Podkast koji objašnjava šta nas sve kreira tokom života
Podkast koji objašnjava šta nas sve kreira tokom života

Podkast koji objašnjava šta nas
sve kreira tokom života

Sve je više ljudi koji odlučuju da započnu rad na sebi u vidu psihološke pomoći i edukacije, radi razumevanja svojih potreba i ponašanja. Bilo je vreme da se opustimo kao društvo i da otvoreno razgovaramo o značaju mentalnog zdravlja kao i o njegovim posledicama na okolinu u kojoj živimo. Epizoda podkasta o kojoj smo odlučili da pišemo pomogla nam je da razumemo koje su sve to pogrešne navike u društvu koje oblikuju pojedinca od njegovog rođenja pa sve do odraslog doba.

. . .

Reč je o epizodi podkasta The Joe Rogan Experience čiji je gost bio doktor Gabor Mate, poznati psihijatar i autor romana – The myth of normal. Gabor Mate je poznat po tome što podiže svest o bolestima zavisnosti, stresu i razvijanju i formiranju deteta.

PODKAST O KREIRANJU LIČNOSTI OD MALIH NOGU

Gabor Mate na samom početku podkasta, govori o tome kako se još u majčinom stomaku razvija odnos jedne jedinke prema svetu. Zvuči prerano i možda nemoguće, ali ove činjenice su odavno poznate i prihvaćene u široj javnosti. Međutim, da li smo svesni do koje mere to može da ide? Ono što nam je bilo bitno da čujemo je to, da se zaista malo govori o mentalnom zdravlju trudnica koje može da utiče na razvitak ploda u njoj.

Koliko često možete da čujete da trudnice dobijaju adekvatnu psihološku pomoć tokom trudnoće? – Tako nešto skoro da još uvek nije tema u društvu.

Nakon što se dete rodi, najbitnije su prve tri godine života – tvrdi doktor Gabor Mate u podkastu i navodi niz primera zašto je to tako. Takođe, Gabor ističe koji su to negativni običaji u roditeljstvu koje imamo prilike da čujemo u društvu i pročitamo u psihološkim knjigama a koji zaista negativno utiču na formiranje ličnosti deteta, kasnije čoveka.

TRAUMA I ZAVISNOST

Veliki deo podkasta oslanja se na to kako traume koje dobijamo od porodice i društva utiču na našu psihu. Kako se kao mali ali i kao već odrasli borimo sa tim u odnosu na naša dosadašnja iskustva. Gabor Mate posebno ističe svoj lični primer i deli momente iz svog života koji su uticali na njega da, recimo, postane radoholik i zanemari svoju porodicu.

Trauma je veoma usko povezana sa zavisnošću, pa makar zavisnost bila i poslom, kao što je to bio njegov slučaj. Interesantna je činjenica kako čovek mora da prođe zaista dug put kako bi spoznao razloge koji su doveli do nekih promena u njegovom ponašanju. Još duži je put da se negativno ponašanje promeni. Da bismo bilo šta na sebi menjali bitan je razlog koji nas je naveo da postanemo zavisni o nečemu. Najšeći razlog je zapravo trauma te zbog toga Gabor objašnjava kako to možemo preduprediti kada je reč o našoj deci.

KAKO PREVAZIĆI TRAUMU

Ne postoji čovek koji nije osetio traumatična iskustva, jedino je pitanje kako smo ta iskustva integrisali u svom mozgu. Kako se borimo sa traumama koje smo doživeli i u kojoj meri im pridajemo značaj, ovaj podkast odgovara i na ovo pitanje. Doktor Gabor Mate veruje da je trauma zapravo rana, koja je kreirana u našem mozgu i koju možemo isceliti. Samo saznanje da trauma nije samo događaj, na koji ne možemo da utičemo, nego zapravo odgpovor našeg tela na dati događaj, pomaže nam da shvatimo da je to zapravo nešto na čemu možemo itekako da radimo.

Doktor Mate u ovom potkastu, uzima za primer školstvo, radna mesta i kulturološki uticaj koji imaju veliki uticaj na kreiranje trauma napominjući kako sistemi mogu da naude jednoj ličnosti. Takođe, dotiče se i toga zašto sistemi funkcionišu na određen način.

KORIŠĆENJE LEKOVA U CILJU IZLEČENJA

Način na koji danas pokušavamo da se izborimo sa mentalnim problemima kao što su anksioznost i depresija, pa čak i ADHD je načešće jedan – lekovima. Doktor Gabor Mate ističe to kao negativno, pogotovo kada se radi o adolescentima. Takođe, on u podkastu deli i svoje lično iskustvo koje je imao u periodima prepisane terapije i navodi kako je to i u kojoj meri uticalo na njega.

Interesantna je činjenica da Gabor Mate ne osporava konzumiranje medikamenata u lečenju ali isto tako navodi pod kojim uslovima.

Ovaj podkast zalazi duboko u sve pojmove psihologije i lečenja a Joe Rogan, osnivač podkasta, zaista postavlja ona prava pitanja.

Mi smo se nakon odlušane epizode zaista duboko zapitali, ali ne samo to, uspeli smo da razumemo svoja ponašanja kao i da prepoznamo svoje probleme u ponašanju. Ono što je podkast uspeo da nam prenese jeste zaista niz informacija i definicija o tome kako zapravo okruženje formira jednu osobu i na koje načine.

Savetujemo da poslušate ovu epizodu koja će vam proširiti vidike kada je reč o mentalnom zdravlju i njegovom shvatanju u našem društvu. Popularna psihologija svakako je već uzela maha na društvenim mrežama i teško je pronaći adekvatan sadržaj na ovu temu, te se nadamo da smo uspeli da vas ubedimo da poslušate Gbor Mate-a, takođe imamo još jedan predlog podkasta koji možete pogledati ovde.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori