Art đir: Izložbe domaćih umetnica u beogradskim galerijama ovog marta
Art đir: Izložbe domaćih umetnica u beogradskim galerijama ovog marta

Art đir: Izložbe domaćih umetnica u
beogradskim galerijama ovog marta

Mart je mesec posvećen ženama. Zato u martovskom art điru posećujemo izložbe domaćih umetnica, koje predstavljaju žensko iskustvo na platnu.

Izložba Atelje, onirički prostor bića Đurđe Sivački

Izložba Atelje, onirički prostor bića doktorskog umetničkog projekta Đurđe Sivački predstavlja radove nastale u prethodne dve godine, kao i najnovije radove umetnice koji su nastali tematski za ovaj projekat. Rad Đurđe Sivački zasnovan je na vizuelnosti poentilizma, u kojoj autor teksta uočava preplitanje umetničke prošlosti sa sadašnjošću.

„Pretapanje u razigrane tokove svesti ne prestaje i danas u trećoj deceniji tog obećavajućeg milenijuma što je učinilo da svet u koji smo izručeni ništa manje evoluciono jeste drukčiji. Otud se kao stvorenja okrećemo ka nasleđu nepromenljivih nameta i prelamanja i svetlosti, molekula i doživljajnih detalja. Metod je značajno drukčiji i slava je posvećenom intimizmu što razvijorena umetnost slikanja Đurđe Sivački ističe kao svoj kosmološki prtljag“, pisao je Nikola Šuica, autor teksta izložbe.

Đurđa Sivački je rođena 1983. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završila je osnovne i master studije u klasi profesora Gordana Nikolića. Doktorand je na istom fakultetu. Od 2017. godine je asistent na Fakultetu likovnih umetnosti, a 2022. postaje docent. Član je ULUS-a. Priredila je 11 samostalnih i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u regionu i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima su: Nagrada na 15. godišnjoj izložbi ručno pravljene i komercijalno štampane knjige, Overbooked, Arizona State University, 2015; Velika nagrada Beta i Rista Vukanović, slikari za školsku 2014/15. godinu i Nagrada Stevan Knežević za crtež od 3. godine osnovnih i 1. i 2. godine master studija za školsku 2012/13. godinu.

Izložba je otvorena do 24. marta 2024. godine.

izložbe domaćih umetnica
Kako vreme prolazi

Izložba Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo. umetnice Mie David

Intimna i važna pitanja odnosa prema sebi i drugima u zrelim godinama, kao i suočavanja sa sopstvenim telom i promenama, centralna su tema izložbe Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo. Mia David često ističe koliko je za nju lično ujedno i političko te je u tom kontekstu polje najintimnijih emotivnih zbivanja godinama koristila kao inspiraciju za kustoski posao u Navigator galeriji čiji program uspešno vodi. Tekstovi izložbi i njihovi naslovi služili su kao smernica u čitanju radova raznih umetničkih dvojaca koje bi Mia intuitivno povezivala u celine sopstvenim prepričanim iskustvima. Ti tekstovi sada oslobođeni u vidu kajron poruka čine krvotok ove postavke, klize i nestaju oko nas u hladnim nizovima digitalnih ispisa jednog krajnje toplokrvnog sadržaja.

Zbog velikog interesovanja, izložba je produžena do 17. marta.

Izložba Brutalna nežnost Kejti Voznicki i Edite Kadirić

U Salonu Oto Bihalji-Merin Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Beogradu biće otvorena izložba Brutalna nežnost umetnica Kejti Voznicki i Edite Kadirić.

Ovo je prva izložba u novom izlagačkom ciklusu Dijalozi, u kome se susreću umetnici i umetnice iz naizgled različitih umetničkih svetova: zvanične/mejnstrim/akademske umetnosti i sveta marginalne/autsajderske/art brut umetnosti. Muzej naivne i marginalne umetnosti kroz ovaj ciklus teži da istraži šta sve nastaje iz tog spoja. Kustoskinja izložbe je Senka Latinović.

Psihodelične vizije Kejti Voznicki i taktilna krhkost Edite Kadirić, i pored svih razlika u postupku, tehnici, motivu, nose zajedničku snagu beskompromisnog ogoljavanja. Bez namere da ulepšaju sopstvena unutrašnja previranja i razmišljanja, one nam pokazuju bolna mesta: lična, ženska, društvena, mesta nelagode i neprilagođenosti. Život je bolan i brutalan u sudaru sa našim duhom i našim telom. Nežnost je potreba da se to iskustvo podeli sa drugima – da se izraze osećanja sopstvene usamljenosti i izgubljenosti, ali i da se ista ta osećanja nekog nama nepoznatog pojedinca umanje kroz spoznaju da postoji i drugi koji primećuje, oseća i prolazi kroz ista stanja.

Izložba je otvorena do 25. maja 2024. godine.

Kejti Voznicki
Edita Kadirić

Foto: PR, Instagram (@galerijanovembar)

Učitati još
Zatvori