Zašto je teško reći ko je zapravo izmislio sad girl pop?
Zašto je teško reći ko je zapravo izmislio sad girl pop?

Zašto je teško reći ko je zapravo
izmislio sad girl pop?

Nedavno je upravno telo iza Grammy nagrada, The Recording Academy, objavio članak koji je izazvao, najblaže rečeno, burne reakcije u svetu muzike. Bolje rečeno, u malom kutku sveta muzike gde dominira kult ličnosti tužne devojke. Članak pod nazivom Psihologija iza „Sad girl pop” muzike: Zašto muzika Billie Eillish, Gracie Abrams, Olivie Rodrigo i više, odjekuje tako daleko, u kojem se govori o evoluciji sad girl pop-a u protekle tri decenije i uloge ovih umetnica u popularizaciji tog žanra. I više nego zasluženo, ovaj članak napravio je pometnju među fanovima drugih legendarnih umetnica ovog žanra, neke od kojih su Fiona Apple, Avril Lavigne i Lana Del Rey.

Da budemo potpuno transparentni, budite sigurni da i tokom pisanja ovog članka u pozadini idu unreleased pesme Lane Del Rey, ali trudićemo se da to ne oduzme previše od naše objektivnosti po pitanju ove teme.

@aestheticlanadelreyy / Lana Del Rey i Billie Eilish
Lana Del Rey

Šta je sad girl pop?

Gotovo je nemoguće doći do konsenzusa po pitanju ove teme, međutim, pionirima sad girl pop muzike, ipak se smatraju pevačice kao što su Fiona Apple i Alanis Morissette, za koje se smatra da su postavile temelje za ovaj žanr još devedesetih godina.

Žanr muzike koji galmorizuje arhetip tužne devojke, predstavlja miks melanholičnih melodija i stihova,  i naizgled se može smatrati depresivnim po svojoj prirodi. Kao podžanr alternativnog popa, usko je povezan, a u nekim slučajevima i smatram sinonimom žanrova poput dream popa i bedroom popa.

Iako sad girl pop postoji mnogo duže, popularizovan je tokom 2010ih godina, usponom tumblr-a kao svojevrsnog društvenog fenomena tog doba. Na toj društvenoj mreži, pevačice kao što su Lana Del Rey, Halsey i Marina and the Diamonds, pronašle su svoj start i približile ovaj žanr novim generacijama. Naravno, svaki umetnički produkt ima svoju pibliku, pa je ubrzo došlo do fenomena gde je biti tužan postalo poželjno i, najprostije rečeno, kul. Ali neka to bude tema za drugi dan.

@empathmoon / Fiona Apple
@asm_events / Alanis Morissette

Međutim, ovo nije fenomen kome je došao kraj, ili kome vidimo kraj u skorije vreme. Ono što je nekad bilo isključivo rezervisano za anonimne tumblr blogove, pronašlo je svoj najnoviji dom na TikTok aplikaciji. Tako je osigurano da ova niša ne bude nešto što je ostalo iza nas, već kult kojem se dan danas priključuju novodolazeće generacije.

Iako se možemo složiti da je u poslednje vreme došlo do naleta ženskih umetnica koje objavljuju muziku sa izrazitim motivima tuge, jasno je da govorimo samo u prepakivanju ovog žanra za novije generacije.  Zahvaljujući probijanja u mainstream pevacica poput Billie Eilish i Olivie Rodrigo, možemo da kažemo da je sad girl pop muzika rasprostranjenija nego ikad. Međutim, pokušaj pripisivanja celog podžanra upravo njima, daleko je od nečega oko čega možemo da se složimo.

 

@billieeilish / Billie Eilish
@oliviarodrigo / Olivia Rodrigo

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori