Ovde je živela Frida Kahlo: Vodimo vas u virtuelni obilazak Case Azul
Ovde je živela Frida Kahlo: Vodimo vas u virtuelni obilazak Case Azul

Ovde je živela Frida Kahlo: Vodimo vas u
virtuelni obilazak Case Azul

Živopisnim slikama koje istovremeno nosile neizrecivu bol i prećutan optor, Frida Kahlo upisala se u istoriju umetnosti kao jedna od najznačajnijih predstavnica latinoameričkog slikarstva i, posebno, nadrealizma, u čijim je okvirima stvarala. Jedno od hramova njenog stvaralaštva jeste mesto u kojem je nekada živela – Casa Azul, ilivam Plava kuća.

Osim što je provela godine svog života u Casi Azul, Frida je u njoj pronašla oazu u kojoj je negovala kreativne vizije. Ova kuća sa svojom karakterističnom plavom fasadom sada je muzej posvećen životu i delu meksičke umetnice. Ulazak u njene prostorije putovanje je u svet čuvene umetnosti, jedinstven univerzum koji je gradila spram sopstvenih pravila i vrednosnih verovanja.

Spavaća soba odiše osobnošću svojstvenom samo velikim umetnicima, pa se tako i dalje može videti njen s njeni slikarski pribor, ali i lični predmeti koji oslikavaju strast Fride Kahlo prema umetnosti, Meksiku i životu. Bašta kojom je Casa Azul okružena samo je još jedno od nekolicine magičnih kutaka koji evociraju mir i ukazuju na motive iz prirode, u kojima je Frida često pronalazila inspiraciju.

Bol kao snaga

Međutim, Casa Azul nije samo mesto za divljenje slikarskim dostignućima Fride Kahlo. U njoj je moguće otkriti i bolnu stranu Fridinog života. Invalidsku kolica, u kojima je Frida Kahlo provela poslednje godine života, svedok su njene borbe sa fizičkim bolom koji je svakodnevno živela nakon teške nesreće. Prolaskom kroz Casu Azul, posetioci stiču dublji uvid u kompleksnost lika (i dela) Fride Kahlo – njenu hrabrost, strast, ali i ranjivost.

Dok ne bukiramo avionske karte za Meksiko, Casu Azul obilazimo virtuelno – kako kroz fotografije, tako uz pomoć Google Arts & Culture platforme koja omogućava digitalnu posetu vibrantnom muzeju.

Učitati još
Zatvori