U Rimu se održava retrospektivna izložba Mire Brtke – saznali smo detalje
U Rimu se održava retrospektivna izložba Mire Brtke – saznali smo detalje

U Rimu se održava retrospektivna izložba Mire Brtke – saznali smo detalje

Rim je spreman za Miru Brtku. Naime, u prestonici Italije se 11. jula otvara retrospektivna izložba Mire Brtke, likovne umetnice, modne kreatorke, pozorišne i filmske rediteljke. Pod nazivom Budućnost je iza nas, izložba odaje počast Miri Brtki u Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u Rimu. Saznali smo detalje.

MIRA BRTKA
MIRA BRTKA

Mira Brtka – retrospektivna izložba

U Nacionalnoj galeriji moderne i savremene umetnosti u srcu Rima dešava se velika retrospektivna izložba Mire Brtke. Pod nazivom Budućnost je iza nas (Il Futuro è Dietro di Noi), izložba će biti otvorena 11. jula i trajaće do 8. septembra 2024. Dugo očekivana i najavljivana retrospektivna izložba radova Mire Brtke, umetnice, koja poslednjih godina privlači pažnju najvećih umetničkih centara širom Evrope, konačno se dešava u prestižnoj rimskoj instituciji kulture.

Raznovrsni i multimedijalni opus višedisciplinarne savremene umetnice i kulturne aktivistkinje biće prikazan u Rimu. Nakon izuzetno posećenih izložbi u Muzeju grada Beograda (2021) i u Muzeju Q Contemporary u Budimpešti (2022), na desetogodišnjicu od smrti Mire Brtke izložba će biti postavljena i u Rim.

Upravo u tom gradu Mira je započela svoju umetničku karijeru i ostavila dubok trag. Retrospektiva prikazuje kapitalne radove iz opusa umetnice. To su slike, skulpture, filmski rad i modni dizajn Mire Brtke. Takođe, biće prikazan i reprezentativan izbor čuvenih Mirinih haljina. To su radovi u vlasništvu Fondacije Mira Brtka iz Beograda, postavljene na 1000 metara kvadratnih izložbenog prostora u Nacionalnoj galeriji u Rimu.

MIRA BRTKA U RIMU
galleria nazionale

Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo kulture Republike Italije, Pokrajinska vlada Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine i AIK banka pružili su veliku podršku inicijativi Fondacije Mira Brtka iz Beograda i Nacionalne galerije moderne i savremene umetnosti u Rimu da se realizuje ova izložba.

Mira Brtka rad

Foto: Fondacija Mira Brtka

Učitati još
Zatvori