Domaće ilustratorke koje nas inspirišu
Domaće ilustratorke koje nas inspirišu

Domaće ilustratorke koje nas inspirišu

Jedna od najbitnijih stvari u životu svakog od nas jeste mašta. I znate već kako se kaže, „mašta može svašta“. To se po našem mišljenju najbolje može videti na slikarskim delima, crtežima, ali i na ilustracijama. Ovog puta skoncentrisali smo se na svet ilustracije. Mašta koju poseduju domaće ilustratorke koje smo izdvojili inspiriše nas svakodnevno. Zato smo pripremili malu dozu i za vas, za sam početak, kako ne bismo odmah preterali.

Jelena Milićević

 

Jelena radi u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja kao majstor štampe u tehnici litografija a njene ilustracije su, sigurni smo, bar jednom našle put do vas. Kako će čitav ovaj tekst biće povezan sa maštom, zbog toga ćemo vam otkriti o čemu mi maštamo kada su radovi ilustratorke Jelene Milićević u pitanju. Maštamo o tome da smo zauvek ovako mladi i živimo leto svaki dan. Imamo kapicu za plivanje na glavi i skačemo u bazen sa najviših visina. Ne plašimo se da skočimo. Živimo u ružičastom svetu sa nijansama plave i nikada ne prestajemo da verujemo u ono najbolje u ljudima. Za odbranu od onih koji to nisu, koristimo ljubav. Kroz smeh i šalu prolazi nam svaki dan bez i jedne brige. „Always look on the bright side of life“ je naš moto, a mi nikada ne odustajemo od kapice za plivanje i bezbrižnosti. Tako bismo ujedno i opisali emociju koju ilustracije i grafike ove umetnice bude u nama samima. Sada još ostaje samo da vi vidite, šta je probuditi u vama. Ujeno, savetujemo vam da podržite njen rad i sami postanete vlasnik jednog komada ružičaste sreće koja skače sa kapicom za plivanje.

ilustratorka
@_jelena_milicevic_
ilustrator srbija
@_jelena_milicevic_

Marina Milanović

Marina Milanović je docent, asistent profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i ilustratorka koja, rekli bismo, nekada oštro pogodi u centar. Pogodi u centar kada govori o ovom društvu, ljubavi, ljudima. Ilustracije koje stvara govore o svemu po malo. O okrutnosti, ali i dobrodušnosti, o ljubavi ali i patnji, o lepoti ali i lepoti u nesavršenom. Definitivno spada u autora koji bira svoje teme temeljno, slojevito ih prikazuje. Radi li to svesno ili nesvesno, ne znamo. Ono što znamo je da je uvek tu da nas podseti koliko je umetnost moćna. Koristi se grafikom, nekada potencira boje, nekada ne. Voli da se koristi rečima, a nekada pusti da se rad govori za sebe. Takvi su Marinini radovi. Deluju jednostavno, a u očima različitih posmatrača, u kombinaciji sa maštom koju poseduje svaki, otkrivaju se novi univerzumi. U tom jendom nalazi se, kao glavni junak, karikatura devojke koju često predstavlja. Ko je ona i kako živi, na vama je da izmaštate.

ilustrator
@milanovicmarina
ilustrator
@milanovicmarina
ilustrator
@milanovicmarina
ilustrator
@milanovicmarina

Marija Strajnić

Pored toga što spada u jednu od naših omiljenih ilustratorki, Marija Strajnić verovatno spada i u jednu od vaših omiljenih. Kako smo već imali prilike da istaknemo njen rad, kao i rad njenog brenda Lovers red bi bio da za one koji nas tada nisu čitali, citiramo sami sebe. Marija se u svojim radovima koristi ilustracijom karikatura – Loversa. Loversi nemaju pol, godine, zanimanje, predstavljaju obična bića. Imaju po dva prsta na rukama i na nogama, različite interesantne frizure, bez mimike na licu. No, ono što Loversi zapravo predstavljaju jesu najintimnije i univerzalne emocije. Oni se nalaze u najzanimljivim intimnim pozama koje su nam svima poznate iz ličnog, doživljenog iskustva koje pruža najrazličitija ljubav. Tako su Loversi, postali simbol ljubavi ali i njenog brenda uz pomoć kog pokušava tu ljubav da nam podari. Kod Marije, stvari su jednostavne. Doduše, kažu da prava ljubav ne bi trebalo da bude komplikovana.

lovers beograd
@lovers.rs
lovers beograd
@lovers.rs

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori