Na aukciji Christie’s našao se fosil tiranosaurus reksa
Na aukciji Christie’s našao se fosil tiranosaurus reksa

Na aukciji Christie’s našao se
fosil tiranosaurus reksa

Na Christie’s aukciji u Hongkongu ove godine licitiraće se za skelet tiranosaurus reksa koji je lutao Zemljom pre skoro 68 miliona godina. Ovaj dinosaurus nazvan je Shen što u prevodu sa kineskog znači sličan Bogu. Ime Ti-reksa označava njegovu masovnu građu, a ujedno prati i trend slova S kao što su Stan, koji je na Christie’s aukciji u Njujorku prodat 2020. godine za 31,8 miliona dolara i Sue, koja je prodata 1997. godine na aukciji Sotheby’s.

Shen the T-Rex

Tiranosaurus reks, pod imenom Shen, iskopan je 2020. godine u Montani. Ovo je veoma retka vrsta dinosaurusa i može se reći najveća. Ti-reks je oličenje evolucije životinja koje jedu meso. Imao je snažan ugriz i mozak koji je bio veoma napredan za dinosaurusa.

Skelet koji su iskopali neverovatno je dobro očuvan, te su naučnici uspeli da utvrde i pojedinosti iz života Ti-reksa. Shen je nekada držao rep horizontalno u vazduhu, a za njegov životni vek kažu da se kreće između 20 i 30 godina.

Fosil Shena, tiranosaurus reksa, na Christie’s aukciji u Hongkongu naći će se 30. novembra. Vrednost skeleta procenjuje se između 15 i 25 miliona dolara. Kupac će pored osnovnih prava, imati mogućnost da Ti-reksu promeni ime.

Foto: Christie’s

Učitati još
Zatvori