Painting made by The Beatles: Jedina slika koju su naslikali članovi benda prodata je na aukciji
Painting made by The Beatles: Jedina slika koju su naslikali članovi benda prodata je na aukciji

Painting made by The Beatles: Jedina slika koju su naslikali članovi benda prodata je na aukciji

Legendarni bend The Beatles svoje mesto utkao je kako u muzički, tako i u umetnički univerzum. Slika imenovana Images of a Woman, koju su članovi benda zajedno naslikali, u neobičnim okolnostima, tokom turneje u Japanu, prodata je na aukciji u Christie’s-u u Njujorku, za iznos od 1,7 miliona dolara. Christie’s je aukcijska kuća, ujedno i svetski lider u poslovanju umetnosti, sa franšizama u čak u 46 zemalja širom Amerike i Evrope.

Images of a Woman

Delo je naslikano u julu 1966. dok su pevači bili na turneji u Japanu. Naime, kako piše u eseju iz Christie’s muzeja, japanske vlasti su se zabrinule za njihovu bezbednost, te su ih privremeno smestili u predsednički apartman hotela Tokyo Hilton, u kom su boravili između njihovih koncerata. Tokom svog boravka, bend je dobio brojne poklone od fanova i gostiju hotela, a jedan od njih je bio set materijala za slikanje. Zatvoreni u apartmanu, više od 78 sati, članovi benda su se odlučili da naslikaju sliku, koja je kasnije nazvana Images of a woman.

Slika, koju je uslikao Robert Whitaker, fotograf sa turneje, koja prikazuje članove benda The Beatles kako zajedničkim snagama kreiraju umetničko delo, za koje verovatno nisu ni pretpostavili da će postati ovako vredno, je, malo je reći, ikonična. Images of a Woman urađena tehnikom akrila i akvarela, jedina je poznata slika koju su kreirala i potpisala sva četiri člana kultnog britanskog rok benda – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr. 

Na lista finog japanskog umetničkog papira washi, svako je počeo da slika iz svog ugla, navigirajući ka sredini. Tako je nastalo umetničko delo Images of a Woman, u kojoj je svaki član benda ostavio svoj umetnički izraz.

@bluejayflows

The art & the artists

Biograf benda Mark Luison rekao je da je ova slika posebna, jer otelotvoruje jedan od poslednjih trenutaka u kojem su The Beatlesi ovoliko vremena provodili zajedno. Images of the woman bila je deo tzv. Exceptional Sale-a, odnosno godišnjeg aukcijskog događaja u kom se prodaju retki objekti sa istorijskim značajem, koji su na nivou remek-dela.

Učitati još
Zatvori