Ko je Albert York, umetnik čija dela krase novu (i minimalističku) Loewe reviju
Ko je Albert York, umetnik čija dela krase novu (i minimalističku) Loewe reviju

Ko je Albert York, umetnik čija dela krase novu (i minimalističku) Loewe reviju

Scenario se ponavlja. Jonathan Anderson prikaže reviju nove kolekcije, mi pišemo o onome što smo videli – a što nisu modni komadi. Zima za Loewe žene deluje uzbudljivo, ako o njoj sudimo na osnovu kreacija koje su modeli prošetali. Međutim, sve češće nam pažnju privlači ono što se zbiva ili stoji oko njih. Prvo su to bile vajarske instalacije, onda kratki filmovi, a ovog puta zagledali smo i zapitali se – šta to visi na minimalističkim pastelnozelenim zidovima?

Pod svodovima revijskog prostora, uramljene su bile minijaturne slike – radovi američkog slikara Alberta Yorka. U tako organizovanom ambijentu, činili su detalj koji, uprkos svojoj zanemarljivoj veličini, privlače pažnju. Izloženo je bilo 18 slika, nastalih između 1983. i 1980. godine. Osmišljen kao umetnički lavirint, u kojem se smenjuju nijanse zelene, prostor nudi gotovo hipnotičko iskustvo prolaska kroz poetične scene američkog umetnika. Iako se čini skromnom postavkom, ovo je najveća samostalna izložba Yorkovih radova van američkog tla.

Veština u prenošenju umetničke ideje koju neguje Jonathan Anderson i tim kuće Loewe nije samo u odabiru autora i radova, već i načinu na kojih iste prezentuju. Zeleni prostor u kojem su postavljene Yorkove slike služio je njima u korist, pre nego obratno. Američki slikar u scenične prikaze pejzaža, mrtve prirode i figura unosio je intimnost i poetiku meditativne atmosfere. Distinktivan stil zasnovan na delikatnim potezima četkice i prigušenoj paleti negovao je kao oruđe za stvaranje mirnih, kontemplatitivnih prikaza. Prostor Loewe revija evocira upravo takav doživljaj, kao ekstenzija Yorkovog piktoresknog ambijenta i poziv u njegov snovidljiv univerzum.

Foto: LOEWE

Učitati još
Zatvori