Novembarske preporuke: Holivud u Srbiji, Fashion week i ostalo
Novembarske preporuke: Holivud u Srbiji, Fashion week i ostalo

Novembarske preporuke: Holivud u
Srbiji, Fashion week i ostalo

Novembar možda jeste pravi ulazak u zimu, ali je definitivno i mesec u kojem kulturni događaji doživljavaju renesansu. Prosto ne znate gde biste pre. Da li na filmove jer mesec ima čak tri jaka filmska festivala, ili na izložbu u Narodni gde nas čeka impresivna postavka iz ruskog muzeja Ermitaž. Izbora je prilično, ali jedno je sigurno: biće nam zanimljivo i uzbudljivo.

Novembarske preporuke nam donosi kao i uvek Ana sa profila @kafenisanjeiostalo koja vas poziva da obavezno ako ste filmofil istražite program Slobodne zone i Festivala autorskog filma, ali i deseto izdanje Japansko-srpskog filma. Zatim, da uživate u koncertima Parnog Valjka (8. i 9.11.), sjajne Kaliopi (4.11.) i fenomenalnog Mileta Kekina, te ne propustite novo izdanje Perwoll Fashion Weeka kao i koncert Holivud u Srbiji u Kolarčevoj zadužbini (25.11), koji je posvećen najpoznatijim filmskim numerama Holivuda.

Pogledajte Anin izbor za novembar u nastavku: 

#1 Mile Kekin & Bend

Gde: mts Dvorana
Kada: 1. novembar

Povod za druženje sa beogradskom publikom je Kekinov drugi solistički album Nežno đonom koji je domaća publika imala priliku već da upozna. Singlovi Mala, Ratnik svjetla, Guvernal, su se već odomaćili na muzičkim listama, a Kekin svoj novi album, najavljuje kao skup pesama uz koje čovek, kako kaže: Može zapevati, zaigrati, nasmejati se, ali i zamisliti nad samim sobom. Autorski, Mile, kako obećava, nastavlja da bude pripovedač, a sa novim kolegama za publiku priprema koncert sa mnogo novih muzičkih uzbuđenja.

#2 Slobodna zona

Gde: mts Dvorana, Dom omladine, DKC, Cineplexx
Kada: do 5. novembra

Ove godine čak 63 ostvarenja gledaćemo u 13 programskih celina. Šta gledati? Paa, ima štošta zanimljivog da znate. Na primer Crveno nebo, nemačkog reditelja Pecolda koji dosta po estetici podseća na Eriha Romera, a koji nam stiže sa filmom koji je nagrađen Srebrnim medvedom na ovogodišnjem Berlinskom festivalu. Na otvaranju je dobitnik Srebrnog lava u Veneciji, film Zlo ne postoji (Ryuzaki Hamaguči je režiser kojeg znate po filmu Drive my car) o čoveku koji sa ćerkom živi skromno u seocetu blizu Tokija, kada se u blizini njih najavljuje veliki projekat luksuznog kampa koji preti da uništi ekološku ravnotežu ali i njihov život.

Za sve ljubitelje meni najdražeg Almodovara, ekipa festivala je obezbedila njegov kratak film Čudna strana života, svojevrsni omaž Luisu Bunjuelu, urađen kao kvir vestern sa Itan Hokom i Pedrom Paskalom. Ako je suditi po Guardianu, vizualno i zvučno film je masterpiece ali van toga je dosta tanan i neubedljiv.

Izdvojila bih iz programa gruzijski Kos Kos Kupina, koji je imao zapaženu projekciju u Sarajevu, zatim poljski Hleb i So koji je inspisan stvarnim događajima, te finski Četvoro odraslih klinaca, koji sam gledala na moru (odličan!) kao i španski 20.000 vrsta pčela (osvojio par nagrada u Berlinu), koji je smešten u prelepe predele baskijskog sela.

#3 Izložba YO SO SERIOUS?

Gdee: Galerija ŠTAB
Kada: do 14. novembra

U galeriji Štab krajem oktobra otvorena je izložba četiri umetnika iz Slovenije – pod nazivom Y SO SERIOUS? Tina Dobrajc, Mito Gegič, Arjan Pregl i Sašo Vrabič predstavljaju deo ljubljanske likovne scene koje okuplja galerija Y, a u čijim radovima beogradska publika može da uživa sve do 14. novembra 2023. godine.

Kustoskinje izložbe su Ana Kršljanin iz galerije Štab i Maša Žekš iz galerije Y. Izložba Y SO SERIOUS? predstavlja deo međunarodnih aktivnosti Galerije ŠTAB podržanih od Ministarstva kulture Republike Srbije i Umetničke inicijative KvArt BW;  nastavak je saradnje sa Galerijom Y iz Ljubljane, i daje sveobuhvatan prikaz četiri umetnika srednje generacije, koje Galerija Y zastupa. 

#4 Belgrade Fashion Week

Gde: Hangar
Kada: od 2. do 8. novembra

Revija otvaranja, 52. po redu  Perwoll Fashion Week-a, nosi naziv TRANSFORMACIJE, od slovenskih tradicija do savremenih kreacija, i predstaviće  10 dizajnera iz 10 slovenskih zemalja. Svečano otvaranje biće upriličeno u Hangaru u Luci Beograd gde će se održati najveći  broj revija, izložbi i pratećih programa.

Važan segment Beogradske nedelje mode od samog početka  jeste promocija autorskog dizjana, a ovoga puta nas očekuju kolekcije priznatih autora Dragane Ognjenović, Irene Grahovac, Boška Jakovljevića za Martini Vesto i brenda NINAMILAN. Kao i godinama unazad značajna pažnja biće posvećena Modnoj održivosti i Cirkularnoj ekonomiji, kroz izložbu Fashion Forever Švedskog instituta i projekat Cirkularni ponedeljak koji se po prvi put organizuje u Srbiji i našem regionu. 

Revija koja će obeležiti ovo izdanje Perwoll Fashion Week-a je BACK TO THE 80’s, na kojoj će se  predstaviti više od 25 atraktivnih domaćih dizajnera inspirisanih modom, muzikom i filmovima iz osamdesetih. Ovaj period se i danas često pojavljuje kao izvor inspiracije za nove modne trendove i revival momente – što potvrđuje i zainteresovanost generacije Z za muziku i estetiku ove dekade. 

#5 Garden of Lights: Alisa u zemlji čuda

Gde: Ada Ciganlija, Park Makiš
Kada: od 3. novembra do 3. marta 2024.

Svetlosna izložba Alisa u zemlji čuda, koja traje četiri meseca, pojaviće se u posebno uređenom prostoru Parka Makiš i prva je izložba ovog tipa koja će biti u našoj prestonici. Organizator događaja je kompanija Garden of Lights, koja već nekoliko godina uspešno posluje na poljskom tržištu. Ove godine, Garden of Lights će se pojaviti u šest poljskih gradova, kao i u Rigi, Budimpešti, Bukureštu i Beogradu. Tokom izložbe, svi posetioci će imati jedinstvenu priliku da krenu na putovanje kroz metaforični, multimedijalni svet Alise, pratiti svetlosne staze i upoznati lude, gotovo nerealne stanovnike Zemlje čuda.

Zahvaljujući spektakularnim svetlosnim instalacijama, gledaoci će zaviriti u Rupu zeca, sresti osmehujućeg Češira mačka, gospodina Gusenicu koji puši lulu, prisustvovati Ludoj čajanki i posetiti Kraljicu srca u njenom dvorcu.

Sve dizajnirane svetlosne figure biće okružene multimedijalnim osvetljenjem koje se harmonizuje sa zvukom, slikom i muzikom, što garantuje mnogo divnih emocija i nezaboravnih utisaka. Izložbeni prostor će takođe sadržati jedinstvenu 8-metarsku multimedijalnu jelku, tri multimedijalna svetlosna tunela (dužine 12, 60 i 100 metara), polje svetla od 250 m2, interaktivno svetlosno igralište i mnoge druge atrakcije. Ovo se ne propušta, bili dete ili ne!  

#6 Jagošev novembar u JDP

Gde: Jugoslovensko dramsko pozorište
Kada: ceo novembar

U znak sećanja na Jagoša Markovića, Jugoslovensko dramsko pozorište je odlučilo da deo termina u novembru posveti velikom umetniku koji nas je prerano napustio, a koji je bio dugogodišnji saradnik i prijatelj pozorišta. Publika će tako tokom novembra moći da pogleda u nekoliko termina njegove predstave: Čudo u Šarganu, Vrat od stakla, Putujuće pozorište Šopalović i Tako je ako vam se tako čini. Eto prilike da odamo počast i mi sjajnom majstoru scene ali i da se prisetimo fenomenalnih predstava u njegovoj režiji.

Naš savet? Šopalovići i Čudo

#7 JSFF

Gde: Cineplexx, Jugoslovenska kinoteka
Kada: od 8. do 12. novembra

Jubilarno, deseto izdanje Japansko-srpskog festivala filma (JSFF), otvara film Mama, da li si to ti?! (Mom, is that you?!) jednog od najpoznatijih japanskih reditelja – Jođija Jamade (Yoji Yamada). Deseti JSFF omogućuje posetiocima da osete Japan kroz različite žanrove i formate na temu Trajanje. Publika će tako imati priliku da pogleda i ostvarenja kao što su The Fish Tale, Love is outdated, Confess to your crimes, Decembar i mnoge druge filmove.

Pored japanskih na festivalu ćemo gledati i nekoliko domaćih naslova poput Usekovanje, Aurorin san, Ovuda će proći put, Kristinu i Da li ste videli ovu ženu?. 

#8 Parni Valjak

Gde: Bitef Art Cafe
Kada: 8. i 9. novembar 

BitefArtCafe će 8. i 9. novembra biti domaćin jednom od najvećih bendova današnjice. Višedecenijskoj postavi benda priključio se nedavno mladi pevač Igor Drvenkar i doneo posebnu energiju bezvremenskim hitovima, ali i novim pesmama. 

#9 FAF

Gde: mts Dvorana, Dom omladine, DKC
Kada: od 24. novembra do 1.12.

Dok još čekamo full program 29. FAF izdanja, red je da spomenemo kako nas na otvaranju čeka ostvarenje Jadna stvorenja, Jorgosa Lantimosa koji je krunisan u Veneciji, nagradom Zlatni lav.

Ovaj film nam donosi neverovatnu priču o fantastičnom napretku mlade žene, Bele Bakster (Ema Stoun), koju briljantni naučnik, dr Godwin Bakster (Willem Dafoe) ponovo vraća u život. Pod njegovom zaštitom, Bela žudi da sazna što više o svetu koji je okružuje. Zato odlučuje da pobegne sa Dankanom Vederbernom (Mark Ruffalo), uglađenim i razvratnim advokatom u vrtoglavu avanturu širom sveta!

Pored ovog filma za sada znamo da nas pred kraj novembra očekuje najnoviji film Vima Vendersa (Savršeni dani), zatim film Stari hrast u režiji sjajnog Ken Loucha, koji govori o budućnosti poslednjeg preostalog paba u selu, na severoistoku Engleske. Zbog zatvorenih rudnika, meštani napuštaju selo i stanovanje postaje jeftinije i dostupnije, što ovu lokaciju čini idealnom za naseljavanje sirijskih izbeglica. 

#10 Dani Ermitaža

Gde: Narodni muzej
Kada: Do 24. novembra

Do 24. novembra a u Narodnom muzeju u sklopu manifestacije Dani Ermitaža u Srbiji imaćete priliku da posetite dve gostujuće izložbe iz jednog od najvećih i najznačajnijih muzeja sveta! Izložba Nevidljiva umetnost pruža nam jedinstvenu priliku da dodirnemo umetnost i u direktnom kontaktu doživimo umetnička dela. Na izložbi Carski porcelan, predmeti primenjene umetnosti uvode nas u svet najfinijih oblika, dekoracija servisa i tematskih trpeza za različite prilike koje nam govore o ritualima carskog života.

U središtu postavke – servisi korišćeni za ručkove i prijeme u Zimskom dvorcu i drugim carskim rezidencijama, veličanstveni setovi za jelo, desert, čaj i kafu napravljeni u Carskoj fabrici porcelana.

Učitati još
Zatvori