Kanye West izbacio album – i poslušajte ga dok možete
Kanye West izbacio album – i poslušajte ga dok možete

Kanye West izbacio album – i
poslušajte ga dok možete

Yeezy’s back, all right.

Sa tek nekoliko sati zakašnjenja nakon drugog probijenog roka, Kanye West i Ty Dolla Sign su konačno izbacili dugonajavljivani album Vultures 1, a sam naziv nagoveštava da je reč tek o početku. Nakon senzacionalističkih predviđanja, sve se ponovo vrti oko muzike i Kanye West je nakon dva listening partyja u Čikagu i Njujorku dobio i više nego zasluženi feedback fanova koji se nipošto ne odriču njegove genijalnosti. Reper koji je okrenuo naglavačke celu jednu industriju još jednom je dokazao da umetnost ipak ne potpada pod cancel kulturu.

Nastupe su mu zabranjivali, muziku brisali, ali ono što nisu mogli da učine jeste da ućutkaju vodeća lica pop kulture koja uživaju veliko poštovanje prema uticaju koji je Kanye izvršio na celu jednu generaciju. Pharrell ga je nakon debitantske revije nazvao Louis Vuiiton donom implicirajući da je on (Pharrell) samo učenik, dok je Travis Scott nebrojeno puta izvodio Kanyea na scenu glasno ističući da nije bilo njega – ne bi bilo ni Travisa Scotta.

Vultures 1 is for the people

Bilo kako bilo, album Vultures 1 je konačno napolju. Ali, još uvek nije jasno gde će zaista moći da se posluša. Prvobitno je bio dostupan isključivo na Apple Music-u, dok su se na ostalim platformama nalazili samo pojedini singlovi. Međutim, Apple se nakratko predomislio, te se LP našao samo na Tidal platformi Jay Z-ja. U međuvremenu Vultures 1 je vraćen na Apple Music, a pitanje je vremena kada će se situacija ponovo uzburkati. Stoga, poslušajte ga dok postoji mogućnost za to, a korisnici drugih striming platformi se svakako nadaju barem preslušavanju novih pesama preko YouTube-a.

Album je, očekivano, okupio najfinije iz muzičke industrije. Od featova imamo priliku da čujemo Quavoa, Playboi Cartia, Chrisa Browna, Lil Durka, pa i miss miss (North) Westie. Od semplova smo detektovali Donnu Summer i Backstreet Boys, a opširniju analizu ostavljamo za dane pred nama.

In AUS & ONDA we trust

Sve je počelo sa prvim videom za pesmu Talking / Once Again u kojem se pojavljuje i North West. Emotivni prikazi, mračna estetika sa idealno doziranim osvetljenom delo je braće D’Innocenzo, dok je za kinematografiju potpisan Matteo Cocco. Međutim, dva imena su se dodatno istakla a to su Aus i Onda koji se kreirali celokupni vizuelni identitet Vultures 1 projekta. Nova (zvučna) imena industrije za koje predviđamo da će postati najuticajniji duo kada je reč o video produkciji pretežno muzičkih spotova. Onda je bio nominovan za Grammy nagradu spotom za pesmu Diet Coke u izvođenju najhladnijeg repera u igri. Reč je o Pusha T-ju, a u spotu se pojavljuje i Kanye West.

Istovremeno sa popularizacijom novog albuma, nekontrolisano se povećava o buzz oko novih Yeezy komada poput sock shoe modela oko kojeg drami čak i Guram Gvasalia objašnjavajući da je njegova modna kuća Vetements prvobitno lansirala sličnu siluetu 2019. zaboravljajući da je Margiela ipak opasniji igrač i veći poštovalac japanske kulture. Saradnja sa Mowalolom i kreiranje najpristupačnije majice dosad, takođe je uzdrmalo scenu. Na novoj verziji kavera nalaze se Kanye i Bianca, a sve se ovo simbolično dešava na 20. godišnjicu albuma Collage Dropout koji je redefinisao zvuk hip hopa i postao obavezna literatura budućim muzičkim generacijama.

Učitati još
Zatvori