Danska arhitektura: Fascinantne okrugle bašte u predgrađu Kopenhagena
Danska arhitektura: Fascinantne okrugle bašte u predgrađu Kopenhagena

Danska arhitektura: Fascinantne okrugle
bašte u predgrađu Kopenhagena

Danska pejzažna arhitektura u predgrađu Kopenhagena jedna je od najatraktivnijih u svetu i privlači turiste tokom cele godine. Jedinstven dizajn delo je arhitekte Søren Carl Theodor Marius Sørensena. Poput njegovog imena, okrugle bašte u oblasti Naerum prostiru se u nedogled. Projekat je realizovan sredinom prošlog veka i predstavlja najpoznatije delo danskog pejzažnog arhitekte.

Prvo bitna ideja bila je da se ovalne bašte prostiru kao pravilna mreža preko travnjaka, ali je mesto ustupljeno nešto menje striktnijem rasporedu parcela i dinamičnijem izgledu. Sagrađeno je 40 ovalnih bašta veličine 25 x 15 m. Sa jedne strane su se nalazile javne stambene zajednice, dok su se sa druge prostirale tradicionalne građevine. Sorenson je vlasnicima davao savete kako da dizajniraju svoje vikendice, međutim odluka o izboru enterijera ili spoljne ograde bila na njima.

Na prvi pogled najveći nedostatak ovog predgrađa jeste nepristupačnost jer nijednoj parceli nije moguće potpuno prići u automobilu. Međutim, upravo je to bila ideja danskog pejzažnog arhitekte. Sorenson je želeo da podstakne ljude da više šetaju na svežem vazduhu kao i da im omogući više susreta i interakcije sa komšijama.

Društvene parcele okružene ovalnim grmljem u Danskoj se nazivaju kolonihave. Okrugle bašte nemanjene su za individualno, nekomercijalno baštovanstvo ili uzgoj prehrambenih biljaka.

Učitati još
Zatvori