Slavimo Svetski dan umetnosti – izdvojili smo must-visit izložbe koje možete posetiti u Beogradu ovog aprila
Slavimo Svetski dan umetnosti – izdvojili smo must-visit izložbe koje možete posetiti u Beogradu ovog aprila

Slavimo Svetski dan umetnosti – izdvojili smo must-visit izložbe koje možete posetiti u Beogradu ovog aprila

Svetski dan umetnosti, koji se obeležava svake godine 15. aprila (rođendan Leonarda da Vincija), prilika je da se proslavi raznolikost i moć umetnosti širom sveta. Ovaj dan podseća nas na važnost umetnosti u našim svakodnevnim životima, bilo da je reč o slikarstvu, muzici, plesu, književnosti ili bilo kojoj drugoj umetničkoj formi. To je prilika da se istakne uloga umetnika u izražavanju ideja, emocija i identiteta, kao i da se promoviše razumevanje i poštovanje različitih kultura. Kroz umetnost, svet postaje bogatiji, a ljudi povezani, što čini Svetski dan umetnosti važnim datumom u globalnoj zajednici. Mi se fokusiramo lokalno – odlučili smo da izdvojimo predloge izložbi u Beogradu koje treba uvrstiti na must-visit listu ovog aprila.

Kraj jezika – Još jednom o Vitgenštajnu @ Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

U Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića Muzeja savremene umetnosti još uvek je moguće posetiti izložbu Kraj jezika – Još jednom o Vitgenštajnu. Ukoliko ste željni filozofije i promišljanja Vitgenštajnove misli o jeziku u savremenom kontekstu, ova izložba je pravi izbor za vas. U okviru izložbe koja predstavlja umetnike pobednike konkursa, tematski su obuhvaćena interdisciplinarna istraživanja inspirisana idejama ovog austrijskog filozofa. Na izložbi će biti predstavljeni radovi u širokom spektru stvaralačkih izraza od minimalističkih intervencija u jeziku, video instalacija, elektro-akustičkih eksperimenta, skulptura, kolaža do digitalnih aplikacija, vizuelne poezije, performativnih scenarija. Izložbu je moguće posetiti do 6. maja 2024. godine.

Više izložbi @ Kulturni centar Beogada

Kulturni centar Beograda nam je ovog aprila pripremio raznovrsni izbor kulturnog programa. Naime, u četvrtak, 18. aprila, u galerijama Kulturnog centra Beograda otvaraju se tri izložbe. Sve tri postavke biće otvorene za posetu do 18. maja.

Prva izložba u Likovnoj galeriji biće izložba Nikole Markovića pod imenom Uputstvo za upotrebu. Nikola Marković se kroz navedenu izložbu fokusira na posledice koje moć ostavlja na ljude. Radovi unutar izložbe Uputstvo za upotrebu u fokus stavljaju pitanja dostojanstva, ličnog (radničkog) i kolektivnog (pa i nacionalnog). U subotu 20. aprila u 13 časova posetioci če moći da prisustvuju vođenju kroz izložbu i razgovoru sa umetnikom.

Druga izložba predstavlja radove Nemanje Kneževića i Roberta Marina, u svojevrsnom dijalogu. Koristeći fotografiju kao umetnički alat, oba umetnika (uspešno) pokušavaju da reflektuju neposredno okruženje. Spontanost i dokumentarnost – termini koji bi obeležili prirodu ove izložbe, a slike Kneževića i Marina često predstavljaju objektivne zapise sveta.

Treća izložba predstavlja imerzivne audio-vizuelne instalacije pod nazivom Livnica pesama. Autorka koncepta Deana Petrović svoju instalaciju napravila je od video projekcija i višekanalnog zvuka bazirana na video snimcima jugoslovenskih fabrika, gradilišta i omladinskih radnih akcija preuzetih iz televizijskih, muzejskih i filmskih arhiva. Glavni akteri su radnici-pesnici, koji predstavljaju poeziju koja se bavi dubokim egzistencijalističkim pitanjima života radničke klase.

Ispred vremena i izvan @ MSUB

Retrospektivna izložba Ispred vremena i izvan Vladana Radovanovića predstavlja pregled dugogodišnjeg stvaralaštva nedavno preminulog umetnika. Ukoliko ste ljubitelj avangardnih tendencija i neoavangarne prakse, poput performansa i konceptualne umetnosti, MSUB je mesto na kom ćete se naći ovog aprila. Vladan Radovanović je bio višemedijski umetnik, kompozitor, pisac, teoretičar umetnosti i pedagog, a ujedno je uspeo da izgradi unikatan sistem umetnosti koji uključuje sintezu različitih medija. Izložba je otvorena do 10.9.2024.

Učitati još
Zatvori