Da li znate za prvi muzej balona na svetu? Evo gde ga možete posetiti
Da li znate za prvi muzej balona na svetu? Evo gde ga možete posetiti

Da li znate za prvi muzej balona na svetu?
Evo gde ga možete posetiti

Može li vazduh biti element umetničke izložbe? Kada kažemo muzej, obično zamišljamo prostrana zdanja u kojima su izloženi umetnički, istorijski ili drugi kulturološki artefakti. Ako i pronađemo pokoji balon, to je verovatno indikator da se nalazimo u muzeju posvećenom savremenim umetničkim praksama, gde je ovaj eksponat tek usamljeni primerak umetnikovog poigravanja medijumom. Međutim, upravo aktuelne tendencije, naslonjene na avangardne postulate posleratne umetnosti, dozvoljavaju da danas – laički narodski rečeno – sve može biti umetnost, odnosno predmet umetničke izložbe. Čak i baloni.

Ima li umetnosti u Muzeju balona?

Konvencionalno nastrojenim poznavaocima i poštovaocima umetnosti, koncept muzeja koji izlaže balone može zvučati kao još jedan napad (post)modernističkih ideala na tradicionalna shvatanja onoga šta je uloga različitih oblika umetnosti u društvu. Drugim rečima, kako instalacija balona služi tu svrhu? Da li bi se njihov nepoverljiv odnos promenio ukoliko bismo im rekli da su izloženi baloni rad brojnih savremenih umetnika, te da su na instalacijama radili konceptualni stvaraoci sa preciznom idejom kako će postaviti ove balone? Mnogi od njih čak, predstavljaju vazdušaste skulpture koje, umesto od uobičajnih materijala, bivaju „izlivene“ od lateks gume.

Da bismo dodatno podstakli ovaj razgovor, bilo bi važno uključiti i komentar koji je ostavila jedna od posetiteljki izložbe u Londonu. Deleći utiske na Instagramu, naglasila je da izložba nije ispunila njena očekivanja jer – „radi se o jednoj od onih stvari koje izgledaju bolje online nego uživo“.

Gde se (sve) nalazi Muzej balona?

I zaista, kada je Emily svojevremeno posetila ovaj nesvakidašnji muzej u Parizu, u pratnji simpatije i dinamične francuske pesme iskorišćene za soundtrack, teško je odupreti se ideji da je reč o uzbudljivom, interaktivnom iskustvu kakvo često priželjkujemo u muzejima. A da li je samo još jedna filmična i estetizovana senzacija ili zaista predstavlja uspešno realizovan pokušaj subverzivne umetnosti, možete se lako uveriti. Muzej balona je putujuća instalacija, pa nakon gostovanja u gradovima kao što su Madrid, Milano i Pariz, nastavila je svoje putešestvije sve do Napulja, Londona i Njujorka, gde se trenutno nalazi. Ukoliko u bliskoj budućnosti planirate posetu Barseloni, Berlinu ili Beču, proverite da li je Muzej otvoren na nekoj od ovih destinacija, s obzirom na to da je njegov dolazak u ove gradove već najavljen.

Učitati još
Zatvori