Da li ste čuli za Muzej Macura nadomak Beograda? Upoznajemo vas sa istorijom i (neobičnom) kolekcijom
Da li ste čuli za Muzej Macura nadomak Beograda? Upoznajemo vas sa istorijom i (neobičnom) kolekcijom

Da li ste čuli za Muzej Macura nadomak Beograda? Upoznajemo vas sa istorijom i (neobičnom) kolekcijom

Ima jedan kućerak muzej u Sremu, svega dvadesetak kilometara severozapadno od Beograda, na desnoj obali Dunava. Neobičan arhitektonski dragulj, Muzej Macura, poznat kao “kuća bez prozora”, jedno od najfascinantnijih hramova kulture u Srbiji. Kada lokalci često govore o “kući bez krova” koja se izdiže iz ruralnog pejzaža, a koju je izgradio Vladimir Macura, malo njih zna da je ovo zapravo jedan od najvažnijih privatnih muzeja u regionu.

Arhitektonsko remek-delo inspirisano umetnošću

Muzej Macura, koji se prostire na površini od 650 kvadratnih metara, svojom specifičnom formom podseća na meandar reke Dunav, čime odaje počast slikama Julija Knifera iz Macurine kolekcije. Dizajniran od strane beogradskog arhitekte Ivana Kucine, muzej ima upečatljiv oblik koji simbolizuje fuziju umetnosti i arhitekture, postavljajući ga kao središte za očuvanje i izlaganje avangardnih umetničkih dela.

Riznica avangarde i moderne umetnosti

U srcu Muzeja Macura leži neprocenjiva kolekcija umetničkih dela iz perioda avangarde dvadesetih i tridesetih godina, kao i moderne umetnosti šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka. Ova zbirka obuhvata radove iz različitih umetničkih pokreta, uključujući zenitizam, yugo-dada, ruski i poljski konstruktivizam, beogradski nadrealizam, EXAT 51, Gorgonu, vojvođansku neoavangardu i mnoge druge.

Posetioci imaju priliku da vide dela koja se retko gde mogu pronaći, uključujući slike, skulpture, instalacije, fotografije i knjige umetnika. Muzej nudi i bogatu dokumentarnu građu koja pruža uvid u umetničke pokrete tog vremena. Posebno su vredna izdanja čuvenog časopisa “Zenit”, po kome je zenitizam i dobio ime.

Utočište za umetnike – i sve druge

Osim što služi kao muzej, ovaj prostor funkcioniše i kao dinamičan kulturni centar. Muzej organizuje raznovrsne događaje kao što su koncerti, pozorišne predstave, filmske projekcije, tribine i predavanja. Ovo je mesto gde se susreću prošlost i sadašnjost, gde umetnici i ljubitelji umetnosti mogu uživati u bogatom programu kulturnih dešavanja.

 

Priroda i umetnost u harmoniji

Okružen parkom koji se blago spušta prema Dunavu, Muzej Macura nudi miran beg od gradske vreve. Voćnjak sa starim sortama jabuka, parkovske skulpture i staze za šetnju čine ovaj prostor idealnim za opuštanje i kontemplaciju. Posetioci mogu uživati u prirodnom okruženju dok istražuju bogatstvo umetničke baštine unutar muzeja.

Poseta Muzeju Macura

Za one koji žele da posete ovaj skriveni dragulj, preporučuje se prethodna najava putem telefona. Iako se do Muzeja može stići za otprilike 30 minuta vožnje od centra Beograda, pogodnije je da planirate dolazak kolima zbog nedostatka direktnog javnog prevoza.

Učitati još
Zatvori