Art đir: Kreativne muzejske radionice za decu u Beogradu i Novom Sadu
Art đir: Kreativne muzejske radionice za decu u Beogradu i Novom Sadu

Art đir: Kreativne muzejske radionice za
decu u Beogradu i Novom Sadu

Edukativni potencijal koji muzeji imaju, kao domovi raznovrsnih umetničkih dela, (ali i nacionalih, odnosno istorijskih relikvija i tragova prošlosti) – nesumnjiv je. Međutim, ono što je podjednako neosporivo jeste činjenica da se mogućnosti koje umetnost ima – bilo njeno stvaranje ili promatranje – često zanemaruju. Značaj likovne kulture za decu školskog uzrasta ne dobija toliko pažnje spram drugih raznovrsnih aktivnosti. Redovne posete muzejima, stvaranje prilika da deca interaguju i angažovano promatraju umetnost, važne su koliko i bavljenje sportom ili slične aktivnosti kojima se podstiče njihov razvoj. Stavljajući ovom prilikom poseban akcenat na gorepomenutu interakciju, pozivamo vas da istražite koje se radionice za decu nalaze u ponudi obližnjih muzeja. Ovo su naši predlozi.

@narodnimuzej

Narodni muzej, Beograd

Gotovo tokom cele nedelje – i tokom cele godine – Narodni muzej u Beogradu organizuje tematske radionice za decu različitih uzrasta. Zavisno od aktuelne postavke ili postojećih izložbi, Muzej priprema grupne aktivnosti u kojima deca uče o radovima i umetnicima u bogatoj kolekciji.

O aktivnostima Narodnog muzeja, te radionicama za decu koje se održavaju tekuće sedmice možete se informisati na njihovom Instagram profilu.

Galerija Matice srpske, Novi Sad

U prostorijama Galerije Matice srpske u Novom Sadu, svake subote organizuju se kreativne radionice za decu. U toku školske, od septembra do juna, svakog vikenda pripremaju se različite tematske aktivnosti kojima se najmlađima pruža prilika da stvaraju i uče o umetnosti, istražujući muzejsku postavku.

Ovog vikenda, u Galerije Matice srpske otvorena je izložba Bio jednom jedan slikar: Uroš Predić, na kojoj su postavljeni dečji radovi podstaknuti stvaralaštvom našeg istaknutog predstavnika realizma.

Istorijski muzej Srbije, Beograd

Povodom izložbe Čekajući stalnu postavku, Istorijski muzej Srbije organizuje prateći program Subota u muzeju. U okviru njega, predviđene su i različite aktivnosti za decu i odrasle, a prva među njima upravo je kreativna radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina, pod nazivom Vladarske krune. Radionica će biti održana u subotu, 3. juna.

Ostali muzeji

Osim Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu, brojni drugi muzeji u okviru svojih programa nude i različite radionice za decu – no, sa nešto manjom učestalošću, zavisno od aktuelne postavke i interesovanja. Etnografski muzej u Beogradu nudi nekoliko različitih tematskih radionica, kao i za različite uzraste. Kuća nekad i sad, Razlomljena šara: ornamenti i matematika, te Bajkovita prošlost neke su od radionica za decu i mlade u organizaciji ovog muzeja.

Muzeji koji nude različite aktivnosti za decu tokom godine su i Muzej primenjene umetnosti, Muzej Jugoslavije, kao i Muzej savremene umetnosti. U različitim izložbenim prostorijama Muzeja grada Beograda, kao i Muzeja Vojvodine takođe se organizuju interaktivne radionice za decu.

Foto: Instagram @narodnimuzej / Unsplash

Učitati još
Zatvori