Stiže april (žao nam je svih kojima to nije važno) a sa njim i izbor omiljene prolećne poezije
Stiže april (žao nam je svih kojima to nije važno) a sa njim i izbor omiljene prolećne poezije

Stiže april (žao nam je svih kojima to nije važno) a sa njim i izbor omiljene prolećne poezije

Duško kaže: Stiže proleće, žao nam je svih kojima to nije važno. Journal piše: Stiže april, žao nam je svih kojima to nije važno, ipak je to mesec godine.

Mi smo odlučili da ga proslavimo, kako drugačije nego omiljenim redovima emocija koje se formalno zovu reči, a koje ovog puta u fokus stavljaju sve ono što april u biti jeste: duže dane, jutarnje kafe koje pijemo u baštama omiljenih beogradskih pržionica, rascvetalu magnoliju, gastro-vinski produženi weekend getaway, nikad raznovrsniji Kalenić, bose noge [ i na njima samo za april čuvane, omiljene nam, Marry Jane cipele], gratinirane jagode u Maderi, pozive koji se ne odbijaju i taj dugoočekani osećaj da nam se može da pomeramo sve|t|. Bez obzira što je ovaj prvi dan oblačan i što u Beogradu pada kiša. A kako se dugačije menja svet [ ili bar pogled na isti ], nego kroz poeziju koja je glavni akter ove naše današnje prvoaprilske epizode.

Poezija koj menja [ pogled na ] svet.

Poezija služi da se menja svet, ili bar pogled na isti, što na kraju predstavlja potpuno identičnu analogiju. Bilo da je razumete, ne razumete u potpunosti, duboko analizirate ili jednostavno uživate u njoj, tih nekoliko redova emocija koje formalno nazivamo stihovima nas bar na trenutak izmeste iz kapitalističke svakodnevice, vrate na mesta na kojima smo bili najsrećniji ili nas teraju da ne odustajemo od svojih snova. U poeziji ljubav najlepše / ili najtužnije / živi, vreme stoji, a život najbujnije cveta baš u proleće. Zato vam mi danas, baš za ovaj prvi aprilski dan, ostavljamo na dar stihove sa potpisom lokalnih autora koji stoje iza omiljenih nam poetičnih Instagram naloga @vaseline.dion, @imfckingstarboy i @perom_kroz_srce . Stihove u kojima ljubav, Beograd i proleće idu rame uz rame i menjaju sve|t|. Nema veze što je loše vreme, jer dolaze bolji dani – april je prvo poglavlje svega.

Zašto je baš april naš izabrani mesec godine, stay tuned, ekipa Journal-a ovog meseca sprema vam nešto zaista drugačije.

 

Učitati još
Zatvori