Zagrebački umetnik Lonac i njegov mural u novoj sezoni National Geographic serijala ‘Evropa iz vazduha’
Zagrebački umetnik Lonac i njegov mural u novoj sezoni National Geographic serijala ‘Evropa iz vazduha’

Zagrebački umetnik Lonac i njegov mural u novoj sezoni National Geographic serijala ‘Evropa iz vazduha’

Šta reći više, osim toga da se svakim novim radom zagrebačkog umetnika Lonca, letvica domaćim i stranim umetnicima podiže sve više i to ne mislimo na nimalo ružan način, već onaj zdravi umetničko inspirativan. Njegov mural „Mornings“ deo je projekta „Out in the Open“ koji je organizovala @kirkgallery u Aalborgu, Danskoj.

Svakog leta na fasada mnogih zgrada u danskom Aalborgu nastaju neobična umetnička djela. Lene Kirk, vlasnica galerije u Aalborgu, odgovorna je za dobrodošlicu međunarodno priznatih umetnika koji svoj trag na gradu ostavljaju u obliku neverovatnih murala. Hiljadu litara boje koristi se za prekrivanje čitavih zgrada, što se najbolje vidi iz vazduha. Tako je prošle godine nastao i ovaj mural, rad poznatog hrvatskog umetnika.

Lonac i njegov mural u novoj sezoni „Evropa iz vazduha“

U drugoj epizodi četvrte sezone popularnog National Geographic serijala „Evropa iz vazduha“, gledamo Dansku i popularnog hrvatskog umetnika Lonca dok pokušava da naslika jedan od svojih najambicioznijih murala do sada. Njegov rad prekriva zid jedne četvorospratnice što nije nimalo jednostavan zadatak jer zahteva rad na vrtoglavim visinama pomoću posebne platforme. Međutim, pravi je izazov napraviti sliku u tačnim dimenzijama. Crtanje na papiru je jedna stvar, ali da bi ona identično izgledala na nekoliko stotina puta većem zidu, potrebni su detaljni proračuni i istinsko majstorstvo koje će Lonac morati da pokaže. 

Mural Mornings

„Bilo mi je zadovoljstvo sarađivati i raditi s @kirkgallery kao i da vidim uživo radove nekih od mojih najdražih umetnika. Moram da priznam kako sam imao problema s lošim vremenom koje me pratilo nakon prvih nekoliko predivnih dana, a i slikati nakon gotovo godinu dana pauze činilo se kao prvi dan u teretani“, napisao je Lonac i dodao „moram da se zahvalim i mojoj dragoj prijateljici i cenjenoj umetnici @bonkasica što je bila strpljiva i što je kuvala ukusnu kafu“. Osim predivnih fotografija pogledajte i super video celog procesa od putovanja do samog kraja.

Lonac

Lonac je tako ovaj mural dodao na spisak svojih mnogobrojnih umetničkih djela koja se nalaze širom sveta, kako na velikim zidovima tako i na zidovima galerija, privatnih objekata i umetničkih kolekcija. Njegov fantastičan umetnički izraz, upornost, trud i rad definitivno vraćaju osmeh na lice u vremenima koja su, pogotovo za umetnike, teška i izazovna kao nikada do sada. Mi skidamo kapu. Epizodu gledamo u nedelju 9. oktobra u 22h na National Geographic kanalu.

Foto: Lonac

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori