Elena Salmistraro, zvezda italijanske dizajn scene inspiracija za sve ljubitelje umetnosti
Elena Salmistraro, zvezda italijanske dizajn scene inspiracija za sve ljubitelje umetnosti

Elena Salmistraro, zvezda italijanske dizajn scene inspiracija za sve ljubitelje umetnosti

Ukoliko do sada niste imali prilike da čujete za mladu dizajnerku poreklom iz Italije, Elenu Salmistraro, uvek je pravo vreme da vam otkrijemo nova imena u uređenju enterijera i dizajnu koja mogu biti velika inspracija. Elena je naime dizajnerka koja se prvenstveno bavi dizajnom predmeta, nameštaja, kućnih instalacija, keramičkih i zidnih obloga. Tokom svoje karijere imala je priliku da sarađuje sa najvećim svetskim brendovima poput, Apple-a, Huawei, Lavazza i mnogi drugi. Prepoznatljiva po upotrebi različitih geometrijskih ili apstaktnih oblika, jarkih boja i dinamičnog dizajna, Elenin rad je imao prilike da ušeta u domove različitih svetski poznatih hotela, domova ali i izložb i salona.

Ove godine je proglašena za jednu od „100 najuspešnijih žena na svetu“ po mišljenju italijanskog Forbes-a. Njena kolekcija oblog nameštaja i pločica običla je čitav svet. Multitalentovana dizajnerka može da bude pravi primer za primenu boja, oblika i tekstura u domu.

  • Oble linije u dizajnu nameštaja

U svom radu, posebno kada je reč o dizajnu nameštaja, Elena najviše koristi oble linije. Još pre nego što će oble linije zavladati dizajnerskom scenom nameštaja, njeni radovi su se fokusirali na komade koji su sastavljeni od oblih oblika. Iako je prepoznatljiva po veoma jarkim bojama koje kombinuje u radu, kada je reč o nameštaju, Elena koristi najviše pastelne boje. Tako je njena kolekcija nameštaja uvek svedena, a dinamiku u enterijer unosi dekoracijom.

Takođe, kombinacija geometrijskih oblika u dizajnu, zajendo sa jakim bojama i motivima, nešto je što definitivno možete najbolje primeniti ukoliko se fokusirate na predmete koji su limited edition. Ukoliko pronađete dizajnera sa vizijom, znate da će i vaš dom dobiti poseban tretman. Na taj način kreirate autentičnost.

  • Zidna dekoracija

Kolekcija posebno dizajniranih pločica Chimera privukla je veliku pažnju javnosti. Naime, reč je o kolekciji koju odlikuje, naravno, psoeban dizajn, ali i njegova tekstura. Imitacijom kamenja, kože i drugih tekstura dizajnerka se uspešno poigrava sa elementima. Na taj način kreira prostor u kom dominantnu ulogu čine zidovi i sam prostor, a ne ono što ga okružuje. To je vrlo retka situacija, jer je u uređenju enterijera, akcenat na nosećim zidovima uvek u sekundarnom planu. Takođe, i sam naziv kolekcije aludira na posebnost. Naime, Chimera je grčka boginja koja je predstavljena kao zver sastavljena od „nspojivih elemenata“. Isto je dizajnerka uspela da uradi i sa svojom kolekcijom, te je u jednom spojila mermer, jarke boje, iluzije različitih tekstura, ali i oblike.

  • Skulpture

Elena je takođe jedan od retkih dizajnera koji kreira skulpture i instalaciju za praktičnu kućnu upotrebu. Tako su mnogi njeni, ručni pravljeni radovi obišli veliki broj različitih domova i upotpunili enterijer u njima. Prilikom izrade skulpture, Elena se najviše koristi keramikom, ali i tkaninom, plastikom, mermerom, i reklo bi se svime što joj se nađe pri ruci. Svoje skulpture radi i po porudžbini i posebnim zahtevima klijenata i njihovih potreba, no često i samostalno kreira potpuno jedinstvene kolekcije.

Dizajnerka se u svom sveokupnom radu bavi još i dizajnom različitih skulptura, nakita, dekoracije, home proizvodima od gline, unikatnim tepsisima i mnogim drugm dizajnerskim rešenjima. Ujedno, poseduje i svoj dizajn studio u Milanu, a trenutno spada u grupu najboljih dizajnera u Evropi. Ukoliko ste ljubitelj dizajna, umetnosti, ali i pop momenata u eneterijeru, Elena Salmistraro je dizajner kog bi trebalo upoznati.

Učitati još
Zatvori