Počeo je Venecijanski bijenale: Šta treba da znate o najznačajnoj smotri umetnosti
Počeo je Venecijanski bijenale: Šta treba da znate o najznačajnoj smotri umetnosti

Počeo je Venecijanski bijenale: Šta treba da znate o najznačajnoj smotri umetnosti

Ko se ovog aprila zadesio u Italiji, you’re in luck – i mi vam zavidimo. Kako Italija i dalje vredno neguje svoju reputaciju jednog od najznačajnijih kulturnih poprišta ne samo Evrope, već čitavog sveta, svakog meseca dešavaju se uzbudljive manifestacije vredne pažnje. Ovaj je, april 2024. godine, ipak jedan od onih posebnih. U Milanu se održao Salon namešataja, a Venecija je dočekala 60. Bijenale umetnosti.

Kada se pomene Venecijansko bijenale, često se misli na elitne galerije i neprobojne krugove umetničkih kritičara. Međutim, ova manifestacija je mnogo više od toga – svaki kutak Venecije postaje pozornica za najsmelije umetničke egzibicije. Tradicija i inovacije ovde iskladno koegzistiraju, kreirajući najnovije tokove savremene umetnosti.

Kako je bilo nekada…

Krenimo od početka. Prvo Bijenale održano je sa idejom da postane platforma za nove umetničke trendove i podrži kulturnu razmenu među nacijama. Od tada je Venecijansko bijenale postalo jedno od najvažnijih međunarodnih umetničkih događaja, gde se pored slikarstva i skulpture, prikazuju i nove forme kao što su video art, performansi i digitalna umetnost. Kroz svoju istoriju, Bijenale je bilo epicentar kako umetničkih trijumfa, tako i skandala—od revolucionarnih instalacija do političkih protesta umetnika.

…tako je i sada (?)

Ovogodišnje izdanje Venecijanskog bijenala, jubilarno šezdeseto, počelo je 20. aprila pod temom Foreigners Everywhere. Gostujući urednik je umetnik Adriano Pedrosa, prvi Latinoamerikanac kojem je pripala čast (i zasigurno nezahvalan zadatak) da odabere umetnike i izložbe koji najbolje održavaju aktuelne (razbri)brige umetnika širom sveta. Brazilac je tako postao i prvi umetnik sa južne hemisfere koji se našao u ovoj ulozi, pa nesumnjivo Venecijanski bijenale postaje otvoreniji za „alternativne“ glasove, puštajući subverzivne kulture u svoj dominantni narativ.

Fokus izložbi koje će biti otvorene u Veneciji do novembra 2024. godine je na mladim umetnicima iz različitih delova sveta koji kroz svoje radove postavljaju pitanja o identitetu, tehnologiji i očuvanju okoline. Jedan od najiščekivanijih događaja biće izložba posvećena digitalnoj umetnosti koja obuhvata virtuelnu realnost i interaktivne instalacije, što je prvi put da Bijenale daje ovakav prostor tehnološkim umetničkim izrazima.

Venecijanski bijenale ove godine obećava da će, kao i do sada, otvoriti provokativna pitanja o statusu savremene umetnosti i njenoj funkciji u društvu 21. veka.

Foto: Instagram (@labiennale)

Učitati još
Zatvori