Internacionalni art đir: Izložbe u evropskim gradovima koje želimo da posetimo ovog proleća
Internacionalni art đir: Izložbe u evropskim gradovima koje želimo da posetimo ovog proleća

Internacionalni art đir: Izložbe u evropskim gradovima koje želimo da posetimo ovog proleća

Proleće je za putovanja – a mi pravimo internacionalni art đir, i obilazimo izložbe u evropskim gradovima koje nikako ne treba propustiti.

IMAGINE! 100 Years of International Surrealism, Kraljevski muzej lepe umetnosti, Brisel

Kraljevski muzej lepe umetnosti Belgije (eng. The Royal Museums of Fine Arts of Belgium) poziva u svet imaginarong, retrospektivnog izložbmom kojom obeležava 100. rođendan nadrealizma. Giorgio De Chirico, Jackson Pollock, Salvador Dalí, Joan Miró i Man Ray samo su neki od autora čija će se znamenita deli naći u okviru postavke. Stoga, putovanje u Brisel ovim povodom ujedno znači i posetu svetu snova i podsvesnog, onako kako to nikada pre nije prikazano u umetnosti ranije.

Izložba je otvorena do jula 2024. godine. Ukoliko ne stignete u Brisel, izložbu ćete na njenom putovanju moći da posetite u Hamburgu i Madridu.

izložbe

Još jedna važna stogodišnjica će biti obeležena u evropskim muzejima, i to u Albertini. Bečki hram moderne umetnosti poprimiće boje pop arta zahvaljujući redovima čuvenog Roya Lichtensteina. Retrospektivna izložba nudi osvrt na ukupno 90 slika, skulptura i printova, prikazujući reprezentativne radove iz opusa američkog umetnika.

Na zidove Albertine pristigli su radovi iz svih delova sveta i najvećih kolekcija Lichtensteinovih radova. MoMA je pozajmila nekolicinu najvažnijih radova koji se čuvaju u njenoj arhivi, a među postavkom su i drugi znameniti radovi, koji su doputovali preko Bare, a neki i iz Stokholma i Madrida. Zahvaljujući pozajmicama privatnih kolekcionara, posetioci Albertine moći će da vide šarenolike radove koji nikada ranije nisu izlagani.

Pionir pop arta, zajednom sa Andyjem Warholom, definisao je novi pravac u umetnosti i nepovratno uspostavio dijalog između visoke i niske umetnosti, zauvek menjajući način na koji stvaraoci stvaraju, a posmatrači doživljavaju likovna dela.

Roy Lichtenstein, We Rose Up Slowly, 1964; foto: albertina
Claude Monet, Impression, Soleil Levant, 1872 / foto: Musée d'Orsay

Foto: Brussels Museums, Albertina, Musée d’Orsay

Učitati još
Zatvori