Virtuelno putovanje do najlepših železničkih stanica u svetu

Virtuelno putovanje do najlepših
železničkih stanica u svetu

Svetske železnice često su prvo i poslednje što ugledamo u novom gradu koji posećujemo, ali one danas više nisu samo mesto kroz koje prolazimo trčeći na voz, već su i turistička odredišta na kojima možemo naučiti mnogo o istoriji i kulturi destinacije, arhitekturi i dizajnu, ali i uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, umetničkim instalacijama i brojnim radnjama. Ovo su neke od najlepših građevina na svetu u kojima se danonoćno odvija železnički saobraćaj, a koje godišnje oduševljavaju milione posetioca. Ne bismo se žalile kada bismo mogle provesti i po ceo dan na svakoj od ovih predivnih, užurbanih ali čarobnih, destinacija.

Atocha Station, Madrid

Glavna železnička stanica u Madridu zove se Atocha. Dok vozovi dolaze i odlaze s brojnih terminala, prolaznici mogu uživati u tropskom vrtu s preko 4000 stabala, biljaka, riba i reptila, pa se ponekad čini kao da ste u botaničkom vrtu, a ne na železničkoj stanici. Tu su naravno i brojne radnje, kafići i restorani. Ova, najveća stanica u Madridu otvorena je još 1851. godine kao jednostavno stajalište, a kasnije je nadograđivana i proširivana. Elegantnu fasadu od kovanog gvožđa dizajnirao je Alberto de Palacio Elissagne, uz malu pomoć hvaljenog arhitekta Gustava Eiffela. Novi deo Atoche koristi se za železnički saobraćaj, vozove koji voze na velike udaljenosti i na lokalne usluge, dok je stari deo namenjen radnjama i rekreativnom kompleksu.

Grand Central Terminal, New York City

Dovršen 1913. godine, predivan Grand Central Terminal danas je jedna od najposjećenijih atrakcija na svetu, i drugo najposećenije odredište u New Yorku, odmah nakon Times Square-a . Ovo je jedan od najlepših američkih primera Beaux-Arts arhitekture, a neka od glavnih obeležja su mu veličanstveni, nebeski plafonski murali, predivni masivni lusteri, brojni prolazi, sat s četiri lica koji se nalazi u središtu glavne prostorije, odmah iznad informativne kabine pa je glavno mesto susreta posetioca. Ovo arhitektonsko čudo danas je, osim železničke stanica, i turističko odredište na kojemu se uživa u restoranima, coffee shopovima i kupovini, a naravno, tu su snimljeni i brojni poznati filmovi.

St. Pancras International, London

St. Pancras International, najveća londonska železnička stanica, jedna je od najljepših i najelegantnijih na svetu. Otvorena je 1868. godine pa predstavlja vrhunac viktorijanske gotičke arhitekture i dizajna. Krov od kovanog gvožđa bio je najveći takav izgrađen, a poslužio je kao inspiracija za Grand Central Terminal u New Yorku. Ova stanica izgrađena je s ciljem povezivanja Londona s nekim od većih engleskih gradova, a danas uz putne usluge nudi i sve potrebno za dobru zabavu, od restorana, kafića, luksuznih radnji do muzičkih i umetničkih dešavanja. Uz sve to možete uživati i u najdužem baru za šampanjac u Europi!

Amsterdam Centraal Station

Centraal Station u Amsterdamu dizajnirao je holandski arhitekta Pierre Cuypers, poznat i po projektovanju amsterdamskog Rijksmuseuma. Ova stanica locirana je u samom srcu Amsterdama, pa je lako dostupna za pešačke ture i turistička razgledavanja. Otvorena je 1889. godine, glavni je međunarodni železnički čvor a koristi je 192.000 putnika dnevno. Amsterdamski Centraal Station obeležio je prelaz grada iz pomorske luke u kopneno gospodarsko središte. Zanimljivo je da se pored zgrade nalazi podzemni parking za 7000 bicikala, glavnog prevoznog sredstva u gradu, a ispred nalaze se i trajekti koji voze u vodeni razgled grada.

Učitati još
Zatvori