Panta Rei: Izložba slika Vere Bikicki Ivezić koja nas poziva da se zapitamo o egocentrizmu i prolaznosti vremena
Panta Rei: Izložba slika Vere Bikicki Ivezić koja nas poziva da se zapitamo o egocentrizmu i prolaznosti vremena

Panta Rei: Izložba slika Vere Bikicki Ivezić koja nas poziva da se zapitamo o egocentrizmu i prolaznosti vremena

Umetnica Vera Bikicki Ivezić, predstavila je izložbu slika i crteža Panta Rei u Galeriji N.EON, a njeni radovi privukli su veliku pažnju publike. Na ovom opusu umetnica je radila tokom prethodne tri godine. Svojim radovima, Vera Bikicki Ivezić vešto je oslikala i predstavila ličnu viziju prolaznosti i transformacije okupljene oko motiva maslačaka, lokvanja i meduza.

U razgovoru za Journal, Vera Bikicki Ivezić govori da je stvaralački proces za umetnika kao čigra koja kada se zavrti teško se zaustavlja, da je inicijalna ideja o delima koja čine izložbu Panta Rei potekla pre jedne decenije, te otkriva koja slika je svojevsrni uvod u tematiku koja će okupirati njen budući rad.

Izložba Panta Rei
Izložba Panta Rei
Autorka izložbe Vera Bikicki Ivezić

Izložbu Panta Rei publika će imati prilike da pogleda do 10. novembra. Kako ste zadovoljni dosadašnjim reakcijama publike?

Vrlo sam zadovoljna. Na otvaranje je došao veliki broj mojih prijatelja, kolega, ljubitelja slika… Gužva koja se napravila u Galeriji N.EON nije mi smetala, naprotiv.  Reakcije su bile pozitivnije nego što sam mogla i da se nadam. Posebno me raduje što je publika bila zainteresovana za crtež Maslačak i ja koji je uvod u sledeću izložbu.

Stvaralački proces na ovom opusu je trajao gotovo tri godine. Recite nam nešto više o samom procesu?

Taj proces je za mene intiman i poseban. Uporedila bih ga sa čigrom koja kad se zavrti teško se zaustavlja. O slikama koje su izložene na ovoj izložbi sam razmišljala preko deset godina. Put od momenta kada sam počela da radim na slikama do uramljivanja je prošao sa iznenađujućom lakoćom. Radila sam u raspoloženju punom sreće što uopšte slikam. Nadam se da sam deo te atmosfere uspela da prenesem na platno i publiku.

PANTA REI

Tema vaše izložbe su maslačci, lokvanji i meduze okupljeni oko ideje o promeni. Kako su oni postali predmet i ideja vašeg stvaralaštva?

Ova tri motiva su se izdvojila tokom godina kao meni najzanimljiviji u likovnom smislu, a ispostavilo se da imaju i sličnu simboliku. Možda ipak nema slučajnosti?

Koliko je promena nužna i značajna u životima svih nas?

Svaka promena je dobra jer od nas zahteva da izađemo iz zone komfora, a svaka akcija je put ka napretku, iako tako ne izgleda na prvi pogled. Na kraju se sve svede na to kako mi gledamo i doživljavamo promenu. Mislim da je moguće iz svakog iskustva, bilo pozitivnog ili negativnog, izaći kao bolja osoba i napredovati.

Na vašim slikama uočljiv je prikaz raspršenog maslačka. Koja se simbolika krije iza toga?

Raspršeni maslačak za mene ima simboliku opomene. Svemu dođe kraj i vreme je jedino što zaista imamo ili nemamo (kako ko gleda). Posebno je u današnje JA vreme, vreme egocentrizma, dobro imati podsetnik da je sve prolazno, da sve teče i sve se menja…

Uočljivi su i poigravanje bojama i kontrasti u oslikavanju lokvanja. Recite nam nešto više o tome.

Kod lokvanja me je interesovao kolorit, ali i kontrast kao likovni element. Pre svega u svojstvu atmosfere na slikama. Na Akademiji smo imali vežbu tokom koje je trebalo prikazati jedan apstraktni oblik kroz različite emocije uz pomoć boje i forme. Lokvanji su mi dali priliku da se poigram na sličan način. Ta ideja mi se veoma dopala i mislim da ću joj se još koji put posvetiti.

Koliko se i u kom kontekstu u savremenom užurbanom svetu da primeniti čuvena fraza kojom je i naslovljena izložba – Panta Rei?

Panta Rei je za mene upozorenje, opomena o prolaznosti i anti-JA teza. Današnje vreme me plaši baš zbog tog jakog egoističnog usmerenja. Nadam se da će čovek ipak moći da se izbori sa tim i da će empatija i zajedništvo uspeti da izbore svoje mesto visoko na lestvici sistema vrednosti.

Pored ideje o promeni i transformaciji, koje ideje su vam inspirativne i možda potencijalna tematika neke naredne izložbe (opusa)?

Pošto sam već počela da radim na sledećoj izložbi mogu da kažem da ću se posvetiti simbolici na eksplicitniji i intimniji način. Inspiraciju nalazim pre svega u sebi i svom dosadašnjem životnom iskustvu, ali i u umetnicima kao što su Mucha, Rousseau, O’Keeffe. Kada slikam, okružujem se delima Moneta, Klimta i Fride Kahlo, jer me podstiču, inspirišu i usrećuju.

Izložba Panta Rei za posetioce je otvorena do 10. novembra u beogradskoj Galeriji N.EON (Crnogorska 10).

Sve radove umetnice Vere Bikicki Ivezić možete pogledati na sajtu verabikicki.rs

Foto: Ivana Čutura @ivana.cutura

Učitati još
Zatvori