. ČETVRTAK – YU GRUPA – TRENUTAK SNA

Početak projekcije 20:30h, Zemunski park

Dokumentarni film našeg poznatog i priznatog autora Darka Lungulova o legendarnom zemunskom, srpskom i jugoslovenskom rokenrol sastavu – Yu Grupi. U ovaj jedinstven film, sniman 7 godina, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Montaža i istraživanje arhive su trajali dve i po godine. Film Yu Grupa – Trenutak sna je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o jednoj porodici.  Ovaj istovremeno epski i duboko intiman film, kreativno koristi arhivski materijal i dosada neviđene porodične snimke da ispriča priču o trajanju, ljubavi i intimnoj borbi za porodicu. Za razliku od uobičajenih muzičkih dokumentarnih filmova koji samo prate karijeru,ovo je i intiman pogled na to šta znači biti porodica, šta znači žrtvovati se, ali i šta znači biti deo istorije.
Film je nagrađen na 70. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma kao najbolji film, zatim nagradom za najbolju montažu i nagradom za najbolji dizajn zvuka.

25. 08. SUBOTA – NORTHERN COMFORT

Početak projekcije 20:30h, Zemunski park

U subotu 26. avgusta 2023. Zemun Fest publici donosi jos jednu premijeru. U pitanju je film islandskog reditelja Hafštajna Gunara Sigursona, komedija pod nazivom – Northern comfort. Gomila ljudi koja pati od straha od letenja, uskoro će završiti vrhunski terapeutski kurs kako bi prevazišli aerofobiju. Poslednji izazov kursa je „let izloženosti“: povratni let na kratkim razdaljinama tokom kojeg će se suočiti sa svojom fobijom i u teoriji pobediti iracionalni strah.

26. 08. PETAK – BROKER

Početak projekcije 20:30h, Zemunski park

Broker je južnokorejska drama koju potpisuje Hirokazu Koreeda, majstor ovog žanra iz Japana. Film je premijerno prikazan prošle godine (2022) na festivalu u Kanu gde je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu, a Song Kang Ho je proglašen najboljim glumcem.  Jedne kišne noći mlada žena ostavlja svoju bebu na pragu crkve. Novorođenče pokupe dvojica muškaraca koji kradu napuštene bebe da bi ih prodali budućim roditeljima za veliki novac. Kada se mlada žena, puna kajanja, vrati u crkvu, otkriva nezakoniti posao i odlučuje da se pridruži muškarcima kako bi pronašla najbolje usvojitelje za svoju bebu.

27. 08. NEDELJA – ZATVARANJE – TUNEL

Početak projekcije 20:30h, Zemunski park

U nedelju 27. avgusta beogradska publika će imati priliku, premijerno na Zemun Festu, da pogleda prve dve epizode domaće igrane serije Tunel u režiji Petra Ristovskog. Tunel predstavlja suženo stanje svesti u koje upadaju junaci TV serije. Svi likovi su nastali na osnovu istinitih priča po kojima je Vladimir Ćosić napisao
scenario. Kroz napete situacije i pregovaranje sa opasnim kriminalnim počiniocima i teroristima. Gledaoce će voditi, kao članovi stalne pregovaračke grupe, Nevena Gavran (MinjaPeković) i Miloš Petrović (Jovan Belobrković). U epizodnim ulogama pojavljuje se veliki broj poznatih glumaca. Kao što su, Lazar Ristovski, Danica Ristovski, Miloš Timotijević, Sergej Trifunović, Branislav Lečić, Marjanović, Zoran Cvijanović, Tamara Šustić.

Foto: Zemun Fest

Učitati još
Zatvori