Apple realizovao prvi umetnički projekat: U Apple Parku postavljene jedinstvene staklene skulpture
Apple realizovao prvi umetnički projekat: U Apple Parku postavljene jedinstvene staklene skulpture

Apple realizovao prvi umetnički projekat: U Apple Parku postavljene jedinstvene staklene skulpture

Kompanija Apple rešila je da proširi domene svog biznisa – i uticaja – te su zašli u sferu umetnosti. Proizvođač elektronskih uređaja tako je realizovao svoji prvi umetnički projekat koja je potom instalirana u Apple Parku. Reč je o jedinstvenim staklenim skulpturama umetnice Katie Paterson i arhitektskog dvojca Zeller & Moye, a njihova konceptualna zamisao podjednako je inspirativna kao i finalno delo. Zato vas sada vodimo u obilazak.

Umetničku instalaciju čini preko 400 staklenih stubova, čija jedinstvena forma evocira prirodne reljefe – peščane dine i talasastu površinu mora i okeana. Svaki od stubova izliven je od najfinijeg stakla, a za njihovu izradu prikupljen je pesak iz 70 pustinja širom planete. Na taj način, procesom stvaranja, ali i načinom na koji su postavljene, prikaz su povezanosti između čoveka i prirode, te globalne međuljudske konekcije koja nadilazi granice.

Vreme, prostor – i čovek u njima

Postavljene među maslinovo drveće u Apple Parku, skulpture varijaju u boji i teksturi, što je posledica upravo načina njihove izrade. Svojstva peska iz različitih pustinja, zbog geografskih uticaja specifičnog prostora sa kojeg su sakupljeni, dovode do toga da ove umetnine poprime različite boje. Time je umetnički trojac istražio i koncept vremena, te ponudio prostor za njegovo promatranje, s obzirom na to da prelamanja svetlosti u različito doba dana dovode do toga da skulpture poprime drugačije boje.

Ideja prostora je još jedan od koncepata utkanih u ovaj projekat, s obzirom na to da, šetnjom kroz staklene stubove, oni postaju deo prirodne sredine. Ujedno svojevrsna iluzija i prilika za imerzivno iskustvo, ova jedinstvena umetnička instalacija podstiče na kontemplaciju.

Iako je potpuni doživljaj moguće osetiti jedino na licu mesta, dok sedimo hiljadama kilometara daleko od Silikonske doline ipak možemo doživeti delić ovog projekta. Apple Parkom i kroz instalaciju Mirage moguće je prošetati se virtuelno, zahvaljujući brižljivo realizovanoj rekreaciji grafičkog dizajnera Rafe Cobiella.

Tako je ovaj projekat i predstavljen na nedavno održanom događaju Apple Keynote, na kojem kompanija svake godine predstavlja – osim novih modela telefona – i nove domete svog rada u drugim oblastima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori