Art đir: Izložbe u gradovima širom Srbije koje ne propuštamo
Art đir: Izložbe u gradovima širom Srbije koje ne propuštamo

Art đir: Izložbe u gradovima širom
Srbije koje ne propuštamo

Sada kada su dani sve topliji, a sunce sve češće srećemo na nebu – i pri tome se tu duže zadržava, proporcionalno opada broj razloga zbog kojih bismo ostali kod kuće. Iako je prolećno vreme dovoljno dobar podstrek da prošetamo gradom, uvek podstičući razlog više je i prilika da posetimo gradske galerije i muzeje. Zato prve dane proleća, a poslednje dane marta, koristimo za otkrivanje domaće i evropske umetničke scene. Od savremenih tendencija u lokalnom stvaralaštvu, preko legendarnih radova koji su obeležili minule decenije ovdašnjih prostora, do novih imena iz drugih zemalja – sve to možemo pronaći ukoliko posetimo izložbe koje se trenutno održavaju u Beogradu, Vršcu i Jagodini u narednim nedeljama.

Izložba Horor romantika Danice Tešić / Galerija DOB-a / Beograd

U Galeriji Doma omladine Beograd 26. marta biće otvorena izložbe Danice Tešić, pod nazivom Horor romantika. Kroz seriju radova, autorka istražuje polje susreta svesti i podsvesti. Crteži i objekti kroz svoje biomorfne forme grade fluidnu kompoziciju preklapanja i prožimanja, koji kao rezultat donose nesigurnost u poimanju odnosa elemenata, da li je posredi njihov sukob ili privlačenje. Na ta dva nivoa, dve krajnosti, crteži prolaze kroz metamorfoze i svoju projekciju dobijaju i van druge dimenzije. Kroz preispitivanje odnosa stvarnosti i fikcije, svesti i podsvesti, erosa i tanatosa, crteži i objekti međusobno komuniciraju, a kroz blisko poimanje protivrečnosti pokušavaju da uspostave vezu sa stvarnošću kakva god ona bila.

Izložba je otvorena do 7. aprila.

O autorki

Danica Tešić rođena je 1987. u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek – zidno slikarstvo. Realizovala je sedam samostalnih i izlagala je na preko 30 grupnih izložbi. Učestvovala je na nekoliko kolonija i rezidencija u zemlji i inostranstvu (Srbija, Belgija, Bosna i Hercegovina). Dobitnica je četiri nagrade u kategoriji slikarstva: Druga nagrada za crtež Fondacije „Vladimir Veličković” 2024, Prva nagrada jesenje izložbe slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a 2016, Prva nagrada na međunarodnom festivalu umetnosti ŠUND 2012, Prva nagrada konkursa „Creative or cloned“ časopisa „Creative art“ 2011. U statusu je samostalnog umetnika. Živi i stvara u Beogradu.

ljupko stvorenje, danica tešić

Izložba I Burn in Sun, Moon and Stars francuske umetnice Margo / Muzej naivne i marginalne umetnosti / Jagodina

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvorena je izložba radova francuske umetnice Margo. Dan kasnije u 20 časova, radovi ove umetnice biće izloženi i u umetničkom prostoru Kula u Cetinjskoj ulici u Beogradu.

Na izložbi u Jagodini predstavljeni su radovi velikih razmera na mešovitim medijima na papiru, serija crteža prikazanih na starim fotografijama i sveske ispunjene studijama organskih oblika nalik cvetu. Konfigurisanjem izložbenog prostora, Muzej naivne i marginalne umetnosti želi da dočara Margoin sopstveni studio, unutrašnje i spoljašnje utočište koje uranja gledaoca u umetnikovu veoma idiosinkratičnu viziju sveta.

O autorki

Rođena 1982. godine i odrasla u provinciji Beri u centralnoj Francuskoj, Margo je vodila sopstveni biznis pre nego što je započela svoju umetničku karijeru. Nakon finansijskog kraha privatnog posla, 2014. godine, Margo je osetila snažnu unutrašnju potrebu da slika. Njeni su preci radili u šumama i na poljima i, kako se ona toga priseća, „bilo je to jednostavno postojanje, život koji je pratio godišnja doba, sejanje, žetvu“. Potreba za povratkom u takav životni ritam, stalno je privlačio Margo. Povukavši se iz tempa urbanog ubrzanog života, Margo je počela da slika na način koji profesor Kolin Rouds opisuje kao otpuštanje iz sebe svega što se skupljalo godinama, poput vizionarskog izliva slika. Ovaj kompulsivni kreativni impuls je nije nikad napustio te Margo i dalje crta svaki dan.

Izložba u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini biće otvorena do 21. aprila, a izložba u Kuli u Beogradu do 14. aprila.

Ema, Margo
Danijel i Ana, Margo

Retrospektivna izložba Ispred vremena i izvan Vladana Radovanovića / Muzej savremene umetnosti / Beograd

U četvrtak 28. marta u 18 časova, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena retrospektivna izložba Ispred vremena i izvan Vladana Radovanovića, nedavno preminulog višemedijskog umetnika i jednog od najznačajnijeg domaćih savremenih kompozitora. Ova izložba predstavlja pregled njegovog dugogodišnjeg stvaralaštva u mnogobrojnim oblastima umetnosti i novog čitanja njegovog značaja u kontekstu avangardnih tendencija i praksi srpske umetnosti druge polovine prošlog i prvih decenija 21. veka.

Radovanović je bio jedan od prvih posleratnih avangardnih umetnika u našoj zemlji, koji je još sredinom 50-ih godina veka uveo inovativne i radikalne koncepte u našu umetničku sredinu, koja je tek usvojila modernistički jezik umetnosti kao novi kanon, i time ne samo delovao u kontrastu sa opštim tendencijama, već i anticipirao mnoge potonje neoavangardne prakse poput performansa, akcija i konceptualne umetnosti. Kompozitor, pisac, višemedijski umetnik, teoretičar umetnosti i pedagog, Vladan je uspeo da izgradi jedinstveni sistem umetnosti koji uključuje sintezu različitih medija, filozofskih interesovanja i pionirski krene u izvođenje prvih performansa i akcija, radiofonskih ostvarenja, stvaranje prvih konceptualnih radova, kompjuterskih grafika, video radova, ali i zapisivanja snova kao najraniji oblik višemedijske sinteze.

O autoru

Vladan Radovanović (1932-2023) je rođen u Beogradu. Kompoziciju je diplomirao na beogradskoj Muzičkoj akademiji, u klasi prof. Milenka Živkovića. Suosnivač je grupe Medijala i jedan od urednika časopisa Rok. Inicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, kojim je rukovodio od 1972. do 1999. godine. Stvarao je na području muzike, slikarstva, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze. Kompozicije su mu triput predstavljale Jugoslaviju (1969, 1976, 1988) na festivalima Međunarodnog društva za savremenu muziku (SIMC). Dobitnik je 11 domaćih i međunarodnih nagrada za muziku, osam za vizuelne umetnosti, šest za literaturu, i Vukovu nagradu 2014. godine za izuzetan doprinos razvoju kulture.

Bio je član Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od 2001. do 2011. je profesor po pozivu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, u Grupi za višemedijsku umetnost. Postao je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo 2005, a 2006. postaje počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2024. godine.

izložbe
Ja-buka, Vladimir Radovanović

Izložba Poklon-zbirka Dragiše Brašovana / Gradski muzej / Vršac

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, u saradnji sa Galerijom Matice srpske realizovali su izložbu Poklon-zbirka Dragiše Brašovana ranije ove godine. Postavka se sada seli u rodni grad čuvenog arhitekte – Vršac, gde će biti predstavljena u Gradskom muzeju.

Zbirku čine dela primenjene i likovne umetnosti koja pružaju uvid u privatni život Dragiše Brašovana, jednog od naših najuticajnijih modernih arhitekata. Svi izloženi predmeti, koji su bili deo enterijera u kući u Ulici Strahinjića Bana u Beogradu, na jedinstven način govore o ukusu i opredeljenjima znamenitog arhitekte, kao i o njegovom porodičnom životu. Poklon-zbirka Dragiše Brašovana predstavlja više od 100 eksponata – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala – koje su naslednice ovog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji Matice srpske u periodu od 2020. do početka 2023. godine.

Izložba traje do 12. maja.

Foto: DOB, Slobodan Štetić, Vladimir Radovanović

Učitati još
Zatvori