Pantone je presudio: Peach Fuzz je boja 2024. godine
Pantone je presudio: Peach Fuzz je boja 2024. godine

Pantone je presudio: Peach Fuzz
je boja 2024. godine

Pantone je konačno uspeo da nas demantuje. Iako smo čvrsto stajali iza izjave da crvena boja jeste i biće boja predstojećih sezona, Pantone je presudio drugačije. Peach Fuzz je boja 2024. godine. Pantone Color Institute organzacija je koja se, između ostalog, bavi istraživanjem trendova u dizajnu. Oni su Peach Fuzz boju definisali kao nežnu, baršunastu, savremenu i negujuću.

Kako Pantone bira boju godine?

Institut sprovodi detaljne analize u različitim oblastima, poput mode, umetnosti, dizajna, ali i mnogih drugih. Na osnovu tih rezultata, biraju nijansu za koju smatraju da oslikava ne samo duh aktuelnog trenutka, već onu koja ujedno postavlja standard za nadolazeću godinu.

Peach Fuzz – šta predstavlja?

Nijansu su odabrali prognostičari ljudskih trendova koji putuju širom sveta istražujući modu i dizajn i predviđajući  šta je sledeće, na nešto drugačiji način. Crvena boja jeste vladala modnim pistama, ali pitamo se da li nam je ipak u fokusu bila zbog njene jarkosti? Tonovi breskve su i te kako bili stalni deo modnih pista za sezonu proleće/leto 2024. Velike modne kuće kao što su Gucci, Jil Sander i Sportmax su naglašavali da je Peach Fuzz IT nijansa. Ipak, boja godine se ne bira samo na osnovu modnih trendova i boja koje proklamuju etablirane modne kuće. Naime, od samog početka, Pantone nije birao tek neku boju – iza svakog njihovog izbora stoji sasvim eksplicitno obrazloženje koje gotovo uvek u sebi nosi opis nekih društvenih dešavanja.

Peach Fuzz
@karinaursula

Kako kaže Leatrice Eiseman, izvršna direktorka Pantone-a, ova boja je prikladna za trenutak u kojem živimo i odraz je osnovnih ljudskih želja i potreba. Peach Fuzz boja služi kao podsetnik da usporimo i brinemo o sebi i jedni drugima. Živimo u ovom vremenu previranja u mnogim aspektima naših života, i kao rezultat toga, naša potreba za negovanjem, empatijom i saosećanjem nastavlja da jača kako zamišljamo mirniju budućnost, istakla je Eiseman. A mi mislimo da je Pantone ovime dao jedan tačan i pravovremeni sociološki komentar. Od toplih boja izlaska ili zalaska sunca do udobnosti mekanog pokrivača, boja afirmiše trenutke unutrašnjeg mira sa dubokom potrebom za zajednicom, okupljanjem i vezom. A zar nije to sve što nam je potrebno u ovim izazovnim i ne baš tako laganim vremenima?

Foto: Instagram @karinaursula/ @pantone

Učitati još
Zatvori