Casa Pedregal: Modernistička oaza u Meksiku
Casa Pedregal: Modernistička oaza u Meksiku

Casa Pedregal: Modernistička
oaza u Meksiku

Znamo da su mnogi od vas 90-ih i 2000-ih proveli sate gledajući meksičke telenovele i filmove, pa tako znamo i da ste nesumnjivo proveli barem delić tog vremena maštajući o životu u raskošnim vilama koje su nastanjivali junaci drama. Meksiko je tokom decenija 20. veka razvijao jedinstven arhitektonski, kombinujući elemente evropskih modernističkih tendencija sa karakterističnim oblicima podneblja. Arhitekta Luis Barragán bio je jedna od prominentnih figura savremenog meksičkog dizajna, a Casa Pedregal jedno je od njegovih najponosnijih zdanja.

Prepoznatljiv stil Barragánovih zdanja i ovde se prepoznaje, posebno u načinu na koji je osmišljen čitav prostor. Eklektičan vizuelni identitet gradio je na uticajima nekoliko različitih kultura i perioda, isprepletenih tradicionalnim materijalima i načinom gradnje u Meksiku. Casa Pedregal, kao prototip njegove arhitektonske filozofije, sadrži detalje koji ukazuju na uticaj Mediterana – kako marokanske arhitekture, tako i onog sa južne obale Španije.

Istovremeno, Casa Pedregal odlikuje se karakteristikama svoga doba. Nastala 1947. godine, ovo zdanje nosi obeležja modernističkih tendencija koje su u tom trenutku iz Evrope pronalazile svoj put preko Atlantika, do obala Severne, Centralne i Južne Amerike. Tako su zadržani brojni organski elementi i prirodni materijali pronađeni na tlu na kojem je kuća izgrađena, što je čini jedinstvenim spojem evropskog mentaliteta i autentične meksičke kulture.

Učitati još
Zatvori