Salon 94 & Salon 94 Design: Umetničke galerije u Njujorku koje nude besplatne konceptualne izložbe
Salon 94 & Salon 94 Design: Umetničke galerije u Njujorku koje nude besplatne konceptualne izložbe

Salon 94 & Salon 94 Design: Umetničke galerije u Njujorku koje nude besplatne konceptualne izložbe

/ Oh, Jeff… I Love You, Too… But… I Love New York. /

Bilo da ste ljubitelji toplijih ili hladnijih predela, velika je verovatnoća da vam se Njujork nalazi na ultimate travel bucket listi. On je poznat i kao Velika jabuka, a za mnoge ljude predstavlja idealno mesto za turističku posetu, ali isto tako i za življenje ili razvoj karijere. Takođe, on nas privlači zahvaljujući različitim znamenitostima i kulturama, a u svakom njegovom skrivenom kutku moguće je pronaći nova, zanimljiva i nesvakidašnja mesta. Upravo to predstavljaju i umetničke galerije Salon 94 i Salon 94 Design.

/ 3 E 89th Street, NY 10128 /

Salon 94 predstavlja raj u malom za sve ljubitelje konceptualnih umetnosti. Galerija se prvobitno nalazila na drugoj lokaciji, a osnovala ju je Jeanne Greenberg Rohatyn 2003. godine. Od tada su prošle dve decenije, a galerija se vremenom proširila. Samim tim, ona je u određenoj meri izmenila oblik. Ipak, njena suština ostala je ista.

U njoj su održane brojne izložbe cenjenih konceptualnih umetnika koji su svoje radove prezentovali publici u Njujorku, a gotovo svaka izložba i dalje nastavlja da izaziva divljenje mnogih. Upravo to oličeno je u stavu osnivačice ove umetničke galerije koja smatra da objekti, van svoje funkcionalnosti, mogu da izraze naše vrednosti, ideologije i razmišljanja.

salon94 (3)
@llkailin_art
salon94 (4)
@llkailin_art

Upravo radikalni stavovi Jeanne Greenberg Rohatyn otklonili su postojanje hijerarhije između umetnosti i dizajna. Zbog toga, prvobitan fokus na umetnost proširio se na interesovanje za prikazivanje nameštaja i drugih predmeta. Posledično, nastao je i Salon 94 Design. A baš kao i umetnine koje se izlažu, zgrade u kojima su smeštene ove galerije imaju značajno i bogato istorijsko nasleđe iza kog stoji umetnička priča stara čitav jedan vek.

salon94 (6)
@marigoldendaze
salon94 (5)
@marigoldendaze

/ Proleće 24 & aktuelne izložbe /

Salon 94 i Salon 94 Design mogu se posetiti od srede do subote i to između 11 i 18 časova. A ono što oduševljava mnoge jeste činjenica da su izložbe u potpunosti besplatne.

U prvoj galeriji – Salon 94 – trenutno je u toku izložba Desert + Coast: Seven Elder Aboriginal Painters koju potpisuje sedam različitih umetnica iz Australije. One reflekutuju nasleđe ovog kontinenta, te istovremeno slave dinamičnu umetnost koja se na tom prostoru razvila.

salon 94 (1)
@christinandunn
salon 94 (2)
@christinandunn

Sa druge strane, u galeriji Salon 94 Design pre nekoliko dana zatvorene su dve izložbe iza kojih stoje Max Lamb i Jay Sae Jung Oh. Međutim, za mesec dana [ 30. aprila ] biće otvorena nova koju potpisuje José Zanine Caldas. Na njoj će biti predstavljen nameštaj koji je ovaj umetnik dizajnirao između 1975. i 1980. godine.

Ona će moći da se poseti sve do 22. juna. Stoga, ukoliko u ovom periodu planirate da posetite Njujork – ove umetničke galerije su must-visit mesta. A to važi i za svako drugo doba godine.

Učitati još
Zatvori