Art đir: Vodimo vas u beogradske muzeje posvećene legendama srpskog pozorišta, književnosti i slikarstva
Art đir: Vodimo vas u beogradske muzeje posvećene legendama srpskog pozorišta, književnosti i slikarstva

Art đir: Vodimo vas u beogradske muzeje posvećene legendama srpskog pozorišta, književnosti i slikarstva

Prvi u nizu ovogodišnjih art đirova započinjemo ni manje ni više nego sa fokusom na beogradske muzeje posvećene legendama srpskog pozorišta, književnosti i slikarstva. Nekadašnji dom slavnog i cenjenog književnika pretvoren je u svojevrsan mauzolej, tu je i muzej pozorišne umetnosti koji je ustanova kulture od nacionalnog značaja, kao i legat dvoje srpskih umetnika koji su gradu Beogradu ostavili vrednu umetničku zaostavštinu dela nekih od najvećih srpskih slikara 20. veka. Neke od ovih umetničkih muzeja u Beogradu određenim danima u mesecu možete posetiti besplatno. Osim stalne postavke, u muzejima u nastavku, aktuelne su izložbe koje preporučujemo da pogledate.

[ Spomen-muzej Ive Andrića ]

Muzej Ive Andrića otvoren je 1976. godine i nalazi se na Andrićevom vencu 8. U ovom stanu slavni nobelovac je živeo sa suprugom Milicom Babić, kostimografom Narodnog pozorišta od 1958. pa sve do smrti 1975. godine. Najveći deo Muzeja zadržao je autentičan raspored i izgled ulaznog hola, salona i Andrićeve sobe, dok se u preostalom delu stana nalazi stalna postavka koja hronološki predstavlja život i stvaralaštvo laureta Nobelove nagrade Ive Andrića. Tu su i originalni muzejski materijali iz Legata Ive Andrića – fotografije, dokumenta, umetnički i lični predmeti, knjige i časopisi, odlikovanja.

@beogradski__
@beogradski__
@beogradski__
@beogradski__

[ Muzej pozorišne umetnosti ]

Muzej pozorišne umetnosti Srbije je ustanova kulture od nacionalnog značaja. Osnovan je 1950. godine i smešten u Božićevoj kući, reprezentativnom zdanju i spomeniku kulture iz 1836. koje je podigao svinjarski trgovac Miloje Božić. Krajem godine tu je i otvorena izložba Nebojša Glogovac iz pozorišnog albuma: Sećanje na nezaboravne uloge legendarnog glumca koju smo tom prilikom i najavili, a koja je otvorena za javnost do maja ove godine.

Takođe, u Muzeju se čuva teatrološka građa koja svedoči o razvoju pozorišta u Srbiji od 13. veka pa do danas. Muzejski fond na jednom mestu sakuplja elemenate koji bi omogućili rekonstrukciju nekadašnjeg pozorišnog čina – poput rukopisa, rediteljskih knjiga i beleški, kao i propagandni materijal, audio i video zapise, kritike i drugo.

@mpus_beograd
@mpus_beograd
@mpus_beograd
@mpus_beograd

[ Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića ]

Galerija koja je pod upravom Muzeja savremene umetnosti u Beogradu otvorena je za javnost u decembru davne 1980. godine. Reč je o jednoj od najlepših vila na Dedinju koja je bila dom partizanskog heroja i književnika Rodoljuba Čolakovića i njegove supruge, umetnice Milice Zorić. Oni su ovo velelepno zdanje poklonili gradu Beogradu. Njih dvoje su zave[tali reprezentativnu i vrednu zbirku umetničkih slika nekih od najvećih srpskih slikara 20. veka. Dela Nadežde Petrović, Milana Konjovića, Petra Dobrovića, Marka Čelebonovića i mnogih drugih.

Takođe, legat obuhvata i zbirku 92 dela najpoznatijih jugoslovenskih umetnika. Zatim, kolekciju stilskog nameštaja, kolekciju orjentalnih tepiha i kolekciju od stakala i čelika. Legat je za posetioce otvoren svakog dana osim utorkom, a ulaz je besplatan. Extra hint: Krajem godine svečano je otvarana izložba domaćeg umetnika koji živi na lokaciji Beograd-Pariz, Mihaela Milunovića. Pod nazivom UKRŠTANJE / Teritorija i sopstvo (CROSSOVER / Territory and Self) ova izložba se ne propušta.

@tanya_karpena
@tanya_karpena
@tanya_karpena
@tanya_karpena
@mihael.milutinovic
@msub_mocab
Učitati još
Zatvori