Joana Vasconcelos je umetnica koja stoji iza scenografije sa Dior AW23 revije
Joana Vasconcelos je umetnica koja stoji iza scenografije sa Dior AW23 revije

Joana Vasconcelos je umetnica koja stoji iza
scenografije sa Dior AW23 revije

Na reviji nove Dior kolekcije, kojom je Maria Grazia Chiuri evocirala jedan mračniji, opskurniji duh sa kraja 50-ih, scenografijom je kreiran specifičan kontrast sa komadima koje su modeli prošetali. Umetnica koja stoji iza ove instalacije je portugalska umetnica, Joana Vasconcelos.

Nordijska mitologija prevedena na jezik savremene umetnosti

Prepoznatljive Dior siluete, kojima se Maria Grazia spretno poigrava od svog dolaska u francusku modnu kuću, prošetale su pred skulptura raznorodnih oblika i formi, koje povezuje jedna idejna linija. Valkyrie Miss Dior naziv je instalacije za koju je Vasconcelos našla uporište u nordijskoj mitologiji. Prema verovanjima germanskih naroda, valkyrie simbolizuje žensku figuru koja predvodi duše mrtvih ka nordijskom bogu, Odinu. Time je uneta dodatna tama u novu kolekciju kuće Dior, kreiranu za jesen/zimu 2023. godine. Ipak, Joana Vasconcelos na sebi svojstven način interpretirala je ovu simboliku, služeći se ličnim vizuelnim jezikom.

@joanavasconcelosatelier
@joanavasconcelosatelier
@joanavasconcelosatelier

Pristup umetnosti koji neguje portugalska umetnica jedan je od razlog zbog kojih je italijanska dizajnerka i inicirala njihovu međusobnu saradnju. Joana Vasconcelos služi se različitim tehnikama – čak i vezom, kolažima, ali i mnogim drugim, kako bi postigla specifičan dojam svojih radova. Simbioza različitih materijala i njihovo jedinstveno uvezivanje ono je što čini rad Portugalke prepoznatljivim i vrednim pažnje. Njena vizija često se ispoljava kroz monumentalne skulpture, a za ovu priliku kanalisala je i ljubav koju gaji prema modi. Time je konstruisala defile koji predstavlja pozornicu za svojevrsnu interakciju modela i publike. Kao jedan oblik vizuelne umetnosti, moda neizostavno koketira sa istim pitanjima koje Vasconelos istražuje kroz svoja dela, a koja se tiču odnosa skulpture i ljudskog tela.

@dior
@dior
@dior
@dior

Foto: Instagram / IMAXtree

Učitati još
Zatvori