Yayoi Kusama i Kiki Smith: Umetnički duo ukrasio je novu metro stanicu u Njujorku
Yayoi Kusama i Kiki Smith: Umetnički duo ukrasio je novu metro stanicu u Njujorku

Yayoi Kusama i Kiki Smith: Umetnički duo ukrasio je novu metro stanicu u Njujorku

Nova stanica metroa u Njujorku, Grand Station Madison, postaće pravi mini-muzej na otvorenom. Yayoi Kusama i Kiki Smith, savremene multimedijalne umetnice, bile su zadužene za dela koja će krasiti novoizgrađeno stajalište na Manhattanu. Mozaici su već otkriveni javnosti neposredno pred zvanično otvaranje, koje je zakazno za tekući mesec.

Poruke Njujorčanima ispisane kroz murale

Yayoi Kusama kreirala je mural koji nosi naziv A Message of Love, Directly from My Heart Unto the UniverseMozaik sadrži sve trademark elemente Kusaminog stila, predstave koje njen rad čine prepoznatljivim čak i umetničkim laicima. Tačkaste i nasmejane figure, sunce različitih oblika i šarenoliki oblici našli su svoje mesto na njujorškom zidu. Njima Kusama kao da oslikava svu raznolikost lica koja svakodnevno koračaju ulicama Velike jabuke. U muralu je sadržana sva dinamičnost, šarenolikost i razigranost života u ovom gradu. Nazire se i određena poetičnost u ovom delu, kao da je Kusama kroz njega iskazala osvrt na svoj 93 godina dug život, pa je ovo zapravo mozaik umetničkog puta koji je prošla.

Yayoi Kusama, "A Message of Love, Directly from My Heart unto the Universe" / Fotografija: Kerry McFate, Ota Fine Arts, David Zwirner (@mtaartsdesign)

Doprinos Kiki Smith ovom monumentalnom prikazu jeste serija od pet murala, kojima oslikava predele Njujorka i Long Ajlenda. S obzirom na vizuelnu panoramu ovog grada, prekrivenu betonom, čelikom i staklom, Kiki Smith je kroz svoje delo unela flore i faune koje nedostaju stacištima urbanog života kao što je Manhattan. Ovo je bio njen pokušaj da ljudima koji će tuda užurbano prolaziti ponudi privremenu oazu. Murali su zapravo podsetnik Njujorčanima – i svim gostima ovoga grada – da zastanu, uspore i udahnu duboko, pre nego što nastave svojim haotičnim životima. Bilo koja predstava prirode, čak i ona u staklu, može poslužiti kao okrepljujući izvor nove energije.

Kiki Smith, “The Spring” / Fotografija: Vincent Tullo (@mtaartsdesign)

Železnička stanica ili muzej na otvorenom?

Osim pometnih dela, umetnički radovi koji će upotpuniti izgled ove stanice uključuju i privremene izložbe fotografija i digitalne umetnosti. Osim toga, poezija će biti prikazivana na LED ekranima, a planirani su i performansi.

Zanimljivo je da Metropolitan Transportation Authority (MTA), odnosno transportaciona mreža u Njujorku, poseban trud posvećuje upravo oplemenjivanju grada umetničkim delima. MTA Art & Design je segment ove organizacije koji podstiče sve kreativce da ostave svog traga na lokacijama javnog prevoza kroz ceo Njujork, u obliku vizuelnih radova i/ili performansa.

Ovime Grand Station Madison dodajemo na našu listu najlepših železničkih stanica u svetu. Inače, radi se o najvećoj železničkoj stanici izgrađenoj u Sjedinjenim Američkim Državama još od 50-ih godina prošlog veka.

Učitati još
Zatvori