Virtuelni art đir: Obilazimo najznačajnije muzeje u Japanu
Virtuelni art đir: Obilazimo najznačajnije muzeje u Japanu

Virtuelni art đir: Obilazimo
najznačajnije muzeje u Japanu

Subota je rezervisana za virtuelnu turu kroz najznačajnije muzeje Zemlje izlazećeg sunca. Japan je od davnina poznat po jedinstvenoj kulturnoj klimi koja spaja tradicionalno i moderno.

Tradicija koja datira trideset hiljada godina unazad i ubrzan tehnološki razvoj neprestano pomeraju granice mogućeg i shodno toj neraskidivoj povezanosti, u Japanu se nalaze fascinantni muzeji unutar kojih ostaje zabeležena raznovrsna istorijsko-kulturološka osobenost Zemlje izlazećeg sunca.

Koji su neki od najznačajnijih muzeja u Japanu?

Nacionalni muzej u Tokiju

Jezgro današnjeg muzeja oformljeno je davne 1872. godine u Dvorani Taiseiden u Tokiju, a deset godina kasnije tokijski muzej i brojni eksponati premešteni su unutar parka Ueno. Park Ueno popularna je turistička atrakcija koja na impozantnom prostranstvu nudi niz raznovrsnih znamenitosti, a Nacionalni muzej okružen je živopisnom slikom netaknute prirode. Muzejski kompleks sačinjen je iz šest zasebnih zgrada. Sveobuhvatna kulturna zaostavština Japana smeštena je u dvadeset četiri izložbene prostorije u kojima se između ostalog mogu videti zbirke koje potiču iz antičkog perioda sve do istorijskih artefakata iz poznog 19. veka. Najznačajnija izložbena zbirka sastoji se iz serije paravana razdoblja hejen, a prizori na ovim unikatnim remek-delima ilustruju slike iz života čuvenog princa Šatoku Taišija.

Glavna galerija Honkan uništena je tokom razornog zemljotresa 1923. godine, dok je obnovljena tek 1938. godine. Osim izložbenih hala unutar Nacionalnog muzeja u Tokiju smeštena su brojne ceremonijalne čajdžinice (otvorene za turiste samo u proleće i u jesen), a sam muzej opasan je vodenim vrtom u japanskom stilu koji u prirodnom okruženju  najavljuje smenu godišnjih doba. Ispred samog muzeja nalazi se Memorijalna dvorana Kuroda, nastala u čast umetnika Kuroda Saikija, koji je poznat kao predvodnik modernog zapadnjačkog slikarstva u Japanu.

Muzej Edo u Tokiju 

Muzej Edo smešten je unutar urbane građevine u okrugu Riogoku. Otvoren je 1993. godine s vizijom da se očuva jedinstveno kulturno nasleđe. Stalna postavka slikovito prikazuje Japan iz perioda Edo (1603-1868) tokom kojeg su zemljom vladali šoguni (vojni vladari). Zahvaljujući postavkama koje realistično prikazuju način života tadašnjih ljudi, posetioci ovog muzeja na jedinstven način mogu otputovati u potpuno drugu epohu tokom koje su važile različite konvencije. Muzej je nadaleko poznat po replikama velikog drvenog mosta Nihonbaši i Nakamura kabuki pozorišta.

Pored replika koje dominiraju, u prostoru se mogu videti različite stare mape i karakteristični mačevi. U svojim izložbenim prostorijama prikazuje i  događaje koje su usledili nakon Edo perioda i na taj način svedoči o ekspanzivnoj promeni Japana. Uz stalne postavke, prostrani muzej skladišti preko 140. 000 različitih knjiga posvećenih Tokiju. Kako trenutno traje rekonstrukcija, Edo muzej zatvoren je za turiste do 2025. godine.

Muzej umetnosti Tešima

Sledeći muzej na našoj listi okružen je ostrvskim ambijentom i na potpuno nekonvencionalan način u isto vreme spaja arhitekturu, prirodu i uzvišeno zen iskustvo. U pitanju je Muzej umetnosti Tešima, koji je otvoren 2010. godine na istoimenom ostrvu. Centralna karakteristika muzeja sastoji se iz betonske konstrukcije u obliku vodene kapi, koja je sa obe strane okružena eliptičnim otvorima. Unikatno remek-delo nastalo je kao vizija cenjenog arhitekte Rjua Nišizave, koji je stvorio organski prostor u kome neraskidivo funkcionišu priroda i arhitektura. Dva ovalna otvora bez ikakve zaštite propuštaju svetlost, različite zvuke i na taj način u zavisnosti od smene godišnjih doba ili vremenskih prilika na različite načine reflektuju uticaj prirode unutar arhitektonske građevine.

Muzej Tešima u svojoj izložbenoj prostoriji nudi samo jedno mistično umetničko delo Matrix, koje oslikava rađanje novog života iz jedne kapljice vode koja se kreće poput usporenog snimka. Minimalistički projekat nastao je zahvaljujući japanskoj umetnici Rei Naito, koja kroz svoju umetnost oduvek nastoji da odgovori na najvažnija pitanja ljudskog postojanja.

Međunarodni muzej mange u Kjotu

Međunarodni muzej mange sa sedištem u gradskom jezgru Kjota, svečano je otvoren 2006. godine i na tri sprata nudi neprekidan niz polica između kojih su smešteni kultni primerci devete umetnosti. Muzej je smešten u zgradi nekadašnje osnovne škole iz 1929. godine, i u svojoj arhivi  čuva preko 300.000  japanskih stripova, dok je u izložbenom prostoru posetiocima na uvid dostupna zbirka koja broji oko 50.000 mangi. Međunarodni muzej mange u Japanu takođe poseduje i preteče mangi koje datiraju iz 18. i 19. veka. Pored izložbene biblioteke ovo kultno mesto nudi još i brojne radionice, zahvaljujući kojima najveći fanatici mogu da izučavaju tehniku crtanja pomoću olovke i mastila.

Međunarodni muzej atomske bombe u Nagasakiju

U avgustovsko jutro, pre skoro osamdeset godina atomska bomba bačena na Nagasaki u potpunosti je sravnila sa zemljom japanski grad i pritom oduzela oko 150.000 života. Sećanja na gnusan zločin u svetu polako bledi, ali u Nagasakiju čak i nakon toliko godina ostaje živo sećanje na nedužne ljudske žrtve. Muzej atomske bombe u Nagasakiju otvoren je 2001. godine u memorijalne svrhe, i uz to šalje važnu poruku da se više nikad ne ponovi surova istorija. U glavnoj zgradi muzeja posetioci mogu videti kratke isečke koji svedoče o intenzitetu razaranja, kao i potresna svedočanstva preživelih. Osim video arhive, u muzeju se nalaze brojne fotografije nastradalih, spaljena odeća i ostaci nekadašnjeg života.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori