Ko je Johnson Tsang i zašto želimo njegove činije
Ko je Johnson Tsang i zašto želimo njegove činije

Ko je Johnson Tsang i zašto
želimo njegove činije

Čak i kada ubedimo sebe da smo prihvatili beskonačne oblike u kojima se savremena umetnost može javiti, neki od njenih predstavnika ipak nađe način da nas iznenadi. Johnson Tsang jedan je takav umetnik. Njegovi  vajarski radovi – između ostalog, i činije – su hiperrealistične predstave koje ostaju u sećanju dugo nakon što ih prvi put vidite.

Ovaj umetnik iz Hongkonga pronašao je način da minimalističkim sredstvima, oslanjajući se često isključivo na bele vajarske materijale, predstavi kompleksna mentalna stanja i teskobe savremenog čoveka. Potentne i upečatljive, iako neretko malih dimenzija, njegove skulpture ogledao su kako ličnih, tako i društvenih okolnosti, zbog čega često podstiču na preispitivanja.

No, mi ipak želimo njegove činije.

Zašto činije?

Odgovor na to pitanje je, zapravo, krajnje jednostavan i čak, očigledan. Johnson Tsang kreira porcelanske predmete kojima savršeno oslikava ono što primenjena umetnost jeste – konceptualna zamisao ostvarena kroz praktičan primerak. Iako njegove činije predstavljaju unikatne predmete, mogli bismo da ih zamislimo u svojoj kuhinji, kao nesvakidašnji element enterijera koji, pritom, ima i umetničku vrednost.

Često intrigantnih naziva, kolekcije dodatno podstiču na egzistencijalna preispitivanje dok uživate u omiljenoj kafi. Jedan od naših omiljenih primeraka deo je serije radova naslovljene Still in One Piece. Šolja i komplementarni tanjirić “uhvaćeni” su u poljupcu, pa Johnson Tsang kao da podseća da se lepota – i umetnost – nalaze svuda oko nas, ako znate kako da ih primetite.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori